Seldik: na šírke záleží (??!!)

Seldik má veľký monitor a stránky majú dlhikánske riadky textu. Jasne, že sa mu zle čítajú, keď už samotný vzhľad dokumentov asi je tupografický :-) Ako na to?


1. mozno objavna vec, ale ked mam velke rozlisenie a velky monitor, co mi brani mat texty nie na cely monitor ale tak ako mi vyhovuje v okne? osobne neznasam maximalizovane aplikacie – jedina vynimka je, ked malujem obrazky ale to sa textov uz netyka. Riesenie: tak konecne vyuzijem moznosti OS a mam prehliadac otvoreny v okne na takej sirke aka mi vyhovuje. (objavne, ze?)
2. tak teraz budeme zasa vsetci developeri s rozliseniami 1800×1600 a pod. malovat stranky so sirkou textu ja neviem 40$ sirky okna? alebo inak nutit uzivatela? A zasa mu budeme nieco predpisovat uzivatelom?
3. co takto pisat texty hlavne tie dlhsie typograficky spravnejsie:
– ziadne dlhe slize na dvetri obrazovky ale pekne robit odstavce
– riadkovenie nastavovat naozaj citatelne, tj. ak mam bezpatkove pismo, AUTOMATICKY nastavim vacsie riadkovanie (alebo pouzivam patkove pismo s peknou kresbou)
– kontrastne pismo (podklad vs. farba pisma)
– a vobec, co takto robit skor alternativne styly, s prizvukom na realne moznosti pouzivatela, ak teda nastojim na tom, ze chcem mat SVOJ DESIGN, tak pripravim viacej „sablon“ – pozrite si www.ami.com – maju aspon jednu z moznosti a to zvacsovanie pisma).
co vy na to?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. selda píše:

    Ja nemam velky monitor. Mam obycejnou 17″ s rozlisenim 1024×768.

  2. selda píše:

    Ja nemam velky monitor. Mam obycejnou 17″ s rozlisenim 1024×768.

  3. rony píše:

    aj na 1024 je podla mna zvrhle mat maximalizovane okna – najma prehliadaca ;-)
    mne sa paci, ze mimo okna prehliadaca vidim zcasti na desktop, mam tam napriklad IM, ikonky inych aplikacii (napr. new spot do blogu, tv tuner). preco sa nicit? preco pouzivat OS, ktory zvlada naraz viac aplikacii nielen mat spustenych ale aj ich ako tak vidiet, ci spustat bez podivnych carov s minimalizaciami okien?