Google má servery vlastnej konštrukcie

Neprekvapí, že Google si svoje serverové farmy rieši svojim spôsobom. Je to veľmi podobné postoju Arthura Denta, ktorý kritizoval „uhladené“ príručkové programovanie. Poukázal na to, že takéto postupy sú možno dobré na aplikácie s nízkou záťažou ale pri boji s návalmi návštevníkov sa uplatní divoké ale úsporné riešenie. (neviem nájsť v archíve jeho článok, škoda).
Google teda nepoužíva počítačové krabice aké vidíte bežne v serverovniach. Ani teraz módne placky či „blade“ systémy. Aj u nich platí, že výmena komponentu vyžaduje pohnúť celou krabicou.
Sympatické je, že si všimol zdroje počítačov – sú to vlastne konvertory zo striedavého prúdu na jednosmerny a tieto majú obrovské straty. Google používa vlastné zdroje.
K tomu ma privádza nápad, ktorý som mal s univerzálnymi nabíjacími stanicami do bytu – miesto desiatich rôznych nabíjačiek pre mobily, PDA či foťák mám nabíjaciu stanicu s univerzálnym rozhraním.
Obdobne môže byť v serverovni jedna krabica, ktorá prevádza striedavý prúd na jednosmerný, ktorým sa napájajú všetky servery. Možno by elektrikári dokázali hodiť na stôl nejaké čísla.
Tento prístup je zaujímavý pretože posledné roky je tu doslova móda uzavretých boxov, ktoré proste „rieši“ nejaký servis, čo znamená aj výjazdy ku klientom atď. – čiže veľká mašinéria logistických postupov. Samozrejme nie som naivný – aj googlovský typ serverovne potrebuje servis :-)
Má však svoje prednosti – centralizované napájanie, prístupné komponenty pre rýchlu výmenu. Keď sa zamyslíte prečo by vlastne mali byť servery v uzavretých krabiciach, keď nakoniec sa aj tak zatvoria v rackoch?
PS: virtualizáciu tiež poznám, ale aj tá nakoniec beží na konkrétnom HW.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    mna este zaujalo nepouzivanie ups a namiesto toho pouzivanie baterii. to je vcelku inovativne :-)
    s tou univerzalnou nabijackou – to by bola skvela vec. predpokladam, ze nie je problem urobit akysi automat, ktory sa postara o to, aby danemu pristroju posielal len tolko napatia/prudu, kolko potrebuje.
    horsie to bude s konektormi, tam asi univerzalita momentalne neexistuje zial. bolo by mozne urobit akesi vyskakuju piny, cize by clovek vyuzil len tie, ktore potrebuje, ale to by si uz musel vyskusat nejaky designer/konstrukter.

  2. Piki píše:

    Mnohé inovatívne riešenia sú len otázkou mierky. Aj v toto prípade. Škatuľou na upevnenie je buď skrinka 1x1x1 meter alebo miestnosť 100x10x10 metrov.