Netwittujem, nejaikujem – už

Jaiku ma uchvátilo SMS notifikáciami a v čase, keď to skutočne fungovalo, sa mi celá služba zdala zmysluplná. Preto som vlastne mikroblogovanie adoptoval.
Dokonca som „stream“ vo formáte RSS vložil do postrannej lišty Spravodaja a cítil som sa dobre.
Potom začalo Jaiku vypadávať, RSS sa aktualizovalo po niekoľkých hodinách. SMS občas neprišli. Teda najprv ma štvali desiatky SMSiek, keď sa pár ukecaných ľudí rozhodlo vytapetovať mozgy svojim followerom.
Súčasne som mal založené „náhradné“ twitter konto, ktoré však nebolo tak atraktívne.
Pred pár týždňami, ešte v zime, som vymazal svoj účet na jaiku. Dnes som vymazal svoj účet na twitteri. Nemá to vôbec zmysel.
Budem úprimný: piki oba účty a to vrátane Facebooku zneužíva na linkbuilding alebo ako to nazvať, jeho postoj je, že sa to na nič iné neoplatí a ja mám názor, že práve na to sa to neoplatí. Systémy Facebook, Twitter či Jaiku sú interaktívne záležitosti. Ak tam tento prvok chýba, potom to stráca zmysel. Samozrejme nedeprimuje ma pikiho tapetovanie :-) to by bolo jednoduché a nie je to dôvod vymazania účtov. Iba dokumentujem odlišné postoje k takýmto nástrojom.
Piki v podstate funguje podobne ako linkbuilding „machri“ na vybrali.sme.sk – notorický Registrátor, ktorému je fuk, že svojich klientov propaguje mimo rámec pravidiel postihnutých služieb. Pokiaľ sa na firmy týchto klientov a na neho nezosypú faktúry za reklamu, tak bude naďalej pravidelne obšťastňovať svojimi linkami. Piki sa však ohraničil svojim účtom a v nástrojoch, ktoré umožňujú zbaviť sa ho (prestanem byť follower) bez toho, aby on prestal s posielaním linkov.
Tieto dni okrajovo vnímam búrku v šerbli s umelo vyvolanými vlnami – ktosi si „chatoval“ na twitteri a komusi sa to nepáči. Vypovedali k afére už asi všetky bloggerské ikony, samotní účastníci a pravdepodobne aj Čermák. Len nechápem prečo.
Twitter som zrušil akonáhle som zistil, že sa v ňom nedá vyhnúť niečomu inému. Spamu. Konto som vymazal skôr ako mi nejaký dement vloží link na „moju twitter stránku“.
Profesia linkbuilding je spamovanie s tenkým náterom oficiality. Funguje totiž pomocou vkladania odkazov na weby vlastníkov s ktorými neexistuje obchodný vzťah. Bez tohto vzťahu je linkbuilding opovrhnutiahodná práca pre ľudí neschopných vybudovať si ctihodné podnikanie.
Poznámka (ak máte pocit, že sa musíte ozvať): ak je linkbuilding robený dobre, tak si ho nevšimnem, neotravuje a má dokonca pre nezainteresované „obete“ zmysel. Preto ak sa vás to dotklo, tak verte, že neútočím na techniky linkbuildingu, ktoré „nepohukujú“ po internete niečo ako „pozrite, spamujem!“. Čiže obranárske reakcie na linkbuilding nie sú nutné. Kritizujem to, čo vidím a som nútený vnímať.
Čo mi zostane? Facebook.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. tybi píše:

    Nejak mi v tom chýba dôvod, pre ktorý si sa rozhodol mikroblogovať a kedy a ako ten dôvod pominul. Snáď si nezačal používať Jaiku preto, lebo mali SMS notifikácie?
    K tomu linkbuildingu podobný výrok ako tvoj… Profesia linkbuilding nie je spamovanie. Funguje totiž na báze vytvárania kvalitného obsahu/služby a hľadania obchodných/iných vzťahov medzi webmi.

  2. rony píše:

    [1] hej, sms notifikacie.
    k linkbuildingu: kritizujem ten, co „krici“. Ten, co nevidim, neviem o nom, kaslem nan a mozno je dobry. Rozhodne si vsak myslim, ze to, co niektori pani predvadzaju na vybrali.sme.sk – a to su opakovane zapisy, to je spamovanie.
    To sa neda okaslat, komentarovy spam je budovanie siete odkazov, linkbuilding je to iste. Akonahle otravujem vkladanim odkazov a zaroven tym sposobujem averziu pouzivatelov ci majitelov, tak je to spamovanie. Nedokazem na to hladiet inak ale nechcem rovno ukazat prstom na priklady z vybrali.sme.sk (najcastejsie miznu)

  3. tybi píše:

    V tom prípade bol už na začiatku ten dôvod nesprávny. Ide predovšetkým o komunikáciu a ak nemáš potrebu týmto spôsobom komunikovať, v tom prípade si naozaj urobil dobre, že si prestal.
    Linkbuilding… Ja rozumiem tomu, čo hovoríš, ale vyjadril si sa všeobecne: „Profesia linkbuilding je spamovanie.“ Zároveň si pripustil, že to nie vždy tak musí byť. Sám sebe protirečíš… Šťastnejšie by bolo napísať, že linkbuilding je väčšinou spamovanie. A ani vtedy by si nemusel mať pravdu.

  4. rony píše:

    [3] spamovanie je, ked obtazujes a pritazujes si ak bez suhlasu napr. vkladas linky na cudzie weby bez akejkolvek pridanej hodnoty a zaroven bez obchodnej dohody s majitelom webu. Obavam sa, ze ten „cisty“ linkbuilding v takom pripade vlastne neexistuje :-) alebo ak existuje, tak musel by publikovat media, kde vsade sa linky umiestnuju a tu sa rovnako obavam, ze to nikto neurobi. Preco? Pretoze to je jedina cennejsia vec.

  5. rony píše:

    este doplnim: ak ide o obchodnu zalezitost, tak sa obavam, ze klient nie je ochotny pripustit, ze zakazka by trvala niekolko rokov – obvykle chce narazovo postihnut co najviac cielov. Takze nemozes si to rozlozit do dlheho obdobia. To je v priamom spore s tym, ze si linkami chcem podporit „silu“ svojho webu.
    ale to uz trochu blabocem o technikach, comu som sa uz nemusel venovat :)