Oranžový triplay – FiberTV, FiberNET a ešte čosi

Tento rok sa okolnosti zbehli tak, že som si mohol odskúšať pripojenie na internete zvučnejšieho mena ako „urobili sme si to sami“. Aj keď je vybudovanie si domovej LAN s pripojením na internet zaujímavá výzva, tak morálne a technicky to zastaráva.
Svetlo je hlavným bodom propagácie „fíbru“ od Orange. Pôsobí to náramne atraktívne a reakcie ľudí na samotnú technológiu sú samozrejme bezprecedentné (zrejme neexistuje nič lepšie). Otázkou sú teda samotné služby. Či stoja za to.
Prekvapením od Orange bolo – do istej miery – zaradenie sa k distribútorom TV signálu. Preto v podstate mohol svoje svetelné služby pomenovať triplay.


Keď to na Vás príde, tak to znamená podpísať kopec papierov – zmluva, obchodné podmienky atď. Je toho skutočne veľa a ľudia, ktorí sa sami profilujú ako večne nespokojní sťažovatelia na všetko, by si mali vybrať deň voľna na štúdium :-)
Podotýkam, že obchodní zástupcovia Vám nedokážu presne posúdiť technické možnosti a požiadavky pre privedenie pripojenia k vám domov.
Preto som sa rozhodol upozorniť na pár detailov, ktoré vám môžu uniknúť a budete ich zbytočne dlho riešiť s technikmi pri montáži.
Uvažujme, že ste si objednali triplay (kompletku). Znamená to, že si musíte nájsť miesto na niekoľko škatuliek, ktoré sa medzi sebou rôznorodo poprepájajú.
Ako prvý úkon je však privedenie bieleho optického kábla dovnútra domu či bytu. Na tomto mieste by ste si mali vopred preveriť najmenej invazívne metódy ako ten kábel preniesť stenami, podhľadmi a podobne. Technici síce nosia so sebou náradie ale hodí sa ak máte napr. rebrík, základne náradie (napr. na odmontovanie stropníc na chodbách kvôli prístupu do podhľadov – môžu tam byť špeciálne hlavičky skrutiek). Možno budete potrebovať prístup do priestorov, ku ktorým nemáte kľúče. Ak bývate v bytovom dome, kontaktujte správcu a nahliadnite trebárs do dokumentácie. Keď dokážete technikom poradiť najlepšie riešenie, nebudú vám musieť zničiť vŕtaním steny a nebudú po spoločných priestoroch napr. lepiť plastové koľajničky pre káble.
Na koniec privedeného kábla sa pripevní taká malá krabička, kde sa v podstate kábel iba ukončí a inú funkciu ani nemá.
Musím pripomenúť, že si musíte premyslieť ako všetky tieto krabičky zorganizujete. Ideálne je mať už na to ucelené miesto – výklenok, rozvodná skrinka a pod. Počítajte, že vám toho dosť pribudne a narýchlo vymyslené miesta počas debaty s technikmi vám neskôr môžu piť krv. Až neskôr si uvedomíte, že je to guča káblov, káblikov a vyzerá to zle, blbo sa s tým manipuluje.
Ďalšie dve krabičky sú už aktívne. Je to konvertor a LAN router. Obidva vyžadujú napájanie z bežnej elektrickej siete. Musíte dopredu vedieť ako ho získate práve na mieste, kde chcete mať tieto krabičky.
Ja som si tú prvú pasívnu krabičku, konvertor a LAN router dal namontovať ku rozvodnej skrinke mojej štrukturovanej kabeláže. Do nej už som mal privedených „220“ ale musel som vymyslieť nutnosť pripojenia bežných „trafákov“ (vyzerá to ako nabíjačka k mobilu). Trafo k routeru je pomerne veľké, našťastie konvertor má tenšie a menšie. Ale aj tak oba spolu zaberajú dosť miesta a sú skutočne orieškom. Preto som pošpekuloval a nakoniec som sa rozhodol použiť klasickú predlžovačku, ktorej som v HORNBACHu kúpil takú upevňovaciu lyžu, ktorá sa dá pripevniť k stene či inej pevnej podložke. Koniec predlžovačky sa tak dá pekne pripevniť k stene. Zároveň je predlžovačka vypínateľná a viem okamžite vypnúť celý fiber – pred odchodom preč.
Od pasívnej krabičky ide tenký biely káblik do konvertora. Je to biela placatá skrinka veľkosti knižky. Na jednej strane má sadu konektorov a na druhej kopec diód. Technici ju obvykle montujú na stenu (dvakrát hmoždinka, skrutka). Z konvertora sa už vyťahujú signály pre telku, dátový (internet) a telefón. Hneď veľa konvertora som umiestnil aj router.
Router slúži na to, aby sa dátový signál (internet) dal rozvetviť pre viac zariadení (viac počítačov, mobily s WiFi, notebooky, multimediálne centrá). Z konvertora teda potiahnem krátky prepojovací káblik do routera na jeho WAN port. Technici to robia štandardne, len počítajte, že to treba urobiť a pri návrhu rozmiestnenia s tým proste počítajte.
Upozorňujem, že prepojovacie kábliky pre Ethernet sieť už technici obvykle neprinesú. Je možné ich požiadať, aby vám ich urobili ale ja som už mal krátke 20-30cm prepojovacie kábliky pripravené.
Router je zároveň aj WiFi a preto počítajte, že z neho trčí anténka. Mám overené, že aj uzatvorený router (drevené dvierka) je dostatočne silný na to, aby sa moje WiFi zariadenia s ním dohodli a dalo sa bezdrôtovo komunikovať. Veľmi dobré riešenie je odmontovať malú anténku a dokúpiť si podobnú ale na držiaku s káblikom. Anténku môžete potom vytiahnuť von bez toho, aby vám interiér špatil pavúk káblov s routerom.
Na routri sú myslím štyri konektory pre pripojenie zariadení v Ethernet LAN. Počítajte teda s tým, že akékoľvek zariadenie pripájané káblom k internetu musí mať kábel dotiahnutý až k routeru.
Veľmi dobrá predpríprava je v tom, že máte už kabeláž naťahanú do akejsi „centrály“ – ja to už mám roky urobené a v miestnostiach sú na stenách prípojky, v stenách káble a na jednom mieste „centrálna“ skrinka, kde si všetko viem elegantne poprepájať – kde a kam aký signál do ktorej zásuvky.
Viem si predstaviť, že v zúfalosti zvolíte aj riešenie, že router potiahnete kamsi do izby k stolu pri počítač. Bude sa vám to javiť ako elegantné riešenie – veď to má byť pri počítači. Samozrejme len v prípade, že dokážete zvládnuť káblový guláš okolo stola. Nie som priaznivec takéhoto riešenia aj preto, že neskôr prídete na to, že by ste pod telkou chceli mať nejaké zariadenie, ktoré má tiež možnosť pripojenia do Ethernet LAN a prístup do internetu. Potom budete riešiť rôzne podivné spôsoby ako na to.
Majitelia plávajúcich podláh môžu na dodatočné ťahanie káblov využiť lišty pri stenách. Po odmontovaní je za nimi dostatok priestoru nielen na jeden ale na niekoľko káblov. Prípadne zložité obchádzky by šli riešiť aj položením kábla pod plávajúcu podlahu – to je už samozrejme trošku náročnejšie.
Z konvertora už nejde ďalej optický kábel, už je to tradičná metalika, čiže obvyklý Ethernet (okrem telefónu). Ďalší kábel (klasika Ethernet) je pre televíziu.
K televízii sa dodáva krabička „setopbox“, ktorú je nevyhnutné umiestniť k televízoru. Tu sa tiež oplatí mierne plánovanie. Ja si názov skracujem na „Setobox“ tak mi prepáčte za nezmyselné pomenovanie. Setobox je najväčšia krabica. Nie je to dizajnérsky skvost a nedá sa rozumne začleniť do multimediálnej zostavy tak, aby nekričal. Výhodu majú všetci, ktorí na takéto zariadenia mysleli a majú napr. skrinku s mliečnym sklom.
Setobox okrem svojho vzhľadu aj hrá žiarivými diódami a číslicami ako z ruských digitálok. Ja som sa pokúsil to všetko prelepiť – mrchy však čidlo diaľkového vložili doprostred tej svietiacej nádhery – ale vydrbete s tým aj vy :-)
Do setoboxu teda musíte ťahať ethernet kábel od konvertora. Toto skutočne musíte seriózne naplánovať v podstate podobne ako u počítačov. Myslite na to, že by ste možno chceli niekedy telku premiestniť k inej stene.
Setobox potrebuje opäť napájanie z elektrickej siete ale to už pod telkou máte určite vyriešené. Zozadu sa pripája hlavne do televízora ale určite si to už poriešite podľa svojich možností.
Stručne pre CRT telku: máte prakticky jedinú možnosť – SCARTom to prepojiť s telkou. Problém bude s malým počtom SCART vstupov do telky. Preverte si to na nej. SCART kábel nie je pribalený k setoboxu!
Pre LCD televízory (aj plazmy) môžete použiť HDMI a tým pádom využijete aj HD vysielanie. Buď HDMI pripojíte na svoj receiver a až z neho do TV alebo priamo do TV.
K setoboxu pribúda diaľkové ovládanie (DO) a zásadná zmena v domácnosti. Ovládač k TV budete naďalej potrebovať na jeho zapnutie a vypnutie. Na ovládanie hlasitosti, jasu a pod. Menenie TV staníc a ďalšie funkcie už vykonáva čierne diaľkové s logom Orange.
Zvážte dopredu, či sa s tým dokážete vyrovnať. Pre technicky nadanejších je tu jediné elegantné riešenie – univerzálne diaľkové s aktivitami. Ja mám Logitech Harmony One a nepociťujem problém z prechodu na setobox. Stále používam jedno DO, kde sú niektoré tlačítka z DO televízora a iné zo setoboxu. Tým pádom som si vyrobil pre pozeranie televízora pohodlné rozmiestnenie funkcií na univerzálnom DO. Podotýkam, že takto vymakaný DO si vyžaduje kopec času na vyladenie podľa svojich potrieb.
Zhrniem na záver:
* dopredu si naplánujte rozmiestnenie krabičiek,
* pripravte si káble – elektrické predlžovačky, ethernet káble a kábliky,
* prípojky do elektrickej siete,
* preskúmajte si plány na dotiahnutie optiky domov,
* ak chcete telefón tak telefónny kábel a bežný telefón (ako z telecomu),
* nastavte OS v PC na DHCP,
* miesto pre konvertor – prípojka na 220,
* router – prípojka na 220, ethernet káblik pre prepojenie s konvertorom,
* pripravte miesto pre setobox pod telkou – ďalšia prípojka do 220, SCART kábel(!!!), ethernet kábel na prepojenie s konvertorom – bude musieť byť dlhý,
* ak to chcete mať v nejakej skrinke, tak si zvážte jej veľkosť – musí sa tam zísť konvertor, router, trafá, koncovka predlžovačky (zástrčky do 220) a bude v nej teda kopec káblov,
* vždy je lepšie prepojiť počítač ethernet káblom ako sa snažiť používať WiFi na prístup k internetu – je to spoľahlivejšie a rýchlejšie – verte mi. WiFi si nechajte na nenáročné chatovanie z notebooku a mobilov,
* tip: ak ste multimediálny šialenec, tak máte príležitosť zamýšľanú „prípojnú“ centrálu vybaviť LAN externým diskom na ukladanie dát s prístupom po sieti – ja používam Synology.
Je toho nakoniec celkom dosť, však?
Samozrejme technici sú stavaní na montovanie všetkého na kľúč, takže sú vám to schopní urobiť všetko aj sami. Hovoriť do toho s istou prípravou je však celkom dobrá vec. Je niekoľko momentov, keď sa náhle musíte rozhodnúť nad vecami, ktoré by ste si mohli vopred premyslieť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Ruziklan píše:

    My sme to riesili na poslednu chvilu, teda s technikmi vo vstupnej chodbe, ale s istou davkou stastia sme to zvladli uspokojivo, ked nie vyborne. Uz viac ako rok v pohode zijeme v akomsi kablovom provizoriu a nikomu to zjavne nevadi :-)

  2. tiso píše:

    Pekné zhrnutie. Ja mám iba internet, tak to bolo jednoduchšie:
    * na prístup stačilo vyvŕtať jednu dieru
    * krabička a konvertor sa pomestili vedľa botníka v chodbe, zásuvka bola poruke
    * router som si hodil do izby k PC

  3. Kozo píše:

    chybaju fotky :-{)))

  4. Rony píše:

    Kozo – pisal som v chvate

  5. mato píše:

    Pekny guide. Skoda len, ze konstrukcia niektorych bytov umoznuje iba „tie horsie“ riesenia. Ja som nakoniec dospel k velmi kompromisnemu, ale asi jedinemu v sucasnosti pouzitelnemu rieseniu a cely ten kablovy zmatok mam na jednom mieste pri TV (+ hifi, DVD a cely fiberstuff vratane STB, takze slusny gordicky uzol a este tam nejake veci casom zrejme pribudnu…). Zatial mi to neprekaza, kedze je to vsetko aj tak na zemi v provizoriu, kym nedoriesim nabytok. Na vstupe som pouzil dieru z chodby po povodnej kablovke, ale nikde v blizkosti nemam elektricku zasuvku, tak som to musel natiahnut krizom cez byt, nastastie som ubrzdil vasen technikov pre vrtanie a kabel sa podarilo elegantne skryt pod parketove listy a prahy, inak boli odhodlani narobit mi z bytu emental ;)

  6. rony píše:

    [5] v sucasnosti je uz cas, aby si ludia aktivne pri prestavbe/stavbe zapocitali aj nutnost existencie datovych rozvodov najlepsie strukturovana kabelaz, ktora sa mimochodom da zneuzit aj na viac ako na puhy Ethernet. To znamena hlavne vyclenenie pevneho miesta pre „datovu rozvodnu skrinku – centralu“, kde bude dost miesta na ukoncenie kabelaze roztahanej do hviezdy po celom dome/byte. Potom miesto pre vstup zvonku (plastova hadica s dostatocnym priemerom pre par kablov – kablovka, telefon, internet…) a hlavne dostatkom miesta na roznu techniku – aktivne prvky VRATANE privodu elektriny).
    Ale da sa to doriesit aj dodatocne – ak mas napr. vstavanu skrinu, tak jej cast na to vyuzijes – problem je samozrejme ak je to vykurena miestnost, tak niektore aktivne prvky „hreju“.
    Vyhody su znacne: kablovy gulas mozes skryt, hluk premiestnis mimo obyvanu cast.

  7. mato píše:

    suhlas, aj ked by som v slovenskych pomeroch este nepouzil slovo „nutnost“, uznavam, ze zabudovana siet je velke pohodlie a hlavne v novostavbach uz by mala byt standardom. zrejme nakoniec pouzijem verziu so vstavanou skrinou, sekat do panelu drazky este aj pre ethernet uz bolo pri rekonstrukcii trochu „nad plan“ (a nervy susedov) (: zatial mi cele internetovanie bohato obstarava jeden kabel a v posteli wifi, gordicky uzol budem rozmotavat, ked budu doriesene ine „investicne priority“ ;)

  8. wawrik píše:

    Fotky chýbajú aj mne :-)
    Apropó, nechceš sa rozpísať, prečo práve Fiber a nie Magio alebo obdoba trebárs od UPC? Som vo fáze výberu a každá skúsenosť mi je dobrá…

  9. rony píše:

    [8] uz sa mi to nechce doplnat (fotky) – bud by som pouzil nejake oficialne a svoje sa mi robit nechce.
    Preco to ci ono…
    v podstate je to jednoduche, omnoho vacsia subjektivna nechut ku „telekomu“. Ziadne technicke ci technologicke dovody, toto je primarne.
    A orange je svetlo :-) to z radu objektivnych dovodov.

  10. karool píše:

    Len jedna malicka poznamocka, ziadne elektricke zariadenie nie je urcene na skrytie kamsi do nejakej uzavretej skrine bez dostatocneho vetrania. Ak to tak urobite potom sa necudujte ze vam kazdeho pol roka odide pevny disk v tomto zariadeni, obraz sa bude sekat, odide zdroj, pripadne vam zhori byt.