Podarená klávesnica Logitech K-750 nepotrebuje baterky

Mám tu nádhernú klávesnicu ako inak od Logitechu. Je to môj obľúbený výrobca periférií, ktorého kombá som dlhé roky používal a minimálne myšku MX Revolution považujem za solídnu vec. Logitech sa snaží vtesnať do čínskej produkcie „udelátok“ a vyrába aj veci špeciálne pre používateľov Macov, iPadov či iPhonov. Taká je aj klávesnica K-750, ktorá sa vyznačuje inovatívnymi prvkami a pritom nepôsobí ako cirkusácky výrobok.

Dizajn

K750 má aj svojho čierneho brášku s rozložením vhodnejším pre Windows. Zdroj: Logitech

Logitech rozvážne včlenil dizajn klávesnice do prostredia, ktoré vytvára Apple svojimi výrobkami. Práve týmto modelom dokonale vykryl chýbajúcu bezdrôtovú plnú (s numerickým blokom) klávesnicu pre Macy.

Logitech K750 vyzerá dobre, funguje dobre.

Pripojenie je realizované univerzálnym receiverom, čo považujem za diskutabilnú záležitosť a k pripojeniu na Mac by som predsa len zostal pri tradičnejšom Bluetooth. Trochu to komplikuje použitie v MacBookoch a rozhodne nie som ochotný mať univerzálny receiver pripojený priamo k MacBook Air. Nič nie je vylúčené a pokiaľ máte nejaký port replikátor alebo USB hub, tak tam by som to ešte zniesol.

Logitech K750 – receiver pripojený k laptopu. Je dosť malý na to aby príliš nezavadzal. Stále však obsadzuje port.

To je snáď jediná z drobností, nad ktorými sa dá váhať.

Biela verzia K-750 je prispôsobená obvyklým klávesniciam pre Macy avšak bezproblémov sa pripojí aj k bežnému PC, čo mám práve teraz pri písaní tohto textu. Samozrejme musím akceptovať inú polohu Ctrl, Alt a Cmd (Win) ako aj poprehadzované klávesy v numerickom bloku. Ľudia zvyknutí na Windows s tým budú zápasiť ale naopak to bude ľahšie.

Logitech K750 pohľad zospodu, ktorý vám málokto odfotí, takže aj tento pohľad sa dá. Opäť len zbytočné nálepky s nezmyselnými textami.

Kde to má baterky?

Najvýznamnejšia vec je, že klávesnica nemá priestor na baterky. Jednoducho ich nepotrebuje. Aj keď bezdrôtové klávesnice nemajú (na rozdiel od myšiek) tak časté výmeny bateriek aj tak ma fakt, že do tejto klávesnice nepotrebujem žiadne, významne uspokojuje. K-750 má totiž solárny panel.

Logitech K750 energocentrála s vypínačom a indikáciou príkonu majstra svetla.

Logitech sa búcha do pŕs a oprávnene, že naozaj nikdy nebudete potrebovať poskakovať s klávesnicou a mieriť ju na slnko. Jednoducho bude vždy fungovať. Aj v tme. Vraj až 30 dní. Toľko času som nemal.

Len s tou tmou by som bol opatrný, klávesnica nemá podsvietenie kláves a toto je už choroba asi všetkých bezdrôtoviek, že túto drobnosť mi ani za boha neposkytnú. Nepotrebujem silne žiariace podsvietenie, stačilo by jemné, ktoré uvidím snáď až v úplnej tme.

Logitech K750 podporná nožička vlastne ani nemusela byť, namiesto nej by stačila pevná podpora.

To je vec, ktorú oželiem lebo ju zatiaľ málokto poskytuje. No fakt, že nemám ani indikáciu stlačenia Caps Lock, to už ma trošku zamrzelo. Pritom strach o väčšiu spotrebu by sa dal vyriešiť kľudne aj mechanicky – v Capslocku posúvatko, ktoré sa prepína jej stláčaním. Kľudne nech je stlačenie Caps Locku aj trošku tvrdšie.

Spomínam to v kontexte s tým, že ľavý shift klávesnice je trochu úzky. Naopak pravý shift je úplne v pohode.

Spracovanie

Vypracovanie klávesnice je mimoriadne tenké, zospodu biela plastová vanička s pomerne tenkými nožičkami. Vyzerajú dengľavo ale verím, že ich snáď nikto z vás neurve. Keby šlo o mňa, stačil by mi pevný výstupok bez možnosti odklápania nožičiek. Poznáte to, v bordeli na stole pri posúvaní klávesnice si ich o ten neporiadok neustále odklápate.

Logitech K750 a Apple Bluetooth keyboard porovnanie veľkostí aby ste si uvedomili rozmery oboch.

Vzhľad vrškov kláves je štvorcový, dizajn posledných rokov prevzatý z laptopov. Trochu nechápem vypínač On a Off pretože som necítil potrebu ho používať a nemám potuchy aký význam by mal mať.

Niektoré popisky kláves sú, hlavne pohľadom Windowsáka, veľmi netradičné, namiesto nápisov PgDn, Home, End, PgUp sú akési šípky ale to nie je chyba, len upozornenie :-)

Na Macu ste si iste všimli, že nie je samotatný Delete, klávesnica ho však má, takže v tom je plus bod k dobru.

Písanie

Dojem z písania je na rozdiel od originálnej Apple klávesnice mierne iný. Pôsobí na mna trošku mäkšie, plasty vrškov sú mäkšie, povrch nie je až taký „dohladka“. Nie je to nepríjemné, je to len iné. Samotné písanie je v pohode, používateľ Apple klávesnice môže byť kľudný, adaptuje sa okamžite.

Logitech K750 a Apple klávesnica pri pohľade z ľavého boku.

Samozrejme vzhľadom na veľkosť je klávesnica citeľne ťažšia. Dokonca by som čakal ľahšiu avšak to by ste nemali brať vážne. Ľahké klávesnice pri písaní poletujú po hladkom povrchu stola, takže je ďaleko lepšie ju mať ťažšiu. K posuvu klávesnice bohužiaľ môžu napomáhať aj odklápacie nožičky, takže sa dá spoľahnúť len na dve gumené podložky miesto štyroch. Vďaka teda za vyššiu hmotnosť.

Nepredpokladám, že klávesnicu budete vláčiť so sebou, na to ani nemá správne rozmery. V skutočnosti je jej misia jasná. Bez bateriek ubudne človeku významná povinnosť, ktorá sa ohlási v najmenej vhodnom čase. Niekoľkokrát som už nadával, že nemám čerstvo nabité baterky a tak som musel opäť raz použiť alkalické. Ak som ich vôbec mal.

Logitech K750 a Apple klávesnica – porovnanie plochy kláves.

Nemám totiž chuť a čas kontrolovať percentá na klávesnici a ešte aj na myške. Jednoducho už ma tieto veci nezaujímajú. Preto je slniečková klávesnica správna vec.

Menšia sestra K-760

K-750 je väčšia sestra ďalšieho veľmi podobného modelu, ktorý je menší, má Bluetooth a Logitech sa opäť chváli tým, že vie jednoduchšie ako Apple originál simultánne obslúžiť prepínaním až troch počítačov. Viem ako nepríjemné je prenášanie Apple Bluetooth klávesnice medzi počítačom a tabletom. Ak totiž Mac uspím v domnení, že môžem zobrať klávesnicu a pripárovať k iPadu, tak takto to veru nefunguje. Počítač musím v skutočnosti úplne vypnúť alebo odpojiť Bluetooth resp. odpárovať aspoň klávesnicu. Čo je nepoužiteľné. Viac o K760.

Záver

Priznám sa, že k desktopovému Macu je K-750 vec, ktorá stojí za úvahu a verím, že mnohí majitelia Macov by boli schopní zbaviť sa Apple klávesníc len kvôli solárnemu panelu ale aj faktu, že majú bezdrôtové pripojenie.

Logitech: klávesnica K750 pre Mac

Môže sa Vám ešte páčiť...