YXFlash Player je prvým prehrávačom s podporou Xvid/Divx

Vraj to tak je. Práve som do iPhone z Cydia nainštaloval túto aplikáciu a idem spustiť prvý súbor s koncovkou AVI. Je to jeden diel seriálu Red Dwarf, ktorý som pred rokmi konvertoval pre moje PDA.


Program po štarte neoplýva bombastickým začiatkom. Zobrazí sa adresárové bludisko vnútorností operačného systému iPhone. Vlastne je to dobre.
Najprv som kopíroval do /private/var/root/Media ale nakoniec som zistil, že túto zložku program ignoruje (nevidí). Takže kopírujem cez pomalé WiFi znovu a tentoraz do /private/var/mobile/Media/divx a idem sa modliť, že druhý pokus neskončí ako prvý.
Prostredie yxflash pre iPhone
Úspech sa dostavil. Film sa spustil.
Zaujímavo (rozumej: zmätenie) však pôsobí orientácia videa. Pokiaľ sú zobrazené ovládacie prvky, tak video som mal „naležato“. Ťuknutie prstom ich skryje ale video sa otočí o 90 stupňov. Nedarí sa mi mať film naležato bez ovládacích panelov.
Idem tam nakopírovať skutočne nemanipulované video toho istého dielu Red Dwarf. Mám pocit, že pri mojich pokusoch na PDA som to video zároveň otáčak natvrdo o 90 stupňov kvôli nejakému prehrávaču v PDA.
Kopírovanie bude chvíľu trvať :-)
Tento fakt ma priviedol na myšlienku existencie SMB klienta pre iPhone. Však neexistuje? Alebo predsa len? V termináli zadanie smbclient zlyhalo. Snáď to už ktosi naportoval.
Ďalšia možnosť je samozrejme schopnosť programu video sťahovať pomocou uPnP – to však tento pionier nedokáže. Nevadí mi to príliš.
Podľa trochu skúpych stránok sa o programe yxflash dozvedám o podpore xvid, divx, wmv a flash. Pomerne stručný popis na to aké rôznorodé môžu byť tieto nevyspytateľné formáty.
Popis autora vymenúva teda iba toto:
* Flash Video
* Mpeg4, H.264(Baseline Profile)
* WMV / Windows Media Video
* AVI (Xvid / Divx)
* Mp4 and FLV (flash)
* Mp3, AAC and Window Media Audio
Sami viete, čo nás zaujíma najviac a aj keď to vraj vie mp4, tak nad týmto formátom sa príliš netrasieme ako práve nad možnosťou prehrať pokiaľ možno neupravované „avíčka“.
Vrátim sa k koncepcií prehrávania videa. Viac ako lokálne prehrávanie videa by potešila podpora prehrávania zo sieťových zdrojov – čiže nezávisle vyvinutý smbclient.
yxflash neovláda už také detaily ako sú pre nás dôležité titulky. Pokiaľ si pamätám ani na PDA s Windows Mobile som sa takého programu veru nedočkal. Škoda. V prípade WM ten program už prešiel nejakým časom vývoja a už sa akosi očakávalo, že sa dostanú na rad.
Video prvého dielu trpaslíka už mám v iPhone, ešte kvôli otestovaniu pridávam Frasier 7×19.
Počas kopírovania som trpaslíka spustil – očakával som problémy a aj nastali – film sa zasekával (zvuk) a obraz vlastne nenaskočil, uťal som to v prvej scéne a radšej počkám na dokopírovanie.
Pre istotu skúsim laboratórne podmienky a vypnem WiFi, SSH. Všimol som si však aj to, že hlasitosť zvuku je nižšia ako keď si spustím nejaké video/hudbu z repráku iPhone.
Pridávam ešte mp4ku prvého dielu IT Crowds pretože ma zaujíma aspoň podpora tohto formátu ak by zlyhali AVIcka :-) Má úsporných 90 megabajtov, to už prežijeme, no nie?
Po uvoľnení záťaže sa starý TV RIP prvého dielu trpaslíka spustil. Všetko v poriadku.
Pokus spustiť môj vlastný mp4 konvert IT Crowd však spustil iba video a zvuk neprehral. Neviem povedať aký kodek som použil na zvuk :-)
Pokus s videom 512×384 px nevyšiel – Frasier 7×19 – ani ťuk, prehrávač ho odmietal otvoriť.
Záver yxflash:
* prehral moje optimalizované „mobilné“ video prvého dielu trpaslíka veľkosti 75 megabajtov, aj keď nie dokonale fullscreen: má jeden bod,
* plný prvý diel trpaslíka o veľkosti 200 megabajtov sa už spustil v poriadku, vo fullscreen sa poslušne natočil naležato ale počas záťaže sa nespustil: nula bodov,
* opakovaný pokus vyšiel bez problémov,
* Frasier vo vyššom :-) rozlíšení 512×384 už zlyhal,
* mp4 vlastnej výroby s IT Crowds nevyšiel.
Takže prvý nástrel prehrávača pre iPhone vyšiel s priemerným výsledkom. Je použiteľný pokiaľ neočakávate prehrávanie všetkého možného.
Bez titulkov je to však iba hračka, ktorú som umiestnil na moj testovací hliníkový iPhone a je viac ako isté, že ešte ho nebudem používať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. dmiba píše:

    mplayer a vlc4iphone si neskusal?

  2. rony píše:

    prve ano – dakujem uz nechcem :-)
    druhe nie – nezachytil som ho zatial, ze nieco take uz existuje.

  3. dmiba píše:

    Inak ja som to zatial riesil tak, ze som vdaka absencii nejakeho dobreho prehravaca videa prekonvertoval do iphone formatu a pustal to v ich nativnom prehravaci. Je to sice komplikacia, ale aj tak treba video resizovat a tak to spravim naraz. Este najst nejaky sposob ako do toho vyrenderovat titulky, ale zatial mi to nechybalo.

  4. rony píše:

    [3] to je jasne, ze takto to ide :-) dokonca je na to kopec nastrojov vratane vpalovania titulkov – jediny problem je v tom, ze sa ti to proste nechce robit.

  5. sidelko píše:

    Me k tomuhle ucelu bohate poslouzi avi recomp je to free a celkem rychly vysmahne to titule do obrazu avicka.