Ortodoxný súborový manažer je kukučie vajce v operačnom systéme

Ak používate ortodoxný súborový manažér – v mojom prípade FAR manager, je na mieste pytať sa prečo ho už dávno niekto nenaprogramoval pre OS X. Nie som totiž jediný, kto sa na to neustále pýta. Je len vedlajším efektom, že sú to obvykle ľudia prechádzajúci na OS X.

FAR_manager

Unisono odpovede sú najčastejšie „pouzivaj finder, fakt je skvely“. Ok. Dajte mi klávesnicu a idem ho používať.

Môže byť lepší ako Windows Explorer ale ja predsa nepoužívam ani ten. Čo chcem povedať, títo ľudia nechápu: OFM je „nadplatformová“ zálezitosť – to nie je „windozácky pohľad na svet“ – OFM je vo Windows tiež kukučie mláďa.
Je nepochopiteľné, že toľko ľudí sa vždy na to pýta a vždy Mackári nemajú inej odpovede.

Rozumiem, že nie je programátor, ktorý by bol skutočne zainteresovaný na OFM a preto vznikajú na Windows aj všade inde parodické súborové manažéry. Chápem námietku, že si stačí zvyknúť na Finder. Chápem, že to má logiku. Avšak to nie je jediná logika, ktorá má schopnosť prežiť. Jedna je prispôsobiť sa logike operačného systému. Druhá je vykrytie oblasti, ktorú žiadny OS nenapĺňa.

Rozumiem, že schopní programátori pre vývoj ortodoxného súborového manažera musia trochu chápať prečo sú tieto programy také aké sú. Prečo majú pre nich nepochopiteľné prostredie a ovládanie. Nesmú sa snažiť byť inovatívni a vytvárať bastardy pre ich OS. Nesmú robiť kompiláty týchto dvoch prostredí a musia chápať správanie sa týchto programov a pochopiť pojmy a ich význam pre takéto programy.

Napr. klávesové skratky. Všimol som si, že drvivá väčšina ľudí ich chápe asi takto: v menu je povel a vedľa neho klávesová skratka. Lenže klávesová skratka môže byť úplne autonómna, nemusí byť len rýchlym prístupom k dialógu, ktorý ďalej musím ovládať myšou. Musí to ísť o krok ďalej.

S prekvapením som zistil, že na internete už existujú dokumenty formalizujúce OFM. Dokonca v tvare, kde je popísané ich prostredie, správanie. Existujú ľudia, ktorí pochopili ich význam a dokážu OFM oceniť.

Nikto z nich nenúti toto prostredie ako jedinú správnu cestu, ktorú by mali GUI operačných systémov dodržovať. Proste sa nechcú na rutinné súborové operácie prispôsobovať rôznym OS. Nie je na to ani žiadny dôvod – ak existuje súčasný pohľad na dáta – súborové systémy, stromy so zložkami a hlavne nevyhnutnosť ich neustále presúvať, kopírovať, prenášať, mazať, modifikovať, vytvárať – tak bude tu priestor nielen pre predstavu OS o týchto operáciach ale aj potreba platformovo nezávislej filozofie práce – OFM.

Správny OFM si ctí tradíciu – nikto nehovorí, že je to ideálne alebo rozumné – história chcela, že predstaviteľmi OFM sa stali priami nasledovníci Norton Commandera.

Z vlastných spomienok viem, že ešte pred ním existovali aj iné vetvy polovizuálnych FM. Napríklad QDOSII, čo bol naozaj zvláštny FM. Využívali vtedy dominujúce obrazovky, ktoré zvládali v pevnej matrici zobrazovať výhradne ASCII znaky. Nad týmto prostriedkom vznikli GUI prvých vizuálne orientovaných FM. Prvý extrémne úspešný bol práve Norton Commander.

O niekoľko rokov vznikla jeho ruská a nesmierne dobre okopírovaná záležitosť s menom Volkov Commander. Ten nadviazal na pomaly umierajúci vývoj NC a poprvýkrát využil konzervativitu používateľov. Im totiž začal vadiť vývoj NC do rozsiahleho systému, ktorý pomaly opúšťal obvyklé správanie svojich prvých verzii. VC pretočil smerovanie do slepej uličky a zostal na mieste.

Časom prišli súborové systémy opúšťajúce konvenciu 8+3 znakov a tam už stratil VC body. Obratom nastúpil ďalší rusky OFM s názvom FAR manager a ten je dnešným jediným pravým zástupcom tejto rodiny.

S nástupom grafických rozhraní samozrejme pribudli snahy naprogramovať niečo ako OFM aj s využitím prvkom rozhrania hosťujúceho OS. Typicky vo Windows vznikli možno stovky okienkoidných FM a z nich je najznámejší Total Commander (prvé verzie sa volali Windows Commander). Samozrejme využívajú časť logiky OFM a vďačne ich prijímajú ľudia, ktorí si na tú modrú nevedia zvyknúť a hlavne myš držia v rukách častejšie. Takéto bastardy sa totiž nebránia ovládaniu myšou.

FAR manager je pre mňa prakticky jednotka v oblasti manipulácie so súbormi. Bez neho vo Windows nedám „ani ranu“. Nejde mi to a neviem to. Nedokážem efektívne urobiť toľko činností ako by som mohol. Možno s treťou rukou pre myšku :)

Keď sa teda vrátim do OS X, tak mackári si musia uvedomiť, že toto nie je frontálny útok na ich filozofiu OS. Problémom zostáva, že sa asi nenájde zanietený fanúšik OFM, ktorý by mal zároveň schopnosť naprogramovať ho v tomto prostredí.

V prípade FAR manageru sa to podarilo. Autor totiž neurobil „DOS“ aplikáciu, ktorá sa s problémami vyrovnáva s OS. Je to v skutočnosti binárna aplikácia ušitá ako akýkoľvek iný program tohto OS. Má len iný výstup na obrazovku, ktorý nie je ničím viazaný na samotné GUI. Otvorí si autonómne okienko a všetko v ňom si vykresľuje a rieši úplne sám. Presne takto by mohol vyzerať aj OFM v OS X. A nepopieral by výhody OS X, nevnucoval by Windows návyky do neho. Nemalo by to s tým nič spoločné.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. Jenda píše:

    Midnight Commander jsi nezkoušel?

  2. rony píše:

    [1] ty si myslis, ze som spadol z visne a prvykrat pocujem o niecom ako MC? :-)
    ANO, pracujem v nom denne na linuxe. Rozhodne ho nepovazujem za dokonaly, prijatelny ano.
    Ja som nespadol dnes z oblohy medzi ludi :-)
    A ano, pokusil som sa nainstalovat mc do OS X ale na niecom to skoncilo – tusim nastavit PATH alebo mozno aj cosi ine, proste sa mi nespustil. Kedze vsak MC nie je najdokonalejsi OFM, tak sa o to nejako extra nesnazim rozbehat to.

  3. dusoft píše:

    kedze OS X je BSD, tak mozes pouzivat Krusader, ten je pre vsetky *NIX a BSD systemy:
    http://sourceforge.net/projects/krusader/

  4. joe píše:

    tak si snad programator, ne?
    svn checkout a portuj (-; minimalne s winelib se pry da spustit, ale imho to ztraci svuj komfort. Z FARu se stal postupem casu strasny moloch. Chtelo by to najit zase nejakeho rusa, ktery by udelal novy multiplatformni OFM (-;

  5. rony píše:

    [4] bohuzial som skripter, nie C++ programer ani nic take. Cojaviem, mne sa FAR zda uz roky rokuce rovnaky :) sice pribudli nejake pribalene pluginy ale vseobecne zlozka s nim nehra rolu :-)
    [5] ano ano ano, skusal som aj forklift aj toto aj hento :-)
    a teraz mi postupne nejako vysvetli ako si dospel k tomu, ze PathFinder ma ma nejako uspokojit? V com presne, kukam ako tela „na screenshoty“:http://www.soft32.com/Download/free-trial/Path_Finder/4-194038-3.html a nenachadzam tam nic, co by malo byt pohnutkou pri prilezitosti bohapustej oslavy OFM mi ponuknut prave toto :-) Vidim tam len kvanta rozbalenych menu, kvanta panelov, okien a VSETKY na mna KRICIA PRILEP SI TU MYS K DLANI, NEZBAVIS SA JEJ, H-H-H-H.

  6. holden píše:

    muCommander a ForkLift si pravdepodobne skusal… Kazdopadne urcite lepsie nez Finder :)

  7. rony píše:

    [7] muC nie ale mam obavy, ze javovy program ku mne do domu nepolezie :-)
    ForkLift mam testovaciu verziu a zrejme odolam ponuke akciovej ceny – rozhodne mi v nicom nepomoze pretoze je to viac Finder ako dratom do oka :-)