Nokia N97 prichádza – deň 5.

N97 v aute. Vojna kvetináčov.

Fotíme a naposledy

Nasledujúca časť bola napísaná pred niekoľkými dňami. Text je publikovaný s oneskorením. Prosím, aby ste ku kapitole o fotení nereagovali, fotenie mobilom je banálna záležitosť a uzatváram ju mojimi dohadmi ku tomuto konkrétnemu modelu N97, ktoré doporučujem overiť z viacerých strán.
Pod predošlým denníkom sa strhla akademická debata o mnou zverejnených fotkách vzniknutých zo série porovnávacích fotiek iPhone versus N97. Zopakujem, že som najskôr veľa fotil pomocou N97 a potom som sa rozhodol spraviť porovnávaciu sériu fotiek, kedy budem fotiť NARAZ obomi telefónmi.
V debate mi boli doporučované serióznejšie podmienky typu ukotvenie telefónov na statív. Mobil však nie je fotoaparát a rozhodne si nekupujte mobil ako náhradu zaň. Je to núdzovka pre špecifické prípady kedy nemám v pláne byť fotografom ale využívam ho na dokumentovanie. Príklad: som v obchode a pošlem manželke e-mailom fotku tovaru aby si vybrala. Som na stavbe a odfotím niečo rýchlo aby som jej to poslal do práce e-mailom. Som na zastávke MHD a cvaknem si cestovný poriadok. Som v cudzom meste a postupne si cvakám dôležitejšie orientačné body, aby som sa vedel opýtať ak sa na ne chcem vrátiť.
Preto musí byt mobil schopný skôr fotiť ostro a bez nutnosti zábery opakovať – obvykle nie je čas špekulovať nad záberom.
Mojou dvojicou fotografií som dokumentoval fakt, že papierové parametre mobilu nemusia vždy dokazovať použiteľnosť prístroja. Pre foťák v N97 je nevyhnutné na záber sa pripraviť a obávam sa, že jeho nastavenie automatiky zužuje úspešnosť ostrosti detailov fotiek. Nesnažím sa tým poprieť kvality foťáku v N97. Päť megapixelov pri dobrých podmienkach vytvorí rozhodne lepšiu fotku ako dvojmegapixelový.
Viac si prečítajte v samostatnom článku, kde poukazujem na vyčlenenie mobilov spomedzi fototechniky. Ďalšie pripomienky k foteniu ešte v pokračovaní denníka.
Pri fotení pomocou N97 som teda natrafil na dva problémy:
* svetlé plochy „prežiaria“ svoje okolie a často je vo fotke cítiť akoby bola scéna „zadymená“,
* nedokáže zaostriť na objekt, ktorý vlastne fotím a občas si proste na zaostrenie vyberie niečo podľa seba.
Určite by som sa pri zmenách v správaní sa foťáku v upgradoch firmwaru snažil jeho správanie sa priblížiť požiadavkam, kedy sa oželie farebná vernosť a iné parametre v prospech vyššej úspešnosti výsledku aj pri horších podmienkach. A ostrenie foťáku zameriaval viac do stredu obrazu.
Upozorňujem, že s problémami sa nestretnete pri pozornom nastavení fotoaparátu a pri dobrých podmienkach v exteriéri a hlavne interiéri. Mám sériu fotografií, ktoré N97 odfotila excelentne a dokonca opäť v automatickom režime. Keby som ju neporovnával s papierovo slabším foťákom iPhone, tak by som to nezvýrazňoval. Rozhodne si však myslím, že by som uprednostnil podarenú ostrú fotku v nižšom rozlíšení či pošahaných farbách pred papierovo schopnejším ale neostrým obrázkom. So všetkou úctou k všetkým fototeóriam.

N97 v aute

Dôležitými novinkami N97 je vstavané FM rádio s RDS. To nemá veľa mobilov a myslím, že Nokie z tejto série doteraz RDS nemali. Pre veľa ľudí bude zaujímavý zabudovaný FM transmitter. Nenechal som si ujsť príležitosť naladiť ho v aute.
Dopredu varujem, že nadšenie z FM transmitterov u mňa spadlo na nulu v okamihu ako som si kúpil prvý. Potvrdilo sa kúpou druhého. Ani na tretí raz to nie je najlepšie.
Opäť verím, že existujú ideálne podmienky pre jeho použitie. Ja som skúsil mu to sťažiť.
Rádio v aute mám nastavené na automatické prelaďovanie pri strate signálu.
Keď v N97 zapnete FM transmitter, môžete si ručne naťukať ľubovoľnú frekvenciu (čo je dobré kvôli nájdeniu prázneho miesta vo frekvenčnom rozsahu.
Rádio nedokázalo nastavenú frekvenciu nájsť samo ale po ručnom doladení sa však pustená pesnička ozvala. Keď som telefónom v aute pohyboval (pri stojacom vozidle a vypnutom motore), tak som jasne sledoval postupujúce skreslenie v závislosti od prekážok a vzdialenosti. Ideálne bolo umiestnenie blízko rádia resp. pod anténou (tú mám v prednej časti strechy.
Horšie to bolo s automatickým prelaďovaním autorádia. To sa spustilo v podstate kedykoľvek počas pesničky. Predošlým transmitterom sa to stávalo obvykle po skončení pesničky v pauze medzi nimi.
Dobrá rada: vypnite si automatické ladenie v aute.
Kvalita zvuku je adekvátna samotnej technológii – slabý výkon, slabé výsledky – občas chrčanie, počuteľné rušenie, nižší výkon vyžadujúci dať hlasitosť vyššie.
Pekné je však, že FM transmitter vysiela RDS a na obrazovke autorádia vidieť nápis Nokia.

Oprava: dashboard nie je viacstranový

Predošlé dni som si myslel, že úvodná obrazovka je podobne ako u iPhone viac stranová a presúva sa ťahaním prstu do strán po obrazovke. Mám pocit, že tým sa iba skryjú widgety. Ospravedlňujem sa, pokiaľ ste dúfali v možnosť nasypať si viac widgetov ako 5 kusov.
K tomu mám ešte toto: ak zobrazíte zoznam aplikácii je tiež jednostranový. Ďalšie aplikácie sa nahrávajú do zložky Applications. Ten je dlhší a roluje sa ťahaním prsta nahor či nadol – čiže ak ťaháte prstom nadol, tak sa zoznam ikoniek roluje nahor :) je to úplne logické :)

Zoznam bežiacich aplikácii

N97 indikuje spustenú aplikáciu kolieskom v jej ikonke. Niečo podobné robí Backgrounder v iPhone. Zároveň v ľavom menu (Select) ako prvá položka je obvykle „Show open apps.“ a tam nájdete zoznam s ikonkami bežiacich aplikácii. Môžete sa na ne prepnúť alebo ich ukončiť. Dobre, že je to tam už od výroby, na WM som si to musel vždy nainštalovať ako prvé.


Upozornenie: tento seriál nie je recenzia, nie je test, nie je ničím iným ako opisom toho, čo s telefónom Nokial N97 robím. Slovo recenzia v tejto súvislosti zaznelo prvý a posledný krát. Ctím si túto žurnalistickú formu natoľko, aby som z nej explicitne vyčlenil tento seriál. Platí to aj do budúcnosti – ak budem písať recenziu, nazvem to recenzia.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    aj ked to nie je recenzia, z praktickeho hladiska su to omnoho viac prinosne postrehy zo zivota. :-)
    minimalne viem, ze tento telefon si nekupim.
    co sa tyka pripomienok, bodli by informacie o tom, ako je subjektivne telefon rychly – t.j. ci reaguje na stlacenie okamzite, ci treba cakat (priniektorych funkciach si pisal, ze je pomalsi a treba cakat). co vsak bezne telefonovanie a pod.?

  2. rony píše:

    rychlost je ok. vsetky zmatky s ovladanim pripisujem pritlakovemu dotykovemu ovladaniu a ovladaniu prstom, nejaku palicku k tomu pribalili ale tu nepouzivam. Najcastejsie zabudam urobit jemny pritlak na obrazovku a tym padom netriafam dobre polozky. To je ale navyk preneseny z inej technologie obrazovky iPhone.
    Druha vec, co nesuvisi s rychlostou je, ze vsetko prekresluje „online“, iphone na to ide zrejme inak, napr. pri otoceni obrazovky evidentne s obrazom pracuje ako s celkom, takze vie spravit efekt bez postupneho naskakovania prvkov na obrazovke a zaroven pri otoceni telefonu najprv nevymaze a potom nevykresli = proste take plynulejsie to posobi.
    Pri tej rychlosti vsak zabudli niektore veci naprogramovat pomocou vlakien (multithreading) tak niekedy zbytocne cakas na dokoncenie operacie, ktora mohla kludne dobehnut v pozadi.
    Co sa tyka fotenia, pocas slnecnej nedele sa mi podarili pekne zabery, su na Facebooku.