Nokia N97 prichádza – deň 7.

Končíme? Škoda. Telefón som vrátil 8. júla o 10.30 hod.


Porovnanie s rôznymi mobilmi:
Nokia a spol.
Musím povedať, že s výhľadom na sedem dní s N97 som vzdal niektoré z rozsiahlejších prieskumov vlastností telefónu. Vôbec som sa nesnažil spojazdniť akúkoľvek synchronizáciu s počítačom. Nokia je však dostatočne známa značka a jej Suite zrejme nebude obsahovať banálne nedostatky a pokiaľ aj má, vyskytli sa už v predošlých modeloch. Chvíľu som sa snažil o synchronizáciu „vzduchom“ ku službe Ovi.com – to už viete, že som pri nastavovaní narazil na problém, ktorý bude určite čoskoro odstránený. U tohto typu telefónov však synchronizácie musia fungovať. Na tomto mieste dôverujem Nokii.
Prehnane veľa som sa venoval menej dôležitému foteniu, pričom jeho základné vlastnosti mi boli jasné hneď na začiatku fotenia. Musím podotknúť, že parametre foťáku sú dobré a ostáva už len vyladiť jeho správanie, čo je určite iba softwarová záležitosť. Medzitým si musíte zvyknúť na neostré fotografie či občasný výpadok celej aplikácie.
N97 je smartphone zameraný na konzumné využívanie so zameraním na zábavu, pripojenie k internetu s adekvátnym PIM. Nejde o vyhranený manažérsky telefón, ktorý by obťažoval veľkosťou či absenciou zábavy vo forme hudby, hier a videa. Ocení ho každý, kto kladie dôraz na neustálu distribúciu, výmenu, posielanie a prijímanie dát so širokým okolím. Nespolieha len na obligátne posielanie mailov.
Dokáže obstojne zobrazovať webové stránky,GPS a vo výbave je aj navigačný a mapový software. Má Facebook klienta, chýba mu schopnosť telefonovať cez Skype ale IM je zaručene dobrý.
Nemohol som úplne preskúmať schopnosti aplikácii tretích strán a opäť sa spolieham na rozšírenosť platformy, kde si už ľudia vlastniaci Nokie dokážu poradiť.
Prednosťou telefónu je široká hardwarová výbava: polohové čidlo aktivujúce otáčanie obrazovky a zrejme využité v programoch tretích strán, FM transmitter, FM rádio s RDS(!!!), prehrávač mp3 či videa m4v, obrazovka s prítlakovým ovládaním, technológia widgets a ich slušný sortiment.
Súčasne s Nokia N97 som nosil iPhone 3G a svoj hliníkový iPhone bez SIM karty. Z pozície niekoľkoročného vlastníka iPhone sa nesnažím o objektívny pohľad – odchytil som z môjho pohľadu slabiny a snáď som pomenoval všetky prednosti. Ak čokoľvek nespomínam, neznamená to, že by som to nezaregistroval. Proste nezostal čas to všetko vymenovať. Môže to znamenať, že oba telefóny sú si v nespomenutých bodoch rovnocenné, porovnateľné alebo nemalo to pre mňa vysokú dôležitosť a je to skôr samozrejmosť.
Môžete odomňa ešte chcieť moje rozhodnutie: pre mňa osobne nenastal čas k zbaveniu sa iPhonu. Dokázal by som si predstaviť koexistenciu v kombinácii služobný a súkromný mobil. Preto som celý týždeň nosil všetky tri telefóny :)
Práve mi prišla SMS s oznámením o zajtrajšom príchode kuriéra po Nokiu N97. Práve počas spusteného prvého dielu Červeného trpaslíka s názvom Koniec.
Na záver teda rozlúčka s tým, aby ste našli tento seriál a dokázali ste sa rozhodnúť, že práve Nokia N97 je ten váš stroj.
V rámci akcie Slovensko testuje Nokia N97 bola založená skupina na Facebooku. Tam prispievala agentúra Nokie a občas sa tam zjavili príklady podobných akcii. Ja som zvolil denník písaný na mojom webe a v Británií zasa takéto video:

Serióznejšia review:

Ďakujem reklamnej agentúre spoločnosti Nokia na Slovensku, že sa rozhodla pre takýto originálny spôsob uvedenia nového modelu telefónu. Hlavne v toľko dôvery v neznámych ľudí, že dokážu v neuveriteľne krátkom čase splniť ich zámer spropagovať N97. Pokiaľ sa krivky predaja prehnú do nadšených úsmevov, potom to bol dobrý nápad – a pre nás, čo sme na týždeň tie telefóny mali aspoň uspokojenie. :)
To bol posledný deň s N97.

Môže sa Vám ešte páčiť...