Stav navigácii pre iPhone

S firmware 3.0 pribúdajú v AppStore autonavigácie viacmenej v klasickom prevedení – mapy vnútri prístroja, hlasové pokyny, plánovanie trasy, body záujmu atď. Do hry sa zamontovali v rôznom štádiu pokroku všetci významní hráči.


iPhone vie navigovat
Navigon – napriek masívnej propagande bol vlastne prvý reálne umiestnený v AppStore. Viditeľne šli cestou integrácie prvkov GUI iPhone vo svojom prostredí. Funguje teda multitouch, vidíte známe tlačítka, vysúvacie roletky atď. Výborná vec pre prvopoužívateľov. Funguje len na firmware 3.0 (asi aj vyšší) a spustí sa teda aj na hliníkovom iPhone (bez GPS je to však len taká demoverzia bez praktického využitia). Potrebujete menej ako dva gigabajty miesta, čo nie je veľa. Stiahnuť ich a potom nainštalovať do iPhone chce trochu trpezlivosti.
TomTom – stále je iba ohláseným korunným princom Apple, ktorý ako jediný bol propagovaný pri uvádzaní nového telefónu. Všetci o ňom hovoria a nikto ho nemá (koniec júna).
Sygic – má opäť prvenstvo v prvej autonavigácii pre iPhone :) každý chcel byť prvý, tak aj Sygic je. Jeho autonavigácia sa teda sedem dní pred uvedením nového iPhone zjavila neočakávane v Cydia a aj ako trial verzia. O niekoľko týždňov však Sygic vyhlásil, že bude v AppStore a to sa aj stalo. Najprv s mapami pre nezaujímavé štáty a čerstvo už aj Európa. Sygic plne portoval svoju navigáciu a to vrátane vlastnej logiky ovládania. Nevyužil na zoomovanie tradičný multitouch a dokonca aj klávesnicu má vlastnú. Podľa hlásení používateľov je však Sygic všeobecne uznávaný ako výborná autonavigácia – bohužiaľ väčšinou to reportujú občasní a tým pádom menej nároční používatelia. Podľa trial verzie, ktorú som mal v iPhone je to však solídny a silný hráč.
iGo – dnes najtajomnejšia autonavigácia pre iPhone. V prostredí samostatných autonavigácii či PDA je však takmer dominantným hráčom, ktorý vtrhol medzi „zavedené“ značky a zaradil sa medzi nich s úplnou samozrejmosťou. Úprimne hovorím, že bez toho, aby som videl iGo na iPhone sa nerozhodnem pre žiadnu inú autonavigáciu.
Všeobecne je prostredie iPhone pre autonavigáciu absolútne prirodzené a plne konkurenčné napríklad Windows Mobile. Vzhľadom na masovosť iPhone bude úplne prirodzeným prostredím pre všetkých hlavných hráčov a rozhodne ovplyvní celý trh autonavigácii. Multitouch a použitá technológia dotykovej obrazovky proste musí prejsť aj mimo iPhone.
Môžem ešte dať jednu všeobecnejšie znejúcu radu: nesnažte sa šetriť tým, že použijete svoj mobil ako navigačný prístroj pre časté cestovanie. Rozhodne si radšej kúpte samostatnú autonavigáciu. Na navigovanie z mobilu sa dá „prisahať“ pri skutočne sporadickom využití.
Pamätajte, že kvality autonavigácie zistíte vždy neskoro – v okamihu, keď plní zúfalstva budete blúdiť neznámym mestom bez akéhokoľvek oporného bodu svojho prirodzeného orientačného nezmyslu za súčasného nadávania posádky a tlaku času.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Václav píše:

    Zdravím,
    nerozumím tomu závěrečnému konstatování, že pro časté navigování je lepší samostatná navigace. Celý článek před tím jsem vnímal tak, že to, co je v samostatných navigacích bylo (skoro) bez úprav přeneseno do iPhone.
    Jaký je tedy rozdíl? Pokud mohu ovládat displej prstem, poslouchat hlasové povely, velikost obrazovky je srovnatelná se středníma navigacema, rychlost iPhone je mnohdy vyšší, SW a mapy jsou úplně stejné …. tak jaký je rozdíl? Je iPhone málo citlivý? Nebo v čem konkrétně je samostatná navigace lepší?

  2. bolek píše:

    2 Vaclav: to uvidis hned ako sa ti bude niekto volat, keď plní zúfalstva budeš blúdiť neznámym mestom bez akéhokoľvek oporného bodu svojho prirodzeného orientačného nezmyslu za súčasného nadávania posádky a tlaku času:-)

  3. rony píše:

    [1] to je moj osobny nazor. Prilis mi nesedi, ze si mobil hodim kamsi na okno. Ja totiz mobil v aute mam schovany a nevnimam, co sa s nim deje. iPhone sa rozhodne nemoze rovnat kvalitou GPS chipu tym, ktore pouzivaju niektore samostatne navigacie, plus to, ze tieto maju svoje prostredie pripravene len k navigacii bez dalsich nutnych ukonov, ktore musis urobit aby si mohol zacat navigovat. Predstav si, ze behas po meste a mas v aute na okne mobil, kamsi prides, vystupis, musis si ten mobil vybrat a zobrat so sebou pricom obvykle si vonku par minut. Potom zasa ho strcit na okno, spustit navigaciu. So samostatnou navigaciou to riesit nemusis, nanajvys navigaciu zlozis a strcis pod sedacku.
    Stale si myslim, ze navigovanie v mobile aj ked v luxuse iPhonu je skutocne provizornejsie riesenie. Dajme tomu na neocakavanu nutnost pouzit ju s akceptovanim kompromisov.

  4. Braque píše:

    ako je to s pomalostou starsich iPhone verzii. Vraj netiha preratavat cestu. mas podobnu skusenost?

  5. rony píše:

    navigon a sygic su zarucene ok skor rychlejsie ako si zvyknuty