Ako sa maľovali obrázky na ZX Spectrum v programe Art Studio

História – ZX Spectrum – Art Studio – HaHaWriter – Madonna…


Toto je kópia obrázku, ktorý som maľoval:
Girl
Odhadujem to na rok 1989 až 1990.
Všetko som robil v programe Art Studio a postup bol na tú dobu jednoduchý. Screenshot Art Studia:
Art Studio (ZX Spectrum) screenshot
Prostredie Art Studio, keď uz bol obrázok hotovy – pozor, screenshot som prevzal a grafika v ňom nie je moja:
Art Studio
Zobral som podklad – lubovolnu fotografiu, vystrihnuty obrazok, v jednom pripade obal tejto platne Madonny (poznate, ta teraz svalnata skareda teta).
Pokiaľ bol podklad vhodný na zničenie, tak som si naň namaľoval zvislé a vodorovné čiary tak, aby mi jednotlivé štvorčeky vyšli na 8×8 pixelov.
V ArtStudiu som zapol podobnú šachovnicu (tiež štvorce o 8×8 pixelov). Systematicky som ručne prekresľoval (manuálny scanner) :) V podstate som teda pozrel na štvorček na fotke – základné línie som ako tak nasimuloval a rozhodol som sa ako to oklamem ak mi sieť 8×8 pixelov (v podstate miništvorčeky) nestačila. Mohol som si v rámci jedného poľa vybrať len DVE farby z palety asi 16tich (plus zosvetlenie). Tak som mohol vytvoriť aj farebné obrázky. Ukážka hore je dvojfarebná s tieňovaním pomocou pravidelného vynechávania bodov. Pokiaľ si pamätám, tak som v obrázku vyššie použil iba vyfarbenie pier a oči som napasoval tak, aby mohli mať farebné zreničky.
Postupne som teda namaľoval základné línie obrázku (chvála bohu za prázne štvorce – plochy v tvári a okolo hlavy).
Hlava Madonny bola naozaj veľmi komplikovaná, musel som veľkú plochu venovať vlasom a zároveň zabezpečiť aby mi vychádzalo použitie žltej farby. Kvôli perám som musel presne napasovať raster šachovnice aby sa v jednom políčku nestretla farba pozadia, farba pery, zubov a farba tváre. Zuby som naviac chcel svetlejšie.
Dodnes ľutujem, že som si nezachoval práve tento obrázok s Madonnou. Robil som ešte obrázok Kim Wilde, ktorý mám ešte k dispozícii vo forme pleteného svetra :)
Takéto obrázky som volal „screen“ pretože mali rozmery celej obrazovky ZX Spectra 256x192px – 32×24 polí. Celý obrázok som teda rozdelil na 768 polí alebo v pixeloch 49152 pixelov. Obrázok mal teda veľkosť 6144 + 768 bajtov = 6912 bajtov. To menšie číslo bola definícia farieb. To prvé čiernobiely raster.
HaHaWriter
V istom čase som sa rozhodol naprogramovať textový editor s možnosťou vložiť do textu grafiku (proste screen) a nazval som ho HaHaWriter.
Možno vás zaujem galéria obrázkov iných autorov. Podobná galéria na deviantart. Vyberám jeden z nich:

No a nakoniec sa to nahralo na magnetofónovú kazetu a pri nahrávaní do počítača to vyzeralo nejako takto:

Pokiaľ sa medzi čitateľmi nájde niekto, kto ešte kdesi má „screeny“ zo ZX Spectra a má pocit, že niektorý z nich som robil ja, prosím pošlite mi ho.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Hujer píše:

    Osobně nemám, ale díky za trochu nostalgie. Ještě dodnes mi moje Spectrum 128 kB leží pečlivě zabalené ve skříni. Samozřejmě funkční a včetně plotteru. Měj se fajn…