Dotykovým obrazovkám netbookom bez klávesnice neodzvonilo

V krátkej ére UMPC sa vyrojili snáď desiatky inovátorských počítačov s dotykovou obrazovkou a bez klávesnice. O niekoľko rokov ich plne prevalcovali netbooky, ktoré sú dnes už etablované v širokej miere. Pravdepodobne však netušíte, že to návrhári s UMPC ešte nevzdali.


Toshiba JournE vyzerá moderne. Je tenký, dizajn vyzerá použiteľne. Rozhranie je „iphonoidný“ Win CE, takže nie plný Windows OS (presnejšie plne nekompatibilný). Stručne je to PDA s veľkou obrazovkou.

Umid M2 je klasická netbook konštrukcia avšak maličká krabička. Vyzerá to dobre. Pamätajte LAPTOP s 24″ a toto su DVE odlišné veci.

Archos 9 je lopár so širokoúhlou obrazovkou. Vyzerá ako skateboard bez koliesok. Naviac si tento výrobca ešte pamätá éru UMPC. Je už väčší avšak doma tento rozmer zvládnete. Našťastie si nevypomohli zvýšením hrúbky a tak je to vcelku použiteľné.

V porovnaní s absolútnou prevahou netbookov je to však slabota. Naviac sa ukazuje, že koncepcia „laptopov“ ako dvoch obdĺžnikov spojených jednou stranou s nutnosťou ich otvoriť pre používanie, sa naďalej drží na svete. Pre zariadenia prenášané kdekade je výhodná a na použitie výhradne v interiéri asi ešte nenastal správny čas.

Môže sa Vám ešte páčiť...