Nevykladajte si pravidlá po svojom – trojpruh na D1

Začínam mať pocit, že po spustení trojpruhu na D1 tu máme niekoľko typov vodičov:
* jazdi v strednom, lebo doteraz mesiace bol pravý pruh uzavretý – musí si iba zvyknúť,
* trpí fixnou ideou, že pravý pruh je pre slimákov a tiráky – musí si uvedomiť, že pruhy sú PRE osobné autá rovnocenné a náklaďáky majú prikázané jazdiť iba v pravom pruhu – iný zákaz neexistuje,
* stredný považuje za „bezpečný“ – číra hlúposť, ktorú asi bude musieť niekto naživo zažiť.
V jednom článku sa vyskytli komentáre, kde dokonca človiečik argumentoval obrázkom, ktorý ale hovoril niečo úplne iné ako tvrdí on. Pochopil to presne naopak – že v pravom pruhu je 90tka a len pre náklaďáky. Pričom značenie je pomerne zrozumiteľné. Pre osobáky sú pruhy „rovnocenné“ s pravidlami ako bežne – čiže jazdí sa v pravom pruhu a ostatné sú na predbiehanie. Len náklaďáky majú osobitné zákazy ale tie nemusia zaujmať osobáky.
Tragické je, že naozaj NEVIEME jazdiť ani po dvojpruhu a už vôbec nie po prvom solídnejšom trojpruhu. Dokonca si vykladáme pokútne zo značenia a predpisov uzávery, ktoré sú úplným bludom.
Takže ešte dlho budeme musieť strpieť desiatky 110tkou jazdiacich vodičov v strednom pruhu až do okamihu, keď sa tam nepozabíjajú aspoň desiati ľudia.
Potom napadne možno aj dopravnú políciu, NDS a ďalšie orgány aby skutočne skúsili napomôcť vodičom smerovať ich k správnemu správaniu sa. Kľudne informatívne značky typu – jazdi vpravo! Nezdržuj sa v strednom pruhu.
Na záver spôsob jazdy v trojpruhu pre vodičov osobných vozidiel: jazdí sa v pravom pruhu. Pokiaľ som v strednom alebo ľavom pruhu a dobieha ma auto, tak som povinný prejsť do pruhu vpravo. Klasika známa už z dvojpruhu.
Teraz riziká. Ak sa rozhodli ľudia jazdit v strednom pruhu, znamená to, že vytvorili nezmyselnú bariéru pre autá z ľavého ale aj pravého pruhu. Autá v strednom pruhu musia sledovať obe strany, čo je pomerne nebezpečné – sú ako v krížovej paľbe. Sú totiž napríklad povinní udržovať odstupy pre vozidlá z oboch pruhov. Prvé dni trojpruhu skôr ukazujú, že sa úpenlivo držia nalepení na sebe (asi aby ich mafiáni z pravého pruhu nepredbehli, či čo vlastne).
Predstavte si, že idete v prázdnejšom pravom pruhu a dobiehate Thaliu na 110tke v strednom pruhu. Podľa pravidiel ju smiete predbehnúť asi takto: zaradíte sa do stredného pruhu za ňu. Potom do ľavého pruhu, predbehnete ju, zaradíte sa pred ňu a potom do pravého pruhu. Spokojného Tháliana ste krkolomne obehli. Nereálne? Zbehnite si párkrát D1tku :)
Pevne dúfam, že prvé dni trojpruhu sú plné pominuteľných úkazov a ľudia si zvyknú ísť svojou 110tkou v pravom pruhu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    V nedelu sa presne ukazovalo, ze kazdy slimak jazdil v strednom pruhu a tym padom bol preplneny a neostavalo nic ine ako jazdit nalavo pri betonovych zabranach. V uplne pravom pruhu jazdilo malo aut.

  2. samo píše:

    Zacat vyberat pokuty za bezdovodnu jazdu v lavom pruhu a pekne natvrdo.

  3. FrozenDog píše:

    Pravidelne chodievam kazdy tyzden trasu PN-BA a spat po D1. Po otvoreni trojpruhu som si ho vyskusal a kedze si vazim vlastne nervy a zdravie, odvtedy chodim usek BA-TT po starej ceste. Aspon kym sa to tam neukludni, lebo teraz je to cista psychiatria.
    Btw. – isiel som v pravom pruhu, paradoxne bol ovela volnejsi, nez stredny.