SkyTroll Fail

Som laik, nechcem sa tým ani príliš zaoberať ale mám k mýtnemu systému niekoľko postrehov, ktoré nie sú také jednostranné. Neviem sa postaviť nikam ale vychádza mi z toho, že celý systém je divne postavený.


# Prečo sa v časoch EÚ nenasadí JEDNA škatuľka (jednotka)? A to v cene sto eúr? Odpoveď viem.
# Protestujúci dopravcovia sa zobudili až teraz? Ako dlho sa o mýtnom systéme hovorí? Rok, dva? To si nevedeli predstaviť dopredu čo ich čaká a organizovať protesty HNEĎ?
# Ak platenie za mýto nie je možné bezhotovostne (napr. benzínovými kartami, ktorými mával nejaký vodič v správach), kto neurobil dohody o takýchto platbách?
# Ak mám v rukách „benzínovú“ kartu, čo si myslim, že tým zaplatím aj útratu v salóne Eros za hranicami?
# Prečo sa mýtny systém hrdí tým, že nahrádza paušálny systém nálepiek a platí sa za to, čo prejdem, keď nakoniec sa napriek sofistikovanej škatuľke platí za celé dlhé úseky?
# Prečo je tak malý rozdiel medzi diaľnicou a cestou prvej triedy? Prečo vôbec nejaký rozdiel je?
# Prečo a kto nemyslel na MHD, ktorej linky jazdia po cestách prvej triedy? Buď podporujeme MHD a tým pádom jej dáme výnimku alebo nie.
# Prečo prevádzkovateľa MHD ani nenapadol možný problém s platením mýta?
# Nikde som to neskúmal ale existuje presné smerovanie vybraných peňazí z mýta a kontrolovanie účelu ich vynaloženia? Nerád by som sa dočítal, že sa tieto peniaze „rozplývajú“ v nekonečne. Zjednodušujúce „investície do cestnej siete“ zahŕňa aj postavenie súkromných parkovísk rôznych zúčastnených zložiek a predpokladám aj superluxusné „služobné“ vozy?
# Mýto by malo skôr diferencovať náklady na využitie spoplatnených úsekov a nie to proste plošne zdražiť.
# Ak má mýto za cieľ presmerovať dopravu na železnicu, tak mám takú skromnú pripomienku – naozaj sú podmienky na železnici na to pripravené?
# Je pravda, že vysoká spotrebná daň za palivá kompenzovala paušálne diaľničné známky. Preto by bola logická jej úprava.
Z toho mi nevychádza nikto nijako výrazne pozitívne. Jediný seriózny záver z toho mám ten, že EÚ sa do mýtnych systémov vrhlo chaoticky a podľahlo lobingu zúčastnených firiem a tým celá EÚ vynaložila monumentálne sumy zbytočne na to isté a na zbytočné veci. Čo sa malo urobiť:
* EÚ mala zaviesť povinnosť vybaviť všetky vozidlá nad 3,5t jednotnou krabičkou už pri predaji a povinnosť majiteľov si ju kúpiť na súčasné vozidlá,
* súčasťou by mali byť vymenované výnimky – typicky vozidlá MHD, ktoré sa nepohybujú medzimestsky a dať možnosť vylúčiť z povinnosti mýta napr. autobusové linky,
* každý štát by si mohol určiť svoje poplatky a svoje úseky,
* krabičky by mali definovaný štandard a podstatná by bola ID kartička zakúpená pre daný štát, takže by som si mohol vybrať krabičky od rôznych výrobcov,
* snímacie rampy by opäť mohli byť od rôznych výrobcov, pretože a opäť ŠTANDARD definovaný EÚ, takže každému by bolo jasné, čo to má splniť, aby to bolo kompatibilné,
* štát si teda môže vybrať dodávateľa, majiteľ kamiónu predajcu krabičky.
Toľko ja a toľko silne laicky. Nezaoberám sa tým, občas niečo počujem v správach.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dusoft píše:

    Trochu nerealne, jednotny system by sa musel zavadzat naraz, ved len harmonizacia existujucich (uz davno zavedenych v inych krajinach – pouzite rozne technologie) by trvala niekolko rokov.

  2. Marty píše:

    Len k tomu bodu ze sa dopravcovia zobudili prineskoro:
    – dopravcovia si naivne mysleli, ze myto bude fungovat tak ako v celej civilizovanej europe. Nemali preto dovod protestovat hned po schvaleni zakona.
    – to, ze nejake myto bude vedeli vsetci viac nez rok. Ale ako bude myto fungovat, ako bude prebiehat registracia, kde sa bude dat registrovat, to nebolo este zaciatkom novembra jasne ani firme SkyToll a dostat od nich akukolvek informaciu bolo tazsie ako dostat informacie z centraly CIA. Ako bude vyzerat mytna jednotka nevedel este v oktobri nikto. Prve registracne miesto sa s velkym cirkusom otvaralo niekedy zaciatkom decembra.
    – zoznam spoplatnenych usekov bol upresneny vyhlaskou z 9. decembra, ktora vysla v zbierke 13. decembra. Do tej doby napriklad ludi z Kosickeho DP ani nenapadlo, ze nejaky beznadejny idiot spoplatni cesty okolo Kosic tak, ze autobusy voziace ludi do prace vo VSZ budu musiet mat mytne jednotky
    – Videl by som isty rozdiel medzi platbou v EROS centre a platbou myta. Myto sa malo dat od zaciatku platit palivovymi kartami. Taka bola oficialna verzia komunikovana hovorcami SkyToll. Realne sa to pre niektore karty rozbehlo dnes, pre niektore stale nie. Dovodom je nekompatibilita a neustale padanie systemu SkyToll. Ved im uz padaju aj internetove stranky. Amaterizmus za 36 miliard.
    A na zaver. Za to ze myto ako-tak funguje, patri vdaka prave dopravcom, ktori namiesto sviatkov v kruhu rodiny stravili aj viac nez 6 hodin v radoch na registracnych miestach SkyToll a pozerali na zamestnancov ako marne zapasia s pocitacmi a vlastnou neschopnostou.
    Len pre zaujimavost:
    Kolega-dopravca stravil 14. decembra 7 hodin na registracnom mieste SkyToll. OBU jednotky mu mal dorucit kurier 17. decembra. Nemal ich este dnes rano a na dvore mu stoji 8 kamionov co uz mali nakladat v Polsku.
    Na Orave stoja na parkovisku uz od piatku desiatky Polskych kamionov a ich vodici jazdia taxikmi az do Ziliny aby zohnali palubne jednotky, lebo na cerpacich staniciach na Orave uz nemaju ani kusa. Podobny problem je v Jablunkove, kde kolona kamionov dosahuje uz 8 kilometrov a miestni taxikari robia kamionistom kyvadlovu dopravu na registracne miesto 15km do vnutrozemia.
    Jedine co funguje na 100% je mytna policia polujuca na kamionistov bez mytnych jednotiek.
    Este stale si myslis, ze ti co to nezvladli su dopravcovia ??

  3. rony píše:

    [2] ale ja som nenapisal, ze TI co to nezvladli su dopravcovia. Vnimas to jednostranne. Akonahle som sa trochu(!!!jeden bod?!!!) ich dotkol, tak to ma cele vyzniet akoze su oni jedini hlupaci? To snad nie. Citaj poriadne. Ved to dost jasne pisem v Co sa malo urobit. Tam dopravcov vobec nespominam.
    Len by malo byt jasne, ze jednym hlavnych bodov zavedenia myta je proste decimacia dopravy po cestach v prospech zeleznicnej. Ak to nefunguje v tomto bode, tak je to ESTE HORSIE.

  4. Piki píše:

    O cieľoch mýtneho systému som počul všeličo, ale vzácne nikto nespomenul snahu o prenesenie dopravy na železnicu. Posledné roky sa mi dokonca zdá, že sme na to úplne rezignovali. A myslím, že celková štruktúra dopravy už je pre železnicu nezvládnuteľná.
    S tými spiacimi dopravcami, ono je sa ich to vlastne problémovo týka len týchto pár dní, kým si dovybavujú čo treba. Veď je samozrejmé, že ich akékoľvek ceny za mýto a krabičky a montáž netrápia. Teda, ak sú pre všetkých rovnaké a to evidentne sú. Všetko sa to predsa premietne do ich cenníkov. A urobia to všetci, veď sú to definované náklady na prepravu tovaru.
    Inak, napísal si to, ako by si mi citoval myšlienky. :-) Len dodám, že peniaze za mýto SA stratia kdesi. Je predsa volebný rok a keď sa zima opýta, odkiaľ si mal na kampaň pred 4 rokmi, bude treba čo to preukázať.

  5. rony píše:

    [4] ten ciel je a existuje. Lenze ho nespominaju media ani nikto ho zvlast nepropaguje, pretoze realita je zrejme taka ako cely mytny system. Nafarbena prazdna skatula.
    Nas mytny system je ta ista schema ako „darovanie“ VSZ Rezesovcom.
    System, ktorym STAT prikaze ludom aby si rvali peniaze z vreciek, ktore sa prefiltruju statom chranenou firmou (nic v zlom Skytoll – hovorim o vseobecnom postupe statu), a poodtrhaju sa z tych penazi nejake drobne. Kedze stat hrozi prstom a ma na to aj represivne zlozky, tak je to taka bohapusta RYZA…
    a 40% ludi sa tesi ako retard s hlavou v melone.

  6. emmacore píše:

    J&T su asi velmi dobri v zarabani penazi pre seba. Ale nevedia robit kvalitne veci, zda sa. Okrem Joj vsetko urobili zle alebo dodrbali – zdrav. poistovnu, myto, digitalizaciu… Do ich banky by som peniaze radsej nedaval :-) A dalsia vec len mimochodom: nemaju vkus.

  7. rony píše:

    po par dnoch musim jasnejsie povedat: napriek stanoviskam prevadzkovatela si myslim hlavne toto: stat spackal cely mytny system. Ospravedlnovat sa, ze zaciatok je chaoticky a tak to vlastne ma byt?
    Vsetky tieto veci sa dali predpokladat a pripravit sa na ne. Napriklad AJ TAK, ze tie kolony sa dali vyriesit paralelnym predajom ZNAMOK cojaviem dennych/tyzdnovych s rozdavanim letakov v anglictine/madarcine/nemcine/polstine s postupom ako si krabicky vybavit. Nebudem to rozoberat, na to nie je priestor.
    Co sa tyka realizacie – od zaciatku mam nazor, ze separovany slovensky mytny system – vlastne krabicky, vlastne meracie body, vlastne parametre – to VSETKO JE ZLE, ZLE, ZLE. Skutocne malo uz pred X rokmi dojst k DOHODE viac susednych statov (ak nie celej unie), o KOORDINACII ich mytnych systemov. Naozaj je nemyslitelne, aby kamion prechadzajuci 4-5 statmi mal 4-5 roznych koncovych jednotiek. To je tak hlupe, ze uz ani k tomu nedokazem viac povedat ako slovo ZLE.
    Necudujem sa dopravcom, ze su z toho v prdeli. Ale aj v ich pripade trvam na tom, ze sa dala vybudit ich aktivita uz pred par rokmi – minimalne nemali nechat do mytneho systemu kecat len jednu ich zaujmovu skupinu. Dalo sa uspesne predpokladat, ze NAS STAT vybuduje mytny system postaveny na jednostrannom videni (prevadzkovatel a stat).