Prečo sa v zákazkach na weby točia tí istí a Vy nie?

Väčšia firma. Referent dostane za úlohu pripraviť web. Nie pre vlastnu firmu ale buď produktový, marketingový, sponzorský a pod. V rámci minimálneho prehľadu zistí pár väčších firiem, ktoré robia aj web (prípadne na otázku web odpovedia, že tiež robia). Osloví tri-štyri firmy. Naklepe si Excel tabuľku. Výsledné sumy su všeobecne pár tisíc EUR. V podstate bez ohľadu na to aké je zadanie.
Teraz sa na to pozera nejaký menší kóder s dizajnérom, ktorý už má solídne referencie ale obvykle krvopotne riešene cez kamarátov, známych a obvykle pre živnostníkov, rôzne tie „nadšenecké“ projekty typu „Poďme do kina“.
Nadáva, že za tie prachy by sa päťkrát otočil.
Problém, ktorý poznáte a nedá sa z neho vlastne nikto viniť. V tej firme ten referent o malom dizajnérovi netuší a nemá dôvod tušiť. Aj keby referent konzultoval s niekým rozhľadenejším vo firme, trebars IT. Nemôže dostať „číslo na kamoša, ktorý to spraví“. Obvykle sa to vie vypomstiť viac ako keby ten ajťák rovno zobral nejaký „prezent“ od niektorej z tých veľkých firiem. Aj keby úprimne ponúkol lacnejšiu firmu, tak automatika – dohodil kamoša, ktorý mu za to dá milión (aj keby celá zákazka bola ledva 1000 eur).
Čo má teda referent urobiť ak chce tú istú zákazku a tú istú prácu za menej peňazí? Miesto osobného prieskumu a hľadania firiem celkom jednoducho zverejniť to ako výzvu.
* na firemnom webe,
* na rôznych „burzách“ zákazok pre webdizajnérov (všeobecné „burzy“ výberových konaní takéto webové firmy nesledujú)
Neoslovujte vždy ten istý osvedčený okruh „známych“ megaweb firiem. Fakt je, že všetky väčšie sa snažia „zakoreniť“ na dlhé roky a majú tendencie vymýšľať si nakoniec aj „pravidelné“ výpalné (berte s humorom!).
Skúste to risknúť a k obvyklej trojke pridajte tri menšie firmy. Dajte ich kľudne prelustrovať insiderovi z IT, ako aj známemu foaf.sk – hneď viete, kto je čo je.
Rada pre malých dizajnérov a malé webové firmy: musíte sa spojiť a nehrať proti sebe. Napríklad skúste sa dohodnúť navzájom a vytvorte pre seba burzu zákazok. Investujte spoločne do jej propagacie. Určite sa to oplatí ak v rámci tejto burzy začnú prichádzať zákazky od firiem. Urobte tú burzu poriadne a uvidíte, že sa na každého schopného dostane.
A ak sa burza zákazok presadí, môže začať vyberať poplatky na svoju prevádzku. Kľudne založte spoločnú s.r.o. na jej prevádzkovanie.
Nezačínajte z detskej izby programovať projekt burza zákazok, nemá to zmysel. Za ňou musí byť solídne zázemie a hlavne úvodná propagácia.
PS: možno som fantasta a nie ste schopní sa dohodnúť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    alebo nech si vytvoria profil na haystack.com a nemusia sa orientovat len na slovensko.

  2. rony píše:

    skor mi slo o tu stranu, ktora riesi „komu to zadame“ :-)
    haystack.com ci podobne systemy, kolko existuju a neviem o nic. kolko ludi, co vytvaraju zakazky tusi… ved o tom pisem :)