Streda to istí

V stredu o 19.00 sa koná predstavenie nového výtvoru Apple. Takmer nikto nepochybuje, že to bude placatá obrazovka. Zažil som dohady a zákulisné informácie pred uvedením iPhone 3GS naplno. Predtým iPhone 3G. Uvedenie prvého iPhone som prešiel ako každý iný mobil – neregistroval som to nijako zvlášť. S menším oneskorením sa môj záujem zväčšil.
Ako vlastník iPhone som začal sledovať novinky Apple pozornejšie až do nejakého uvedenia vylepšených počítačov. Potom som si kúpil mac mini. Zachytil som vlny dohadov, fám zo zle aj dobre informovaných zdrojov. Jednou z najväčších, trvajúcich už roky, je tablet.
Prvé tablety začínali ako superexkluzívne stroje mierne odlišné od bežného laptopu. Jediným vážnym rozdielom bol otočný kĺb. Neujali sa. Drahé a éra exkluzivity laptopu v rukách vyžehlených košieľ nadobro skončila.
Práve v tom čase sa narodil dnes už mŕtvy štandard UMPC, ktorý ma dlhé mesiace fascinoval. Práve táto hardwarová koncepcia sa mi páčila. Prezeraním obrázkov som v pozadí vždy tušil, že to nie je ono. Párkrát som buchol do stola a chcel som niečo z ponúkaných UMPC rovno kúpiť. Nikdy som to neurobil.
Postupne ako UMPC umierali nastúpil na trh maličký laptop, ktorý dnes reprezentujú dva výrobky Acer Aspire One a celý rad výrobkov Asus. Zmenšenina laptopu. Niečoho, čo nepotrebujem a nevyhovuje mi to. Vznikli vlastne ako derivát známeho „afrického“ počítača pre africké deti. Áno ten s kľukou na dobíjanie ale hlavne s nízkou cenou. Začali sa volať netbooky a zobrali si ako hlavný parameter cenu.
Veľmi nešťastne som sledoval ako si z nich ľudia robia pridávaním ďalších a ďalších požiadaviek vlastne trochu menšie laptopy. Chceli z toho silou mocou mať počítač.
Tým pádom stúpala cena a klesal môj záujem. Nepotrebujem laptop, menší, väčší, žiadny. To je pracovný nástroj. Nepotrebujem v ňom mať Windows a nasilu doň tlačiť všetko, čo robí počítač v zamestnaní. Nechcem s tým pracovať.
Postupne som sa začal viacej namotávať na fámy o vývoji tabletu v Apple. V kontexte s históriou okolo „príručných“ počítačov a tu ešte nespomenutej celej histórie zariadení PDA, ktoré začal mimochodom Newton a následne prebral Palm a na dlhé roky PocketPC či po novom Windows Mobile, práve v tejto súvislosti stále vidím niekoľko upozornení na nemohúcnosť počítačového priemyslu vykročiť vpred.
Po uvedení myšky, úplne banálneho zariadenia, ktorú Apple nazval Magic Mouse, sa dá v Apple čítať, že na trh hardware vstupujú uvážlivo ale s oprávneným sebavedomím. Táto myška predstavuje pokus ako vykročiť z kruhu. Logitech, bašta myšiek, prináša na trh všetko možné, len stále na tú istú tému. Technológia zostáva, mení sa tvar plastovej škatuľky, tlačítka a to je tak všetko. Odrazu niekto pošle do dejín tlačítka, kolieska a ponúkne plne dotykovú myšku. Zospodu nič mechanické, hore nič mechanické. Menšia revolúcia podobná tej, keď sme vyhadzovali guličkové myšky.
S týmto vedomím viem, že vkročiť na trh zariadení nazývaných tablety, UMPC, netbooky a samozrejme laptopy (aj keď tam už Apple je) musí mať veľa psychologických bariér.
Z pozorovania fám je jasné, že Apple nechce len ponúknuť tablet a nedať k nemu „návod“ čo s ním. Nechce len odrezať klávesnicu z laptopu. Zrejme ani nechce z neho spraviť konkurenta pre smartphone. Myslím, že viac ako hardwarovým problémom sa venoval jeho účelu.
Menej pozitívne pre mňa ale zrejme najúčinnejšie je neponúknuť vysoko variabilný počítač bez klávesnice ale nástroj silne viazaný na vlastníkov použiteľného obsahu. Dokonca do tej miery – a teraz špekulujem – že takýto výrobok Apple bude do istej miery nepoužiteľný v tých častiach sveta, kde nebude nikto schopný ponúkať obsah preň.
Správy hovoria, že Apple vyvíja nátlak práve na vlastníkov obsahu aby to skúsili s úplne novým zariadením, ktoré nebude konkurovať netbooku ani klasickým počítačom. Tento risk je – niekoľko dní pred uvedením – stále reálny.
Predpokladám teda, že v stredu – veľmi dúfam – uvidíme, čo dosiahli. Bude to stroj s vylepšeným iPhone OS (v základe OS X) alebo ešte niečo viac. Bude to oboje? Všetko sa točí okolo predpokladanej ceny. iPhone bez dotovania má predajnú cenu na úrovni mac mini. Najslabší laptop stojí ešte viacej. Nikto nepochybuje, že toto sú cenové hranice pre takéto zariadenie od Apple. Pomerne dosť. Netbook za 200 dolárov to nebude. Lenže Apple vidí, kam sa netbooky dostali s cenami a vie, že ľudia akosi tie najlacnejšie netbooky akosi nechcú a urobili si z nich trošku menšie počítače.
Takže k hardwaru musí pridať ešte niečo naviac. A práve na toto som zvedavý.

Môže sa Vám ešte páčiť...