Ako promovať ale nebyť spamerom

Nenávidia Vás. A pritom ste majiteľ mladej, dravej a agilnej agentúry. SEO obraciate zo všetkých strán, kde vidieť minimálny otvor, kam sa niečo Vaše zmestí. Ste už v druhom semestri na „kolejích“ v Brne a cez internet ste si našli pohodlnú prácu. Veď k laptopu ste pripútaní už teraz, tak si na pár desiatok minút denne trochu pokopírujete. Fakticky však obaja iba robíte komentárový a odkazový spam. Ste niekde na spodných priečkach v bahne internetu a necítite sa zle, pretože sami sebe nesmrdíte.
Namietnete, že si môžete robiť čo chcete a nemáme sa vŕtať v tom, do čoho nemáme. Veľa argumentov nemáte a občas asi aj nechápete, čo tí vrtáci vôbec majú. Sťažuje sa niekoľko desiatok ľudí a svet má niekoľko miliárd ľudí. A tí nehovoria nič.
Jedného pekného dňa ste si však povedali, že už máte dosť primitívnej práce a chcete byť za slušáka, ktorý objavil v sebe ohľaduplnosť. Ale chcete aj naďalej zarábať. Ten prvý v SEO a ten druhý aspoň bez pocitu, že ostatných iba otravuje.
Alebo zisťujete, že klientom už naozaj trochu vadí, že ich meno sa vláči spolu so spamerským biľagom. A trochu sú nervózni. A nechcú platiť. Možno už aj čosi s právnikom… toto…
Nie je nič zlé, pokiaľ na cudzej stránke trochu propagujete svoju prácu alebo prácu či služby svojho klienta. Dá sa to robiť hulvátsky, ide to aj amatérsky maskovane. Určite to však aj ide tak, že na cudzom médiu zapadnete a nikto si nič nevšimne.


Ste majiteľ SEO agentúry
Určite si poviete, že by som práve Vám nemal dirigovať, ako a čo máte robiť. Ak Vás však už niekto napadol a označil za spammera (pripočítajte si pár nadávok), tak zrejme nerobíte svoju prácu najčistejšie. Pre Vášho klienta by som tú prácu popísal ako odfláknutú. Iste, sú klienti, ktorým na mene nezáleží a úzko vzate, každý link dobry. Prinajhoršom sa nikdy nedozvedia kam ste až zašli v „linkbuildingu“. Čierna skrinka s jedným tlačítkom, to ste pre klienta Vy.
Povedzme však, že ste SEO konzultant. Môžete nabrať pár študentov z Brna a prikázať im promovať odkaz na web klienta. Nič nechcete vedieť a tým pádom ste predsa študákom nekázali spamovať. Webu klienta ste neublížili žiadnymi prípravami.
Mohlo Vás napadnúť, okrem rôznych umelohmotných „kvázičlánkov“, aby ste mali „pseudoodkazy“ na „nejaký“ „akožečlánok“, by ste do webu klienta mali natrvalo vložiť integrálnu súčasť, kde klient bude dlhodobo pravidelne publikovať menej obchodný ale príbuzný obsah. Alebo tým poverí Vás (formuláciou článkov na ich podnet).
Iste ste si vo svojej spamerskej minulosti urobili zoznam linkovacích webov a asi aj súbor najnavštevovanejších „tolerantnejších“ bloggerov, kam viete poslať novozamestnaných brigádnikov z Brnenských kolejí. Vyskúšajte tento zoznam trošku zredukovať a naopak, najsolídnejšie weby skúste preštudovať a žite s nimi. Vsimnite si, aký obsah na linkovacom webe zaberá a pri budúcich zákazkách sa snažte napasovať svoj obsah vkusu používateľov takého webu. Všimnite si, aká perióda publikovania najmenej „srdí“ používateľov. Snažte sa históriu svojho účtu robiť pestrejšiu – ak každý pondelok uvidia o Vás už tridsiaty článok, kde sú viac ako dve slová vždy rovnaké, tak je niečo divné.
Proste príliš nerecyklujte témy svojich „článkov“. Pokiaľ sa snažíte „nakúpiť“ priestor u bloggerov, tak jedna pekná vec je PR články a menej dráždivé „protežovanie“ Vášho „tovaru“ v jeho článkoch.
Pamätajte, že afilačné odkazy sú asi najväčšia drzosť, vôbec nezáleží, čoho sa týkajú. Nikdy nepropagujte na cudzích weboch svoje afilačné záležitosti. Zdá sa Vám to obmedzujúce ale na úspech v afiláciach potrebujete svoje vlastné silné zázemie – skutočne spriatelené weby, svoja silná doména atď.
Buďte teda plní fantázie a nebuďte nudne priehľadní. Áno aj za cenu, že to bude chcieť konečne použiť invenciu.
Ste študent z Brna
Bohužiaľ ste práve jeden z tých, čo urobil z tejto skupiny ľudí – vlastne bezvýznamnej vzorky – synonymum primitívneho spamera :) a dá sa dosť veľa filozofovať nad tým, prečo práve študenti z Brna sú takí aktívni. V podstate dva aspekty – robia to veľmi zle a sú dosť naivní, aby sa dali zlákať na tú najnižšiu robotu. Plus sú sústredenejšia komunita a rýchlo si odovzdávajú informácie medzi sebou, takže zrejme denne sa fluktuuje. Predpokladám, že priemerný študentský spammer pri tom vydrži nanajvýš pár mesiacov, kým zistí, že s výplatami je to bieda. Lenže medzitým už cez afilácie naberá ďalšie ovečky, tak prečo by to zatrhol a zabalil. :)
Predpokladám, že s počítačom by ste chceli najbližšie roky žiť a asi aj zarábať. Preto je najlepším vstupom skôr začať v oblastí, kde sa používa hlava miesto Ctrl-V, Submit.
Ste momentálne v rozpoložení, kedy je pre Vás výzvou „oponovať“ akýmkoľvek autoritám, takže skúšať moralizovať je neúčinné. A rovnako ako skúšať moralizátorom čokoľvek hovoriť – oni už obvykle nič nové od Vás počuť nebudú.
Predpokladám však, že celkom bezproblémovo vyznávate právo slobodne sa rozhodovať a konať.
Ak si budete hľadať nejakú „prácu na doma“, „prepisovanie textov“, tak pamätajte iba na to, že ak niečo vyzerá príliš dobre, tak je to obvykle podvod. Nie na obetiach Vášho spamovania ale na Vás. Príliš intelektuálna práca to nikdy nie je (asi takú ani nevyhľadávate, pretože sa trvale podceňujete) ale ide o peniaze a Váš čas. Ani jedného nebude moc veľa.

Môže sa Vám ešte páčiť...