iPad sa začal predávať v Rakúsku

Pravdepodobne najdostupnejší iPad sa stal začiatkom predaja v Rakúsku. Nepredpokladám, že sa režim jeho predaja nejako radikálne zmení. Zaujímavé však je, že web Apple pre Rakúsko sa nijako nezmenil.


Dopyt po iPade je podľa všetkého stále ďaleko vyšší ako by čakali všetci optimisti. Máte iPad? Tak naďalej si môžete gratulovať a verím, že veľa z majiteľov majú o spôsobe jeho získania pekné historky. Na jednu stranu je to pozitívny fakt. Účel iPadu vysvetliť nie je totiž stále jednoduché. Druhá vec je, že môže pretvoriť celý segment mobilných zariadení a ďalší výrobcovia už nemajú silu vytvoriť niečo svojské a proste sa nepresadia.
RD - editacia
Limitom uspokojenia dopytu sú však naplánované výrobné kapacity. Jednoduchá úvaha od počítača by znela, že je to zasa pozitívna vec, nech vyrábajú proste viac. Faktom je, že aj keby dodávatelia a Apple chceli, je tu zrejme fyzicky daný strop možností. Momentálne je brzdou výroba obrazoviek v spoločnosťi LG Display.
Dalo by sa špekulovať, či nedokážu zvýšiť produkciu a ja by som si tipol, že je to zmes dôvodov. LG je okrem iného konkurent Apple v mobiloch ale pevne dúfam, že tento dôvod nie je prvým (proste špekulujem) a hlavný dôvod je zrejme v logistike výroby obrazoviek, čo je určite beh na dlhšiu trať a obrazovky majú chybovosť, ktorá sa musí vyraďovať ešte pri výrobe. Takže akýkoľvek pokus ju zvýšiť môže len zväčšiť zbytočné straty.
Konkurentom, ktorí by chceli tiež obrazovky môže vadiť aj to, že Apple si zabezpečil dodávky dopredu (ostatne asi ako každá firma) a preto nemusia mať ani fyzickú možnosť vyrábať konkurentov. Iba ak by zvolili iný typ obrazovky. K tomu dodám, že obrazovka v iPade je zrejme aktuálne ideálne riešenie. O LG Display a obrazovkách pre iPad píše aj engadget.
iPad
Vrátim sa ešte k Rakúsku.
Najčastejšie sa iPad k nám vozil z U.S.A. a tí, ktorí mali rozum a šťastie si miesto iPhone (aj tak ho neodblokujú) doviezli iPad. Aj keby ho osobne nechceli, tak mohli ho posunúť ďalej. Aj keď sa iPad predáva nejaký čas aj v Európe (napr. DE, UK), tak stále toto pravidlo platí. Nekupujte žiadne iPhone ale iPady (jediná výnimka je UK, kde sa dajú kúpiť nezablokované telefóny).
Rakúsko teda bude ďalší zo zdrojov, ktoré pri cestovaní môžete využiť na nákupy. Obyvatelia južnej Moravy a západného Slovenska však už nemusia špekulovať nad dovozom (cestovanie) a kľudne môžu skúšať predajne vo Viedni. Takže tento faktor mierne zvýši rozšírenie iPadu o ľudí, ktorí nie sú ochotní špekulovať nad iPadom inak ako nad púhym efektívnym nástrojom bez emotívnych väzieb.
Počítam teda, že do konca roka bude iPad u nás pomerne bežným prístrojom. Keď sa konečne dostane do predaja aj na Slovensku, tak majitelia iPadov už poriadne nažhavia ostatných ku kúpe.
Naďalej sú nepochopiteľne nedostatkové napríklad iPad Camera Connection kity (USB a SD „čítačky“). eBay je ich plný za premrštené ceny (tento mesiac už klesli z extrémnych 150 dolárových nezmyslov asi na polovicu). Dobrá rada znie: pozrite si Apple.com a tam, kde vidíte dodávky na niekoľko dní či týždňov, tak to s iPadom berte ak je možnosť. Takže aj originálne púzdro (nie som jeho veľký fanúšik). Ak nebude pre Vás, potešíte niekoho známeho, kto Vám ho rád zaplatí (ja osobne pasiem po camera kite – ale nebudem platiť zaň také sumy aké chcú na eBay).
Myslím si, že iPad dobre uviedol nové desaťročie technológii.

Môže sa Vám ešte páčiť...