Môj odkaz páni Matovič a SaS na tému koalícia

Verím, že jedného dňa si tento môj odkaz prečíta obyčajný človek.


Nevysvetľujte mi ako ste sklamaní, že VAŠE body sa neobjavili vo vládnom programe a ako ste sklamaní, že vám to sľúbili a nesplnili. Toto už mám naštudované a vnímam to, nebojte.
Nechce sa mi veriť, že neviete počítať ale verím, že toto smiešne mediálne vystupovanie je spôsob komunikácie a naťahovania sa o pozornosť. Pán Matovič, verím, že sa oprávnene cítite ako obyčajný podvedený človek, takže poďme sa baviť skôr o tom, čo je lepšie riešenie. Jedine ak by ste pristúpili na nejakú formu paralelnej, nemedializovanej hry, ktorú nechcete prezradiť.
Čítal som kdesi, že Vaše zaradenie do SaS znamenalo významnú pomoc pre SaS a pohli ste tejto strane volebnými výsledkami. Vraj vaši voliči sú tak významná časť elektorátu, ktorá sa priamo odráža v počte mandátov v parlamente.
Našťastie netrpím matematicko-štatistickými nedostatkami a viem ich celkom rýchlo interpretovať úplne opačne.
Dovolím si oponovať pričom nechcem a nemôžem spochybňovať váš nárok na presadzovanie Vašich záujmov. Lenže sa nesmiete zakrývať volebným úspechom celej strany.
Každá strana žijúca vo svojom vlastnom vesmíre má svoje predstavy, svoje body, ktoré chce presadiť. Po pristáti na zemi, pred volebnými výsledkami však KAŽDÁ musi chápať, že má len svoj malý diel moci a úmerne mu zodpovedá jej sila pre presadenie toho svojho. Naviac sa predsa strana nestavia na jedno volebné obdobie a veľa z jej bodov má rôznu prioritu a nielen kvôli sile strany ale aj kvôli realizovateľnosti. Znamená to, že si po voľbách musí vybrať presaditeľné veci a vôbec to nechápe (nikto, okrem obyčajného človeka), že je tým pádom koniec.
Proste zostávajúce body sú naďalej platné a z tejto pozície môže strana vystupovať vo svojej politike. Ako sa zasadí ako splní platné, prijaté body, také bude mať podmienky pre budúcnosť. Pán Matovič, ak ste si mysleli, že prídete do politiky ako raketa, bum, zásah a potom koniec, tak ste boli možno naivnejší ako som si myslel. Vlastne ja som si myslel, že ako obyčajný človek dokážete viac, ešte viac chápať ako veci fungujú a dokážete zahryznúť do jazyka, vybrať si najelementárnejšie body, ktoré vám sedia a pracovať na nich. Neverím, že ste šli do volieb s tým, že Vás nezaujíma nič, z toho, čo ponúka vaša strana. Neverím.
Vaša interpretácia podielu na voľbách je mierne povedané chybná. Ja si totiž myslím, že bez podpory SaS by ste nemali vôbec žiadnu šancu a systém prekrúžkovania vysoko nadhodnotil Vaše skutočné šance. Chápem, že ste tento mechanizmus šikovne využili a bohužiaľ si myslím, že v tom momente ste prestali byť obyčajnými ľuďmi.
Omnoho viac Vám totiž pomohli všetci voliči SaS, ktorí Vašu kandidatúru nepovažovali za rušivý prvok, nijako zvlášť vás neregistrovali a chápali aj Vás za súčasť charakteru SaS. Začnite sa tak aj správať.
Nechcem, aby to vyznelo ako konfrontácia. Chcel by som, aby sa aj Vaše názory a požiadavky brali vážne a verím, že všetci v koalícii to takto aj vidia. Musíte predsa chápať, že ak teraz ukážete lojalitu myšlienke s akou vznikala SaS, išlo sa do kampane, ako sa stavala koalícia, tak musíte vedieť o tom, že ste na rade. Ak sa nepresadia vaše veľkolepé myšlienky hneď, tak sa hneď urazíte?
Musíte vidieť, že na veľa z pozitívnych vecí treba aj veľa času. Nie na štyri roky ale na solídnu prácu aj potom. Prosím, aby ste po pár dňoch v parlamente skúsili v ňom aj zostať nie ako exoti ale ako ľudia, ktorí nahradili ešte väčších exotov. Aby ste dokázali bežnou politikou bez vykecávania sa pred kamerami, dosiahnuť to, čo chcete.
Neverím, že ste nepremýšľali ako svoje požiadavky rozdrobiť na drobné a po kúskoch trpezlivo budovať a presadzovať.
Ak si naozaj myslite, že svet funguje tak, že vy si poviete a zvyšok sveta sadne do trávy úžasom, tak skutočne nemám šancu aby ste vnímali charakter týchto mojich slov. V takom prípade budete môj text chápať iba ako nenávistný a konfrontačný. Verím, že nie.
Je mi strašne ľúto, že ledva pár dní po voľbách plníte iba vy sám mediá úžasným divadielkom, pričom práve teraz by ste mali makať ako šrób na tom, aby ste aj vy našli cestu. Neverím, že práve tento spôsob je najrýchlejšia cesta. Skôr si myslím, že ste sa rozhodli nebyť obyčajný človek.
Pozoruhodné je, že ste tam štyria ale počuť je iba Vás. Počul som prvýkrát dnes jedného z Vašich kolegov a ten sa vyjadril inak ako predtým Vy. Mali by ste potom zapracovať na tom, koho vlastne zastupujete a za koho hovoríte. V poslednom čase mám dojem, že hráte iba za seba. Akoby ste zabudli na tých, čo volili SaS, či ak to zoberieme Vás.
Prepočítajte si to a v záujme toho, aby ste neboli len meteorom, ktorý nič reálne ani nezačne robiť, aby ste mohli byť trvalkou, ktorá konečne vymetie politiku odhora nadol.
Ale to sa nestane za pár dní po jednych voľbách a priznám sa, že ja už nie som naivný natoľko, aby sme mohli preskočiť veci, ktoré vlečie táto krajina posledné roky so sebou. Ignorovať nepomáha.

Veril som, že v rámci SaS budete agilný partner, ktorý bude lojálny, bolo to aj Vaše rozhodnutie vstúpiť do politiky týmto spôsobom a prináša to so sebou aj fakt, že musíte byť chlap.

Dnes ním pre mňa nie ste. Chlap totiž radšej dosiahne úspech aj keď drobný, radšej sa vydá na cestu, ktorá má cieľ, aj keď ďaleko akoby mal raz ísť jedným smerom a keď zbadá jamku, tak sa otočí a ide opačne. Takto Vás teraz vidím ja a som vlastne celkom sklamaný. Mal som pocit, že máte v hlave dostatok logiky na to, aby ste sa dokázali zatnúť a ísť. A vy sa len mocete na mieste hlavne, že je to pred kamerami.
* pán Matovič, myslite teda aj ďalej ako 4 roky, tie Vaše body môžete počas nich držať ako Vaše svedomie a postupne si na ne pripravovať pôdu, ak cuknete, nebude z nich nič a zradite presne to, čo práve teraz neustále opakujete,
* SaS pomohla do parlamentu Vám, to je neotrasiteľný fakt a vy ste len našli šikovnú metódu ako sa tam prepasírovať, ja to takto akceptujem a očakávam iba to, že budete pôsobiť ako SaS, nie ako Matovič
* zamyslite sa nad tým, či máte iba Vašu agendu, Vaše body alebo či v rámci SaS či celej koalície nechcete pôsobiť v tejto krajine tak, aby ste dosiahli generačnú výmenu politikov a stali sa tými, čo ukážu ako sa to má robiť,
* ukážte ako viete zapracovať ako politik a potom aj my ostatní uvidíme, či ste toho hodný – ukážte aj trochu pokory,
* dobrá rada na záver – buď chcete byť mediálna hviezda ale potom budete len šaško alebo naozaj chcete zamakať na tejto krajine. Vy si vyberte, mne je to jedno.

Môže sa Vám ešte páčiť...