Šesť dôvodov prečo ma hranie na PC nezaujíma

Opäť nekonečný boj medzi „nadupanými“ hernými PC „kde je možné všetko, viac, lepšie, rýchlejšie, slobodnejšie“ a imaginárnymi zástancami barikády herných konzol. Viem, že je to umele vytvorený spor, ktorý v skutočnosti neexistuje. ak by to bol skutočný boj, tak producenti hier nepredávajú pre viac ako jednu „správnu“ platformu. Naopak, boli by radi predávali všade.


Wii

Obsah zadarmo

k jednej hre sa dodávajú len pre PC rôzne doplnky zadarmo. Ak túto potrebu nemáte a pritom ste hráč, tak dôvod padá. Ja napr. mám hernú konzolu (Wii) na odreagovanie. Nejako „nefrčím“ na klanoch, vystatovaní sa, zaraďovaní sa do komunity nejakej hry ani nie som zberateľ. Proste mám v nej pár hier, ktoré nestáli veľa a čakám od nich, že vždy keď mám pár minút chuť, tak si zamávam ovládačom a koniec. Rozprávajte mi teda o datadiskoch koľko chcete :)

Možnosť upgradu

Z platformy PC som na Mac unikol práve kvôli tej skvelej možnosti upgradov. Nebudem rozpisovať, aká je temná stránka tejto „skvelej“ možnosti. Herná konzola je raz daná. Hardware, pre ktorý po isté obdobie sú vydávané vyladené hry. Ak mám programovať pre dvesto hlavných skupín grafík, desiatky tisíc podkategórii, tak niekde musí byť zrada – a ňou je API, ktoré odtieni komunikáciu s HW karty. A to je koniec, kopec problémov. Nemám chuť byť automechanik ak si chcem zajazdiť autom.

Šialené periférie

Vraj iba PC ich ponúka – bicykel pripojiteľný cez USB a rôzne gamepady. To herné konzoly nemajú? Ale majú. A podľahnúť im môže iba šialenec.

Simulácie

Konkrétne o simulátoroch jazdy autom som mal zvyšky utkvelých predstáv do momentu ako som sadol do skutočného auta. Myslím si, že s klávesnicou na stole nie je ani Flight simulátor „reálny“. Či je toto práve argument pre a proti konzolám, to mi samozrejme kdesi uniklo :-)

Dedikované servery

Budem na smiech ale na Wii hrávam Bombermana, a neviem si predstaviť multiplayer bez nejakého „dedikovaného“ servera. Samozrejme autor mal zrejme na mysli dedikovaný server, ktorý si spustím sám na svojom počítači aby som nebol závislý na cudzom majiteľovi servera. Toto chápem ale konkrétne ja až tak nepociťujem ako kladivo na herné konzoly.

Prečo si ja myslím, že herné konzoly sú fajn a kedy?

* ak ste študent pendlujúci krajinou, ťažko ho ukecáte na hernú konzolu, proste nebude chcieť to vidieť vo svetle potrieb človeka, ktorý nie je on.
* ste majiteľ nehnuteľnosti, máte obývačku, veľkú TV, počítač a proste aj konzolu. Viete prečo ste ju kúpili, že jej praktickosť je v niečom inom ako tvrdí študent
* herná konzola je káva donesená zo Starbucks, herné PC je pestovateľ kávy, ktorý na zasadí, vypestuje, vypraží, pomelie, navarí a neskoro večer vychutnáva
* herná konzola je jednotný hardware – možnosť istoty pre producentov hier, výhoda pri nákupe hry – mám istotu, že hru spustím bez zádrheľov.
Platí teda, každému, čo jeho jest. Spor medzi konzolami a PC neexistuje. Každé má svoje uplatnenie.

Môže sa Vám ešte páčiť...