Prkotina: akýsi kodek H.264 je už pre web navždy zadarmo

Viem si predstaviť ako takéto správy pôsobia na ľudí. Zmäť nesúvisiacich slov, kde okamžite po slove „kodek“ usínajú. A to napriek tomu, že je to extrémne dôležitá informácia. Lenže som sa rozhodol to nejako zrozumiteľne vysvetliť, ale oni mi už od prvého riadku spia. :)
videoKonečne sa môže prehrávanie videa zjednotiť. Prístroje na prehrávanie videa budú lepšie a prehrajú ďaleko viac videa ako doteraz. Proste začína éra, keď už si nemusia všetci hrabať každý na svojom a pre používateľov tým pádom zlým spôsobom.
Onedlho teda ten istý súbor s videom pôjde dobre v akomkoľvek prehliadači na vašom počítači. Nebude ani sekať a pôjde plynule a bude môcť byť jemnejšie (detaily v obraze budú lepšie).
To isté video konečne pôjde aj v rôznych škatuľkách na prehrávanie videa. Vo Vašom budúcom TV budete ho môcť pozerať. V mobile. V tablete.
Proste dobrá správa.
Dokonca aj v tom, že vymýšľance iných spoločností sa zatlačia do úzadia. Oni ich totiž vymysleli z dôvodov, ktoré pre Vás nie sú dobré:
* Adobe myslí hlavne na udržanie trhovej hodnoty svojho nákupu Flashu od Macromedie. Keby pripustil, že sa zníži používanosť objektov naprogramovaných vo Flashi, tak automaticky jeho investícia ide do stratena,
* Google vytvoril nejaký kodek len preto, že nebolo isté voľné využívanie H.264 a tak bez strát ho môže vymazať zo sveta,
* Výrobci hardwaru môžu rozbehnúť linky a vyrábať chipy, ktoré iní výrobcovia za pár dolárov napájkujú do svojich výrobkov. Tie potom budú vedieť lacno, rýchlo a perfektne prehrávať video.
* Výrobky už konečne nebudeme kritizovať za to, že toto video vedia a toto nevedia.
* Majitelia video materiálu (free videoservery, televízie s ich archívmi a pod.) nebudú mať dôvod skladovať video v iných formátoch, TENTO bude pre nich jediný použíteľný a BUDÚ sami od seba chcieť mať video v H.264
* programátori rôznych blbín (vyčančané prehrávače a pod.) budú musieť použiť hardwarovú podporu pre prehrávanie videa, čo znamená radikálne odlišnú kvalitu prehrávania videa.
Pohlo sa to o krok ďalej a za Slnkom.

Môže sa Vám ešte páčiť...