Ako si organizujem hudbu pre iPhone

Jedna vec je chytiť USB storage prehrávač mp3 a nakopírovať tam súbory. Druhá vec je mať organizovanú muziku, popisky, obaly, poriadne vyplnené ID3 atď. Proste solídna knižnica. Poďme riešiť konkrétny prípad. Mám iPhone s mp3 prehrávačom a chcem nájsť solídny spôsob prežitia s iTunes.


Ako prvý krok je nainštalovanie iTunes a aspoň nejaké zoznámenie s ním. To nebudem teraz ukazovať.
Ako prvú netradičnú vec JA urobím to, že nechcem aby sa mi vkladaná muzika kopírovala kamsi do útrob zložiek iTunes.

itunes-configuration.jpg

Vypnem teda tú voľbu úplne dole.

Mám totiž na sieťovom disku (súborový server – NAS) zložku s hudbou a proste ju chcem mať organizovanú tak, ako ju mám.
Predpokladám, že MP3 je kompletne a perfektne ID3 vyplnená. Ak nie je, po povkladaní súborov bude v iTunes knižnici Music úžasný bordel.

itunes-music.jpg

Riešenie bordelu nechám mimo tento článok.

Moja základná finta, ktorú používam trochu inak ako iní je v tom, že NEZNÁŠAM nutnosť mať pri organizovaní toho, čo chcem v iPhone mať (muziku), aby som PREDTÝM musel pripojiť prehrávač. Preto používam fintu, keď si vytvorím v iTunes playlisty pomenované ako „iphone“.

Vraj je predošlý odstavec nezrozumiteľný:

* ak si chcem pridávať muziku do iphone, tak nechcem ho mať neustále pripojený,
* vytvorím si playlist, a do neho myšou nahadzujem kedykoľvek muziku,
* tento playlist nastavím aby sa synchronizoval s iphone
* iphone pripájam sporadicky, na konci dňa a počas pripojenia NIČ neriešim, len kliknem Sync.

Je to už jasné? Ak nie, čítaj ďalej.

itunes-playlisty.jpg

Mám tri zariadenia a tri playlisty. Do nich si myškou pri prezeraní knižnice Music nahádžem čo ma zaujalo. Podotýkam – iPhone je vtedy bohviekde!!! Proste sedím za kompom a napadne ma niečo – aha, toto chcem pridať do iPhone. Tak to presuniem do playlistu s názvom iPhone.

Aby to takto fungovalo, musím trochu klikať v nastavení Device. Pripojím teda iPhone.

itunes-device-1.jpg

A dole zaklikám to takto:

itunes-device-0.jpg

Všimnite si riadok hore, celé si to prebehnite ale ešte pred riešením muziky, kliknite na Info. Tam sú zázraky, ktoré vám zachránia život.

Kontakty

itunes-device-2-contacts.jpg

Zapnite si synchronizáciu kontaktov. Čo to je? To je obrovská úľava, ktorú pocítite ak si predstavíte, že váš iphone zmizol aj s adresárom. Ak sa kontakty neustále synchronizujú s počítačom, ste chránení. Neverte, že sa vám nestane niečo zlé.

V adresári v počítači mám kontakty rozdelené do skupín ale do iPhone su synchronizované len tie, ktoré chcem. Vidíte to na obrázku.

Zároveň si raz za čas z programu v počítači na kontakty urobím export a túto zálohu zarchivujem niekde mimo moj počítač. Ja používam na to aj Mozy.com a už niekoľko rokov mi najviac dôležité dáta počítač sám od seba zašifruje a uloží kamsi ďaleko. Pri nejakej katastrofe mám teda dáta na viac miestach.

Synchronizácia kontaktov prebieha vždy pri kliknutí Sync po pripojení iPhone. Zmením kontakt v počítači, po synce sa dostane do iPhone a naopak. Komfortné, skvelé, výborné.

Ako to urobíte? Dve kliknutia na obrazovke Info.

Muzika

Kliknite na Music a zaklikajte to nejako takto:
itunes-device-3-music.jpg

a potom si musíte spomenúť, čo som písal pred chvíľou. Že mám akýsi playlist určený na muziku do telefónu:

itunes-device-4-music.jpg

Zaškrtnem teda tento playlist. Ja som si tam ešte pridal smartlist – to je taký automat, ktorý mi vyberá muziku, ktorú som do knižnice pridal veľmi dávno a ešte som ju nikdy nevypočul. Keď ju v telefóne vypočujem, tak samozrejme zmizne a vymení sa za inú.

Ako teda fungujem?

Sedím za kompom a riešim si keď sa mi zachce muziku v telefóne, ktorý nemám poruke. Na konci dňa chytím iPhone, pripojím a kliknem na Sync. Po skončení odpojím. Nemusím teda držať iPhone celý večer na drôte alebo ho hľadať. Keďže mám tri zariadenia, musel som skrátiť celý proces synchronizácie na únosné minimum.

Pri zariadeniach USB storage by som musel fyzicky zariadenie pripojiť a zároveň nejako v ňom riešiť organizáciu zložiek a pod. V mojom prípade nazriem do iTunes knižnice, myšou chytím album a hodím na playlist.

Len pomimo: skoro vôbec nepočúvam muziku z počítača a teda ani z iTunes. Slúži mi to ako katalóg hudby, ktorú si vyberám do telefónu. Jediná možnosť by bola nejaké zariadenie, ktoré by vedelo pracovať s itunes knižnicou ale bez nutnosti mať počítač zapnutý ale zároveň by pekne počítalo vypočutia, označovania hviezdičkami a pod. Také som nikde nenašiel, okrem iPhone :)))

Varovanie: na nápis backing up počas synchronizácie zabudnite. Nespoliehajte sa na to, že po strate sa dobúchate k tým dátam. Áno je to záloha obsahu iPhone ale dolovať z nej veci je nočná mora a hlavne, tú zálohu nemáte istotu, že ešte nájdete. Jediný dôvod tejto zálohy je možnosť rýchleho obnovenia obsahu telefónu napr. po upgrade firmware alebo ak si kúpite nový model iPhone a chcete presypať všetko z pôvodného. Na nič iné to príliš vhodné nie je. Zálohujte si teda dáta tak, že viete ako, kam a čo sa zálohuje. A hlavne s istotou, že zálohy tam aj zostanú.
Asi ste už pochopili. Kto nie, tak nie :)

Môže sa Vám ešte páčiť...