Bol alebo nebol predstavený Windows Phone 7?

Tak som nejako na pochybách. Marí sa mi, že včera malo byť nejaké predstavovanie so „sedmičkami“. Ale čo presne? Nejaké konkrétne mobily alebo oficiálne uvedenie novej verzie mobilného OS?


Engadget to sfúkol nejakou príručkou k telefónom „Microsoft Phone 7“. Ten systém v nich bol už aj tak popísaný začiatkom leta a preto sa WM 7 berie ako hotová vec (a to napriek paradoxu, že žiadny mobil s ním hotový nie je – nedal sa kúpiť).
WMVšetko, čo som naozaj zhruba o WM 7 vedel je to, že to šlo schémou čínskych kópii. Zobrali tie najväčšie sprostosti konkurenta a implementovali ich. A opačne, najlepšie prvky systému neokopírovali a miesto nich zo systému vykúka jeho predošlá verzia. To som počul, nevidel.
Takže Microsoft ohlásil sedem zariadení, na ktoré použil marketingovú schému Apple. Priame dohody s operátormi, geografický plán uvádzania (koncom októbra Európa a začiatkom novembra USA).
DELL AXIMPoučil sa však z fiaska KIN a „jeho“ mobily nie sú pod jeho značkou a všetko je po starom. V predstavení vystúpili 4 kusy hegemonického HTC, jeden Dell (reinkarnuje sa po rokoch v tomto biznise, viď. obrázok), dva Samsungy, dve LG. Počty nesedia :-)
Média, aj odborné nakoniec venovali priazeň hlúpemu rozhodnutiu kohosi, kto pripravoval prezentáciu. V jednom obrázku proste zobrali (odkiaľ) ikonky už úspešných programov a hier a „zaphotoshopovali si“ vyrobením fake screenshotu obchodu s aplikáciami. Veleúspešná hra AngryBirds (z iPhone a iPadu) totiž nie že neexistuje pre WM ale ešte o tom jej producent ani nerozhodol.
Z vymenovaných prístrojov sa však na jednotlivých operátorov dostanú obvykle len tak dva-tri prístroje a v podstate zapadnú v záplave ich ponuky.
O WM7 neviem osobne nič povedať. Čítal som vyjadrenia, ktoré hodnoverne tvrdia, že je to ohromný skok dopredu a prvé momenty s ním sú pozitívne. Ten istý zdroj však pripomína, že časom sa na povrch dostanú pozostatky predošlých verzií. Ide totiž o to, že WM je od začiatku postavený na ovládanie stylusom (ba dokonca BEZ akejkoľvek dotykovej obrazovky – viď. obrázok) a toto sa neustále vracia a tak robí z ovládania prstom niekedy hlavolam.
Našťastie vlastníci zariadení s WM takéto veci nepovažujú za dôležitejšie ako hardwarové parametre, s ktorými môžu byť určite spokojní.
Pôjdete na nákupy?

Môže sa Vám ešte páčiť...