Koldokolakamera Samsung Gear 360

Pred pár rokmi sme udivene skákali pred autami s podivnou konštrukciou na streche. Potom sme udivene lietali po Google Streets. A mysleli sme si aká podivná technika. No a dnes už máme niečo s podobnými schopnosťami v guľke ledva veľkosti tenisáku. Samsung mi požičal Gear 360.

V existencií kamery schopnej snímať jeden obraz koldokola je úplná logika. Keď už máte zariadenie na pozeranie vo virtuálnom priestore, asi budete chcieť predať ľuďom aj vec, ktorá umožní vyrábať takéto záznamy.

Zázračné na týchto veciach, ktoré držíte v ruke prvýraz je to rozjasnenie. Tak, takto to funguje sakra!

Gear 360 nemá v sebe nič otáčajúce sa, nič nebehá, nesníma ikskrát za milióntinu sekundy. V skutočnosťi je Gear 360 jednoduchý kompaktný fotoaparát. Vlastne DVA fotoaparáty.

Má úplne bežný objektív, dva objektívy, postavené „chrbtom“ k sebe. Základom celej finty, aby ten objektív cvakol čo „najširšie“ okolie je teda v tom, že jednému objektívu „stačí“ dovidieť len jeho polovicu. Na to mu treba už len poslednú dôležitú vec. Optickú šošovku. No a táto je tak silne zaoblená, že naozaj potom snímač vidí všetko dokola.

samsung-gear-360-photo

Výsledkom však potom je, že rovné krivky sú silne zakrivené. To však nemusí vadiť. Foťáky teda vlastne naraz cvaknú dve fotografie. Tie sú normálne skreslené úplne presne ako keď máte na papieri mapu zemegule (Grónsko a Antarktída sú rozťahané).

Záverečnou fintou je potom už len software na prezeranie takýchto fotiek. Ten tie dva kruhové zábery poohýba ale hlavne už nedokáže fungovať staticky. Na obrazovku vám zobrazí len maličkú časť z celej dvojfotky. Vy sa potom šípkami alebo otáčaním telefónu posúvate po fotografií a to má navonok efekt ako by ste otáčali hlavou a rozhliadali sa.

Vidíte aké jednoduché? A aj tak sa budete chcieť sami presvedčiť, popozerať si Gear 360.

Ako to nakoniec vyzerá?

Vlastne na počudovanie je spotrebiteľská verzia kamier áut Google vcelku funkčná. Takto jednoduché zariadenie má samozrejme svoje limity. Zariadenie je maličké, kompaktné, len s dvomi bežnými kamerami.

Veľmi sa priblížilo použiteľnosťou kamerám Go Pro a doslova si pýta porovnateľné použitie. Viem si predstaviť naskrutkovanie Gear 360 na prilbu alebo na lietajúci dron.

Môže sa celkom dobre použiť pri fotení miestností, pre natáčanie videa ale to má zmysel pri aktívnom pohybe. Po menšom experimentovaní nájdete spôsob ako vykryť zo záberov veci, ktoré by kazili dojem – nedá sa fungovať tak, že Gear 360 držíte v ruke a chodíte. Musíte si ho dať buď na selfie tyč alebo na prilbu. Zároveň musí byť skôr nad hlavou.

Ideálna je teda montáž na rôzne vozítka alebo spomínaný lietajúci dron.

Politikou Samsungu je spolupráca jeho zariadení s jeho ostatnými zariadeniami. Tak sa stalo, že aj keď čistý Android má prezerač 360 fotografií, tak tie z Gear 360 nevie natívne otvoriť (vidíte len to, čo ukazuje príklad vyššie). Podľa mňa ide zároveň o chybu obslužného softwaru pre Gear 360 – on mi totiž ponúka zdieľacím tlačítkom poslať fotku mailom, na facebook ale už nijako ďalej nerieši, či príjemca bude schopný fotku prezerať tak, ako bolo zamýšľané.

Napodiv však Gear 360 má okrem párovacieho režimu s aplikáciou Gear 360 v prístrojoch Samsungu aj možnosť prepojenia s aplikáciou Google StreetView.

V rámci tohto režimu si Gear 360 vytvorí zo seba WiFi sieť – je nutné priamo na zariadení Gear 360 takýto režim prepnúť.

Potom stačí mať aplikáciu Google StreetView a môžete z nej fotiť a prenášať si fotky do nej (a zverejňovať na mapách Google). Príjemným dôsledkom však je, že potom môžem použiť aj iPhone s nainštalovanou appkou StreetView. Síce bude iPhone pripojený na WiFinu Gear 360 ale to už sa asi inak nedá. Podobne sa asi budú pripájať aj nesamsungové Androidy.

Pekné ukážky sú na weboch Samsungu

Je to viac než by som v tejto chvíli očakával.

Z praktického pohľadu na zariadenie je všetko limitované jeho veľkosťou. Gear 360 je regulérny kompaktný fotoaparát avšak bez náhľadového monitora. Miesto neho má VEĽMI maličký stavový display. Na boku má párovacie tlačítko pre Bluetooth spárovanie so Samsung mobilmi, druhé tlačítko na menenie režimov. Na hornej strane má tlačítko spúšte – Gear 360 môže fungovať autonómne a minimálne si dokážete spraviť fotku alebo zapnúť točenie videa.

S tým je spojené aj to, že dovnútra Gear 360 je treba vložiť microSD kartu.

V dodávke s Gear 360 sú nevyhnutné USB káble (najmä na nabíjanie), vrecko na ochranu pri prenášaní a jednoduchý malý statív (trojnožka). Ten má štandardný závit ako ostatné fotoaparáty.

Gear 360 by mal stáť pod 400 eur, čo je cena, ktorá nie je likvidačná avšak už musíte mať praktickú predstavu na čo by ste toto zariadenie reálne využili.

Za menšiu chybu považujem to, že popri konkurencií GoPro je viditeľne viac náchylná na poškodenie pri páde. Nie som si celkom istý ako obstojí pri ponorení do vody ale podľa mňa mu neuškodí pár kvapiek vody.

Na Gear 360 je vidieť ako sa nedostupné inovatívne technológie dostávajú na bežné laické použitie.

samsung-gear-360-tit

Môže sa Vám ešte páčiť...