Ako myslí Steve Jobs (o knižke)

Papierová knižka je pre mňa exoticka záležitosť. Dostal som ju vo forme zápožičky ako pomerne známy titul „Jak myslí Steve Jobs“ v rozšírenom vydaní. Autor Leander Kahney je redaktorom Wired.com a české vydanie vyšlo v Computer Press.


Niekoľko týždňov som sa jej nedotkol, predsa len som sa potreboval odhodlať ku čítaniu z papiera. Cez sviatky som ju prebehol za jeden večer.
steve-jobs-thinking
Obsah nevznikal ako autorizovaný životopis a pôsobí ako kompilát verejne dostupných informácii. Dosť často pri čítaní narazíte na to, že niektoré fakty sú niekoľkokrát zopakované. Nadpriemerne zbehlý „fanúšik“ ich už videl v priebehu času u rôznych zdrojov. Preto je knižka skôr zhrnutie pre „nezainteresovaných“, ktorí by sa chceli rýchlo dostať „dnu“.
Nie je to ale ani chronologicky zoradený zoznam udalostí, ktorý by zrejme nudil a nemal zrejme význam.
Autor sa venuje, a často to opakuje, najmä návratu Steva Jobsa do Apple. V polovici 80tych rokov ho totiž opustil (bol opustený), venoval sa desať rokov svojej spoločnosti NeXT (tejto ére sa autor nevenuje podrobne). Apple medzitým obchodne padal ku dnu a popísané sú Jobsove opatrenia, ktoré znamenali obrat.
Prvá kapitola Koncentrácia zdôrazňuje orientáciu Apple na užší sortiment produktov. Miesto desiatok súčasne ponúkaných modelov surové okresanie prakticky na jeden produkt pre jednu cieľovú skupinu. Obmedzenie „rotácie“ modelov. Snaha vyhnúť sa efektu, ktorý nastane priskorým oznamovaním nových produktov – tie súčasne predávané prestanú ľudia kupovať v očakávaní nových.
Druhá kapitola Despotizmus popisuje ako sa u naozaj nových technológii neoplatí pýtať sa „ľudí“, čo chcú. Ak nič netušia o inováciach, tak nemôžu vedieť, čo vlastne chcú. Až keď je výrobok hotový a predstavený, tak ho dokážu „uchopiť“, zhodnotiť a buď prijať alebo nie. Popisuje orientáciu na totálne detaily. Spomínané sú na pixel maľované tlačítka v dialógových oknách.
V tretej kapitole Elitárstvo sa spomína najmä vyhadzovanie ľudí ale aj snaha udržať si špecialistov. Zdôrazňuje systém malých tímov a podporuje intelektuálne spory v projektoch.
Štvrtá kapitola Vášeň sa zameriava na legendy o Jobsových výbuchoch zlosti, ktoré odhaľuje ako vypočítané záležitosti a pripomína, že existuje aj jeho opačný extrém (cukor a bič). Vyprovokuje obomi metódami ľudí k výkonom.
Vo Vynaliezavom duchu sa popisuje ako vznikajú inovácie. Nejde o veci, ktoré by boli rovné vynálezu kolesa či žiarovky. Sú to banálne technológie, ktoré sú však pospájané dokopy tak, aby celok pôsobil dokonalejšie. Nezahŕňa do produktu nič, čo by bolo samoúčelné, nedopracované. Apple sleduje trendy a akonáhle vyhodnotí, že nejaká z technológii je už zrelá, tak ju použije, zdokonalí a obchodne zožne slávu. Spomínané sú prípady ako použitie USB, Wi-Fi, vypustenie disketových mechaník. Na príklade walkmanu popisuje ako Sony nevyužilo tento potenciál (kazetové walkmany proste skončili a pritom Sony mohlo ísť tvrdo do mp3 prehrávačov). Popisuje sa ako všetky produkty majú svoje prototypy, ktoré sa kľudne zahadzujú, prerábajú aj kvôli detailom.
V siedmej kapitole Prípadová štúdia popisuje prípad iPodu, kedy Apple vlastne využil neschopnosť Sony a prišiel so svojim hudobným mp3 prehrávačom. Produkty nevznikajú ako nápad jednej noci jedného človeka. Vnútri firmy sa produkt „premlel“ v množstve prototypov a vždy je produkt skladačkou už overených technológii. Apple sa nezaoberá detailne vylepšovaním (napríklad) batérii, zoberie existujúcu technológiu s danými parametrami a pokiaľ vyhovuje, projekt pokračuje – ak by v danej chvíli neexistovali ľahké batérie s dlhou výdržou, tak nevytvoria nepoužiteľný produkt – prehrávač s výdržou pár desiatok minút je k ničomu.
Naprostá kontrola v ôsmej kapitole sa venuje tiež známemu faktu, že Apple trvá na tom, aby mali nad všetkým priamu kontrolu. Vysvetľuje prečo je to tak dôležité. Pripomína, že ten systém preberajú nakoniec aj ďalšie firmy – Microsoft u špecifických produktov Zune a xBox.
Doplnená deviata kapitola popisuje Jobsove zdravotné problémy. Nejde do žiadnych podrobností a uvažuje hlavne nad tým, či Apple stojí a padá s Jobsom.
Knižka nie je určená výhradne fanúšikom, tí sa koniec koncov nič významné nedozvedia. Pôsobí na mňa hlavne ako víkendová literatúra aj pre ľudí, ktorí sa nijako zvlášť nezaujímajú o IT, nie sú v nej žiadne časti, kde by sa strácali v pojmoch a technológiách.

Môže sa Vám ešte páčiť...