Distribúcia eMagov sa pravdepodobne zmení

Súčasná situácia na trhu elektronických magazínov je približne takáto:
* stiahnete si aplikáciu daného časopisu a v nej si kupujete vydania,
* predplatné papierového časopisu oprávňuje k používaniu aplikácie a následne je elektronická verzia zadarmo.
To sú dnes asi najčastejšie používané spôsoby. Prvý je ľahký, pretože Adobe pripravili nástroje na rýchly vývoj elektronického časopisu. Druhý spôsob sa dá pomerne ľahko prepojiť (s predplatným dostanete nejaký aktivačný kód).
flickr


Kritika spôsobov distribúcie emagov sa sústreďuje na niekoľko bodov:
* samotný predaj formou samostatných aplikácií (marketingovo príťažlivé),
* vyčačkané neúčelné farebné cirkusové aplikácie (otravné videá, ktoré sú často tie isté),
* cenová politika, platobné systémy.
Jeden z návrhov riešení spočíva v združení distribúcie časopisov do akejsi virtuálnej trafiky.
Náznakom vývoja v tejto oblasti je

S chystaným novým předplatným by mohlo souviset i to, že Apple zakázal určitým evropským deníkům poskytovat zdarma vydání pro iPad předplatitelům jejich tištěných verzí. Několik nizozemských a belgických deníků (příslušné odkazy najdete ve zprávě AppleInsideru) hlásí, že Apple takové počínání hodlá zakázat, podle nizozemského deníku NRC mají s vázáním elektronického obsahu na tištěná vydání skončit nejpozději do 1. dubna. Zdroj: mujmac.cz

Ako vždy, naozaj sa len odhaduje možný vývoj dedukciami z rôznych indícii. Pri pohľade na portfolio služieb v iTunes sa však trochu mimoplánovo vyvinul segment elektronických časopisov a momentálne je to živelný stav, kde si to každý rieši ako chce. Apple má distribúciu hudby, kníh, aplikácii a celkom iste tam chýbajú časopisy. Škoda, že nikto nevyužil svoju silu na vytvorenie uznávanej „virtuálnej trafiky“, kde by sme našli elektronické časopisy.
Moja nádej, že by existoval dátový formát pre emagy ako štandard a jednotlivé platformy by si ho adoptovali do svojich distribučných riešení, tak tá skončila. Najpravdepodobnejšie teda bude, že Apple si vytvorí svoj vlastný aj pre časopisy a tým pádom utlmí snahy ostatných. Mne osobne bude síce omnoho príjemnejšie vbehnúť do Store a popri aplikáciach, hudbe, filmoch, knihách, tam uvidím aj časopisy.
Len sa bojím, že panický strach tunajších vydavateľov kníh a časopisov im nedovolí pridať sa sem a budú patlať svoje vlastné riešenia až do ich neodvratného stroskotania. Ani jedna naša knižka ani jeden náš časopis sa NEOCITNE v iTunes. To som si istý.

Môže sa Vám ešte páčiť...