Nekvičte o cenzúre: Google a ponuka vyhľadávaných spojení

googleCelé roky sme na Google mali len vyhľadávacie okienko. Čo som zadal, to vyšlo. Dlho dlho nič a potom s príchodom technológii ako AJAX začal aj Google s nimi experimentovať. Skúsili to s takým rozbaľovacím panelom, ktorý sa vyroloval, keď som začal písať nejaký výraz ku vyhľadaniu.
Blbina, poviete si. Aj to blbina je. Google používam tak často aby som prišiel na to, že asi nehľadám to, čo ostatní. Asi aj preto nachádzam užitočné veci a nie ako „pretiahnuť frajerku môjho kamaráta“, „napísať životopis“, „poslať sms zadarmo“. Nepotrebujem triviálne sprostosti.
Google sa rozhodol, že roletku na svoj web pridá. Slobodne sa rozhodol ako bude fungovať. Slobodne sa rozhoduje, čo bude za akých podmienok zobrazovať, aby to bolo užitočné.
Maly diktator
Nechápem prečo potom nájdem na vybrali.sme.sk článok akéhosi pomätenca, ktorý si zmýlil snáď všetko a kvičí o cenzúre. Cenzúra je diktát štátu, čo majú a nemajú ľudia robiť a predpisuje im svoju predstavu o „správnom“ a „zlom“. Ten kvičiaci článok diktuje ľuďom, čo je „dobré“ a čo je „zlé“. Vybral si, že je zlé filtrovať niektoré výrazy a tak diktuje ľuďom v Google svoje predstavy „dobra“ a „zla“.
Google koná slobodne. Autor článku je malý diktátor.

Môže sa Vám ešte páčiť...