NoteSlate – ani tablet, ani čítačka, ani mobil, ani hračka

Predbehnem alian.info a napíšem moje dojmy o NoteSlate. Alian sa pýta, ako sa nám to páči. Na prvý pohľad to jednoznačne chcem (s vypnutými bunkami, ktoré by kričali načo mi to bude dobré).
NoteSlate hrá na city a emócie, je mi to hneď jasné. Hneď z viacerých strán. Deklaruje cenu pod sto dolárov. To je lákavé. Je to akoby elektronický papier formátu A4. Má teda byť „škrabátkom“ na poznámky. V momente sa viete predstaviť ako na schôdzach škrabete srdiečka na jeho okraje, že? Bojuje teda väčšou obrazovkou, zasa útok.
Skoro som sa nachytal a začali prvé otázky. Aha, ono to ešte nepredávajú. V lete 2011 a ešte stále majú na webe len renderované obrázky? Majú vôbec nejaký prototyp?
Keď som skúšal písať na podobných strojoch, tak prvá prekážka je hrúbka. Položíš na stôl a nevieš kam s rukou. Bojíš sa zatlačiť. Nedá sa to zrolovať, poskladať (ja viem, malicherné). Prístroj musí byť tenký ale pevný.
A potom… elektronizácia dokumentov a náhrada papiera. Toľko kecov a počuli ste, kde to funguje? Ja stále nie. Iste, môžete byť na seba tvrdí a ignorovať tlačiarne a NIČ netlačiť. To ešte funguje ale uskutočniť predstavy ako ľudia závislí na dokumentoch na papieri prejdú na elektronické verzie… fakt neviem.
Vrátim sa k NoteSlate. Pekná vec a bolo by výborné, keby sa skutočne začal predávať. Ale… byť jeho výrobcom, snažím sa vybudovať okolo toho nejakú štruktúru. Komunikačné rozhrania, API, to všetko poskytnúť. Nech kľudne vznikajú podobné prístroje ale nech komunikujú „rovnako“. Nech sú dokonca softwaroví klienti pre iPad, Galaxy Tab a kdekoľvek to ide.
Teraz tvrdé slová: sú dve veľké cieľovky. Domáci používatelia a firemní. Tento prístroj rozhodne nesmeruje do domácností. Naopak si ho viem dobre predstaviť ako kancelársku výbavu. Tu je však obrovská bariéra. Potrebuje pripojenie k počítaču, k WiFi a toto všetko firmy zamestnancom postupne v šialenej miere blokujú. Neviem teraz ani ako dosiahnuť, aby najbližšie roky firmy dobrovoľne vybavili zamestnancom takéto prístroje. Nanajvýš pár exotom ako blbinu. Možno maličké firmy ako demonštráciu ich „trendovosti“.
Možno si to nakúpia samotári. Rôzni freelanceri a individualisti. Ale ťažko vyvolajú lavinu.

Môže sa Vám ešte páčiť...