The Daily bleskom, SME.sk hromom

Včera som si stiahol The Daily. Pretože poskytuje párdňové prezeranie zadarmo, tak môžem aspoň trošku popísať svoje pocity.
Vynechajme, že jeho obsah je pre U.S.A. Samotná aplikácia, vidieť, že sa snažili o dokonalosť. Predbehnúť WSJ a odlíšiť sa. Myslím si, že to prehnali. Niektoré animácie (coverflow) je už nejaký pomalý. Občas som sa stratil v ovládaní. Za tým všetkým je nakoniec ale obyčajná stránka ako vystrihnutá z časopisu (len sadzba je akoby na A5ku). Bolesťou WSJ je zdĺhavé naťahovanie vydania (aj keď multithreadingom).


Na druhú stranu: čo by som dal za takéto UI tunajších aplikácií. SME.sk sa rozhodli vydať app pre iPhone (LEN iPhone!?!?!) a Android. Pri pohľade na ňu a na čokoľvek ako WSJ, … ja naozaj neviem, kto to robí. Buď „grafikuje“ sám programátor alebo je UI „expertom“ niekto od zadávateľa.
App na iPhone (aj Android) má na pozadí akýsi gradient. Cítim sa divne. :-)
Naozaj je jediným zmyslom app poskytnutie videa? Zdá sa mi to a články sú tam akosi pribalené navyše. Urobte tv.sme.sk app. Urobte možnosť z WEB stránky presmerovať sa na otvorenie takejto APP. Urobte v tom prehrávači vide jednoduchý prepínač aby ten istý súbor zabalil do VIDEO tagu. Vedia to, ignorujú to. Neurobia to. A ani mariabohova nevie PREČO. Ale urobia appku :-)
Párkrát som ju už otvoril a stále sa v nej cítim ako na trhovisku, kým The Daily je čojaviem hypermoderné obchodné centrum.
OK, prúžok s reklamou. Prečo ale pri rolovaní článku zaberá miesto. Prečo horná lišta obsahuje nadpis článku, keď evidentne sa tam zmestí z neho jedno slovo. Niekedy dve.
Prečo tá reklama nie je radšej dole a ako plávajúca lišta (doletí, odletí).
Premýšľam, akú mám prioritu pri čítaní článkov z mobilu.
* pokiaľ možno nižšia (dokázateľne) dátová záťaž – nie o 20 percent, o 80 percent!
* nemám toľko času a chuti, chcem hneď čítať, preto je na začiatku každého článku fotka, ktorú musím prerolovať dvomi pohybmi prstu zdola nahor? :)
* musím vidieť, čo som už otvoril a čo ešte nie,
Načo je tam funkcia obľúbené. Veď je k ničomu, keď je to len na články. To akože si budem s úchylnou radosťou ukladať „navždy“ články? Prd. Sekcie. Mali tam byť moje obľúbené sekcie a hlavne „smartfilter – články z obľúbených sekcií“, kde si zobrazím pod seba len články z nich.
Prečo sa neinšpirovať gReaderom a jeho žltou hviezdičkou pri označovaní článkov a pod.?
Mám toho naozaj veľa.
Platí, čo som už napísal.
V tej súvislosti som sa vyjadroval aj pod postrehom Martina Malého. Čuduje sa, že koľko ľudí programátorov má iPhone (naráža na jeho skvelé UI) a aj tak produkujú zlé programy.
Na to odpovedám a aj appka SME.sk potvrdzuje: nestačí mať iPhone, aby ste skutočne vytvorili skvelú app, citujem:

medzi vlastnictvom cohokolvek so skvelym UI a schopnostou navrhnut skvele UI nie je ziadna korelacia. schopnost naucit sa ovladat ci ocenit konkretne UI nestaci na schopnost extrahovat jeho podstatu a inspirovat sa nou.

Toto je dôrazné varovanie pre manažérov, ktorí si myslia, že teraz ide ich firma robiť appku pre iPhone a stačí ak si ten telefón dajú firmou zaplatiť, aby mohli kompetentne hovoriť do vzhľadu tej app. To dopadne VŽDY zle. Teda, oni budú sebestredne šťastní, lebo „dali konečne čosi zo seba do takej app“. Chcete robiť dobré app, najmite si človeka schopného chápať fungovanie UI.
Rád by so videl krivku ako ľudia trávia čas v app SME.sk na iPhone (rozlíšené prípadne aj na typ dát – video, text) a hlavne v priebehu času odteraz po jún. Rozpočítané samozrejme na jednotlivca. Počítam, že počty inštalácii budú len stúpať (o zmazaní app, či jej držaním v telefóne ale nespúšťaním sa nedá ľahko dozvedieť) a preto toto číslo je nepodstatné.

Môže sa Vám ešte páčiť...