Úspešný iPad dostane po roku lepšieho následníka

Mesiace dohadov, či skutočne iPad bude mať ročný cyklus obnovy končia. Apple rozposlal jednoznačné pozvánky na druhého marca. V jej grafike je iDevice najpodobnejšie iPadu. Téma je teda jasná.


apple-ipad-flat

Najčerstvejšie informácie a otázky nájdete na iphone.cz

Ja už jedenásť mesiacov vlastním iPad a svojim spôsobom už „zrejme“ viem, o čom to je. Z tejto pozície by som od následníka očakával:
* väčšiu operačnú pamäť s viditeľným efektom (viac programov naraz, viac kariet v Safari bez znovunačítavania),
* návrat Orientation Lock (len najviac otravná zmena po upgrade firmware), čo nemá súvis s modelmi iPadu :-) ale tak ma to štve, že sa neviem dočkať ohláseného firmware, ktorý príde určite s následníkom,
Vlastne už nič ďalšie nijako zvlášť JA nepotrebujem.
Potom sú tu želania ostatných, ktoré chápem ako použiteľné:
* lepší procesor, len preto, že následník tu bude zasa rok a vývoj v aplikáciach si to bude žiadať,
* kamera pre Facetime.
Ďalšia skupina zmien sú pre mňa indiferentné, ktoré prídu a môžeme sa s nimi zmieriť alebo ich privítať:
* tenší, správy hovoria, že určite bude tenší,
* plochý zadok, toto neviem posúdiť, mne oblý zadok terajšieho iPadu nerobí problém, musím počkať na skutočné vyhotovenie,
* zadná kamera, asi bude a asi ju nikdy nevyužijem – podľa správ bude horšia (?) ako v iPhone 4 a fotenie veľkou plackou ma až tak nezaujíma,
* väčšie „dierky“ pre reproduktor, nech sú ak je treba(?).
Posledná skupina sú fantasti a želania, ktoré už príliš nerozumiem
* „flashisti“ – strašne by chceli flash v Safari – na to už nemám silu nič viac písať – stačí poznať celú históriu a človek pochopí, že na túto tému sa neoplatí napísať ani bodku,
* SD slot a nebodaj USB konektor (taký na pamäťové USB kľúčiky) – mám Connection kit, čo je to isté len „oddeliteľné“ – nikdy som ich v skutočnosti nepoužil (teoretici, ktorí iPad nevlastnia nech ma neotravujú zbytočnými rečami – naozaj som už o tom čítal dosť, aby sme to mohli uzavrieť skôr ako sa debata o tom začne), mne vyhovuje, že na tele iPadu nie je kopec otvorov k veciam, ktoré používam tak málo,
To sú hardwarové fantázie, ešte mávajú nejaké súvisejúce s iOS (typicky sen o tom, že iOS by vedel pracovať s USB storage – zasa, kto je trochu „v tom“, vie ako zbytočné je o tom debatovať a presviedčať sa o tom).
O pár dní už budeme teda naisto vedieť aký bude následník iPadu, koľko bude stáť.
Ja si myslím, že najčastejším novým majiteľom budú tí, ktorí už iPad vlastnia. Tí, ktorí čakali pod dojmom „musia tam dať USB a SD, inak to nechcem“, budú samozrejme sklamaní ale nič sa nezmení. „Prvomajitelia“ zrejme budú, to budú tí, ktorí by si kúpili aj prvý iPad ale čakali na to, čo prinesie následník.
Ja tipujem, že druhý iPad bude vybavený tak, aby vyvolal dilemu: zbaviť sa starého a kúpiť nový? Takže nebude až tak jednoznačne lepší do tej miery, že by zlikvidoval použiteľnosť prvého iPadu.
Po jedenástich mesiacoch si myslím, že iPad je obrovský prínos do domácej zábavy. Ak by som chcel rozšírovať jeho schopnosti (skôr iOS), tak v ešte väčšej schopnosti previazať ho s ďalšími zábavnými systémami: TV, multimediálne centrá, NAS, setoboxy. Doslova tak, že keď sedím za kompom, jedným „šmahom“ si „prenesiem“ čojaviem otvorenú webku do iPadu (nie cez Instapaper, čo je trochu kostrbaté ale najbližšie tejto mojej predstave).
Podobne video – pozerám čosi na počítači a „nejako“ to video „prepnem“ na obrazovku iPadu (asi tak, ako keby som okno prehrávača preniesol z monitora na monitor u počítača s dvomi obrazovkami). Takisto u dokumentov a iných praktických vecí, ktoré majú zmysel u iPadu, aby sa omnoho ľahšie „prepínali/prenášali“ – nie na úrovni „súborov“ ako si možno predstavujete, skôr tak „laicky“.
Takisto by som uvítal, keby to šlo aj nejako opačne. „Skenujem“ krátke videá a keď nejaké nájdem, chcel by som si ho trebárs „zaradiť“ na pozretie do „fronty“ v televízore (kvôli lepšiemu zážitku).
Rád by som konečne videl NORMÁLNE vyzerajúce ovládacie appky pre multimediálne centrá. Žiadne nezmyselne nepotrebné „virtuálne“ diaľkové ovládania, ktorých idiotskosť začína a končí s rozmiestnení obrázkových tlačítok na obrazovke a v skutočnosti sú nepoužiteľné. Ja chcem na obrazovke iPadu vidieť trebárs celé rozhranie multimediálneho centra a gestami sa v ňom prehrabávať s očami na iPade.
Vlastne dosť blízko tej predstave je Remote App od Apple. Tiež by som od nej chcel, aby vedela „stream“ z iTunes knižnice – aby samotný iPad prehrával na svojej obrazovke a svojich reprákoch multimédia.
Ocenil by som integráciu schopností GoodReader do samotného iOS a aby Apple spravil nejakú dokumentovú centrálu s intuitívnejším používaním a možnosťami editovať dokumenty kdesi v internete (Google Docs) alebo s možnosťou si ich odtial „vziať“ ale s nejakou formou automatickej synchronizácie hneď ako výjdem z offline sveta.
via mujmac

Môže sa Vám ešte páčiť...