iXtreamer je niečo nové a preto vie…

Majitelia rôznych krabičiek na prehrávanie videa určite poznajú Networked Media Tank ale aj pomerne nového hráča Xtreamer. Táto krabička sa vyznačuje cenou a tým pádom má svoj špecifický okruh majiteľov. Nevenovel by som tejto značke veľkú pozornosť, keby som nezacítil rozhýbanie stojacej vody v tejto oblasti.


ixtreamer
Myslím, že to cítite aj vy. NMT stroje sa už niekoľko strojov významne nemenia. Obvykle sparťanské rozhranie, funkcie okresané až to pripomína staré časy s MS-DOS. Nič, čo by aspoň trocha ohromilo ale naopak až na kosť vyčerpané možnosti nahradiť počítač pri prehrávaní videa.
Preto majú čím ďalej lepšiu povesť medzi ľuďmi, ktorí sa neboja. Chýbajú len maličkosti: rýchlejšie sprevádzkovanie zariadenia (typické problémy sú v začlenení do domácej siete a hlavne nie príliš autonómne ovládanie kedy málokto pochopí, že plnohodnotne sa to nedá používať bez počítača).
Práve iXtreamer sa mi zdá, že rozhýbava vývoj ďalej.

Z pohľadu ovečky: Vyzerá to byť klasický dock pre iPad a funkciou akú má Apple TV

Zdanie trocha klame. Oni spojili DVE zariadenia dokopy a vyzerá to byť excelentný nápad. Máme tu NMT a dock s možnosťou streamovať multimédia z iDevice.

Výrobca ho popisuje ako hybridný multimediálny prehrávač založený na ich platforme, ktorý je schopný streamovať video v HD (MKV H.264), počúvať hudbu, prezerať obrázky.
Je možné ho doplniť interným 3,5″ diskom s kapacitou do troch terabajtov. Dvomi USB konektormi sa dá rozšíriť až do 5 terabajtov pomocou externých diskov. Vo výbave má 7.1 kanálový digitálny zvuk.
Nová schopnosť je vstup do knižnice iTunes v pripojenom iDevice pričom ho ponúkne vo vraj výbornom rozhraní na TV obrazovke.
Teraz príde najväčšia bomba: ako diaľkové sa dá používať iPhone – pomocou Safari.
Keďže sa dlhšie k tomuto zariadeniu asi nedostanem, tak BEZ záruky vymenujem výrobcom propagované vlastnosti:

Podpora prehrávania 1080p videa (skvelé), WiFi s podporou 802.11n (neodporúčam na streaming HD videa) po pripojení USB antény, grafické rozhranie v HD (neviem, asi tým chce povedať, že je pekné), High@5.1 1080p 16 refs Support (čo to je?), zdvojnásobenie pamäte (asi voči predošlým výrobkom), rozhranie na ovládanie z iPhone, Dolby TrueHD Down Mixing, BluRay ISO Support, integrovaný manažér súborov, zamknutie zložiek na heslo (pred deťmi), internetové rádio, podpora viac jazykov rozhrania, streamovanie obsahu z internetu, kompatibilita s TVersty & TwonkyMedia (čo to je preboha?), eTRAYz Optimization (?), Windows 7 Compatible (pre blbov zdôraznime, že je to „Windowsácke“ aj keď je to zabudovaný linux a jediné, čo vyriešili je schopnosť windowsu dobúchať sa na interný disk, čo predošlé Win verzie vedeli), Movie Juke Box (zrejme obdoba môjho Taimador?), UPnP Web Getway (v podstate jedna zo zúfalých možností ako streamovať obsah z/do zariadení, ktoré nič iné ako uPnP nevedia), NFS Client Support, titulky a Playback TrickPlay (e?), H.264 MKV Support (na tomto celý prístroj stojí a padá – chce to zistiť aký chip sa o to stará), NAS Mode (proste centrálny sklad pre dáta doma), Easy DDnS Support (kto vie, tak vie, že je to VÝBORNÁ vec), FTP Server. Vyčerpávajúce špecifikácie u výrobcu.

Priznám sa ako majiteľ Popcorn Hour som na Xtreamer pozeral zhovievavo. Táto príliš kompromisná mašinka mohla prekvapiť človeka neotrkaného podobným zariadením svojimi schopnosťami ale u mňa mala ukrytých pár detailov, ktoré ju degradovali.
Lenže pozerám ako to vyrástlo a vlastne sa modlím, že iXtreamer bude vysoko profesionálny kus, ktorý by som chcel mať ako náhradu za Popcorn Hour.
Čo mi vlastne vadí? Ja mam PCH uložený v skrinke pod TV a keby som ju chcel použiť s iPadom, tak sa ho vlastne zbavím a hlavne: nedokázal by som ho na ňu pripojiť – nie je miesto v skrinke. Mať zariadenie s točiacim sa diskom vonku na skrinke je nepríjemné (kúpte si disk, ktorý nepočuť).
Nenašiel som nikde zmienky o tom, že by to vedelo download vo forme grafickej nadstavby nad wget.
iDevice sa v ňom nabíja len pokiaľ je „vypnuté“ (v Lockscreen). Výrobca sa búcha do pŕs, že dokáže zobraziť obrazovku iDevice na TV a umožní vám ho používať týmto spôsobom. Som strašne zvedavý ako to vyrieši. Museli by totiž nejako riešiť ovládanie, to je snáď jasné :-)

Absolútna dreň vlastností je možnosť prehrať video (MKV) z interného disku, po lokálnej domácej sieti z rôznych NAS, počítačov a pod. K tomu pridáva zobrazenie videa z rôznych populárnych internetových služieb. Už PCH vie streamovať video z „http“ odkazov, čo je v podstate jeho prirodzené správanie a inak to asi nebude ani tu. Za definitívny verdikt použiteľnosti považujem zhodnotenie jeho schopnosti používať titulky (a výrobca tvrdí, že v pohode).

iXtreamer snáď vie vyzobať z Youtube aj HD verziu videa a tak môžete svoje počítače „odložiť“, lebo už iPhone dokázal, že je pre Youtube lepši ako webová stránka v laptope.
Výrobca sa postaral aj o možnosť pristúpiť k zariadeniu aj z internetu. V podstate sa inšpiroval službami ako DynDNS.org a poskytne zariadeniu adresu yourname.myxtreamer.net – tým pádom sa otvárajú všelijaké možnosti ako sa dostať k Vášmu domácemu pornu :-)
Sľubotechna pripravuje vraj internetový prehliadač do iXtreameru. Bude to Opera (v podstate nie je iná možnosť). K tomu sa teda pridá klávesnica a klasické diaľkové bude zbytočné (dúfam).
Zaujímavá je aj cena 174 eúr. S pasívnym veľkým rebrovaným chladičom 199 eúr (asi by som toto odporúčal),

A teraz výzva: nájde sa niekto z možných distribútorov a POŽIČIA mi to? Asi nikto, takže to urobíme možno takto: ja si to kúpim a budem hľadať kým nenájdem nejakú chybu a potom ju dôkladne spropagujem :-)

Vyzerá to, že iXtreamer je nádejný kandidát. Ktohovie, či Popcorn Hour chce risknúť porážku. Ako vždy som skeptik, lebo ma musíte presvedčiť, že tie peniaze neoľutujem kvôli nejakej nepríjemnej drobnosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...