Samopaly: vz. 24, vz. 26, vz. 58

Pretože ste určite čítali o rozpredaji armádnych zbraní (samopalov), tak je dobre vedieť, čo sa to predáva. Ide o samopal vz. 24 (stačí desať sekúnd v Google a máte skutočný obrázok) a samopal vz. 26 pričom sa nedopustíte chyby a nezobrazíte niečo iné. Ešte pridám obľúbený samopal (v skutočnosti je to puška) vz. 58. Tú si však ešte častejšie mýlite s AK-47 („kalašnikov“, „kalach“).


Všímajte si siluetu a ako prebiehajú hlavnými časťami osi. To pomôže rozpoznaniu rozdielov. Nezmysly ako sklopná pažba (len taká „tyčka“) alebo pevná drevená, sú hlúposti, ktoré nie sú dôležité na rozpoznanie rozdielov medzi zbraňami.
Medzi kalašnikovom a vz. 58 sa mýlime len kvôli tvaru zásobníku. Stačí zaregistrovať jeho zahnutie a už je to „kalach“. Skutočnú povesť má AK-47 (ruská zbraň) pretože „náš“ vz.58 je len vzhľadovo podobný a má iné vnútro.

Nie som špecialista, tak ma nenachytávajte na nezmysloch :-) Fyzicky som držal, rozoberal, veľa (na pomery bežného človeka!!!) strieľal vz. 58. Z laického pohľadu sa mi zdá najatraktívnejšia „dostupná“ zbraň.

Ku AK-47 sa dostanete menej často ako ku vz. 58. Spomínaný výpredaj je takmer predaj šrotu, ktorý sa desiatky rokov nepoužíva a tým pádom tieto zbrane nie sú ilustratívne používané.

Môže sa Vám ešte páčiť...