Poďme na Mars

Myslím si, že misia na Mars by mala byť spoločným cieľom našej civilizácie. Máme to v génoch. Obdobie od Sputnika až po lety na Mesiac som nezažil a ľutujem každého, kto v tom období tieto udalosti ignoroval a nesledoval. Mňa dnes fascinuje Gagarinov let. Presne takisto ako som hltal knižky o cestách námorných výprav objavujúcich Ameriku či obiehajúcich Zem.


Výdavky sú jadrom problému. Nemyslím si, že riziko by hralo akúkoľvek rolu. Akonáhle však neexistuje rozpočet, plány zostanú na stoloch.
Fascinuje ma objavovanie, ktoré nie je len zmúdrením hlupáka, ktorý sa spotený doťahuje na tých pred ním. Keď sa zoberie partia ľudí a prebehne trasu, ktorú si museli vymyslieť, prejsť, zaplatiť a ostatným to ukázať.
Dodnes uvažujem nad tým ako spravili automatiku riadenia Gagarinovej lode. Bez počítačov je to pre mňa ešte tajomnejšie. Dnes by som to s dostatkom času „spočítal“ na svojom domácom počítači. Ako sa s tým vysporiadali oni?
Presne ten istý pocit mám pri predstavách pred cestou smerom na západ. Keď nevieš, ako ďaleko je cieľ, ako to vlastne môžeš naplánovať?
Zo vzdialeného roku 1492 si nepamätáme miestne spory dedín a susedov. Ani handrkovanie o ceny potravín. Tú cestu však máme popísanú.
Najhoršie na tom všetkom je, že síce nejasne tušíme ako pred Kolumbom asi tam už ktosi bol. Lenže stratilo sa to v dejinách. Nemáme to zdokumentované, nevieme detaily.
Vlastne ma nebaví „objavovať“ veci, ktoré sú jasným a opakovateľným dielom človeka. Načo bežať po desiaty krát na ľubovoľne nádherné námestie hocijakého mesta. Kľudne to vymením za dokument, ktorý mi ukáže menej opakovateľné udalosti a veci.
Dokonca by ma bavilo sledovať pokus o pristátie na Mesiaci. Viem, že tam už boli Američania ale viem, že by ho charakterizovalo niečo diametrálne odlišné. V prvom rade by som to prežíval v tom istom čase. A aj táto misia by sa určite vyznačovala novými faktormi.
Neuveriteľne by ma fascinovali skutočné prípravy na Mars. A keby to vypuklo? Ja naozaj neviem. Verím, že by sa na to média nevykašľali a nevenovali pozornosť nezmyslom, ktoré história neocení. Ono je taká misia málo „bombastická“, málo šokujúca a v krčme si o nej asi nepokecám toľko ako o ficoch či góle do vlastnej.
Lenže našli ste niekde výsledky zápasov zo sedemnásteho storočia? Alebo poznáte text oddrhovačky, ktorú spievali decká v uličke nejakého antického mesta?

Môže sa Vám ešte páčiť...