Poďme svojou cestou a vymeňme Kindle za Wooky

Nebudem linkovať všetko, čo som o ebookoch za tie roky popísal. Posledné mesiace sa v tomto kruhu točí Kindle ako predstaviteľ rýchlo rastúceho záujmu, ktorý vyvolali najmä geekovia. Tí sa bez problémov vyrovnali s knižným obchodom Amazonu a prijali Kindle ako keby bola nezávislou čítačkou a nie proprietarnym produktom firmy, ktorá nemá žiadne tendencie obohatiť trh s česky či slovensky písanými knihami (myslím tým aj preklady).


Máme tu teda veľkú množinu vlastníkov Kindle, ktorí si prístroj kúpili, pochopiteľne im učaroval a teraz sú postavení (nielen oni, my všetci) pred Sophinu voľbu. Obetovať prístroj a mať naše knihy alebo ponechať si miláčika a k našim knihám… nemať prístup platobnou kartou?
kindle-3-dx
Paradoxne väčšina nekupuje tento prístroj ale ten maličký
Je pochopiteľné, že majiteľ Kindle bude na každú zmienku o ebookoch presadzovať svoj postoj (mimochodom správny), že jeho nezaujímajú problémy vydavateľstiev.
Vydavateľstvá sa však rozhodli vybudovať si buď svoje ebooky alebo využívať obdobu Amazonu v malom. To druhé je smelý plán, ktorým chcú vybudovať všetko to, čo už Amazon má ale s ich vlastným obsahom.
Nebol by nikde problém, lenže ich sortiment bude úzky a vzájomná nekompatibilita odsudzuje vlastníka akejkoľvek čítačky na „povolený“ obchod s knihami.
Nebudem to obkecávať. Obe strany sú v omyle. Kindlisti si jednoducho nakúpili prístroje viazané na obchod Amazonu a vydavateľstvá chcú urobiť to isté.
Ideálna cesta je však len a len v tom, že viazané prístroje majú svoj obchodný kanál a vlastník obsahu zmluvne umiestňuje svoje eknižky do neho. Kľudne teda „predáva“ knižku v Amazone ako aj vo svojom obchode alebo cez iný tunajší obchodný kanál.
Javí sa, že Amazon iniciatívne nevytvorí oddelenie literatúry v našich jazykoch a zdá sa mi, že nikto nevyvíja žiadne aktivity a nerokuje s ním o tejto možnosti.
To má za následok, že vydavateľstvá sa snažia vybudovať ekvivalentnú náhradu. To znamená aj vlastné čítačky. Kindlisti by v tom prípade stratili a pre prípad úspechu majú na výber:
* odložia Kindle a kúpia si novú čítačku (je jedno, či budú naštvaní vyhodenými peniazmi, potešení novou hračkou),
* vytvoria si kanály k získavaniu literatúry v materinskom jazyku do Kindle,
* konzumenti sortimentu Amazonu, ktorí NEČÍTAJÚ nič v materinskom jazyku, sú mimo takejto dilemy.
Toto by mohlo fungovať ak by bolo všetko jasné. Pokiaľ by bolo isté, že sem Amazon trebárs 5 rokov ani nepáchne. Zvyšujúce počty Kindle a aj (podľa mňa zbytočné či predčasné) snahy rôznych webzinov podporovať Kindle (posielanie článkov mailom) môžu prerásť do „odovzdávania“ informácie o tejto čítačke aj mimo okruh geekov. To by mohlo skutočne významne ovplyvniť chuť vydavateľstiev ísť do konkurenčného antiAmazon projektu.
Aj keby dôvod nebolo kradnutie knižiek do Kindle, tak musia počítať, že investovaný Kindle si majiteľ obratom nevymení za ďalšiu čítačku. Presnejšie: môže to urobiť len geek a len z technického záujmu.
Vydavateľstvá v tomto vykračujú vlastne zlým smerom a zvolili veľmi nevhodnú taktiku. Verbálne bojujú proti geekom s Kindle, ktorí naviac majú obušky s argumentami. A za nimi je ešte Amazon ako neviditeľný boh neúspechu v podnikateľskom zámere.
Čo ak sa Amazon o dva roky rozhodne vytvoriť regál s našimi knižkami? To nikto nevie, no môže tým konkurentov zlikvidovať, čo oni vyriešia kľudne aj zablokovaním autorských diel a prekladov pre predaj v Amazone.
raj-knih-wooky-kolaz
Hypoteticky by teda mal priamy konkurent a „kópia“ Amazon modelu dokázať poskytovať adekvátne služby a veľmi rýchlo presvedčiť tých zostávajúcich „nekindlistov“, následne aj ľudí s Kindle, že sú spoľahliví a môžu risknúť ich cestu.
Ja osobne si myslím, že nával Kindle do našich krajín je predčasný, nie nadarmo som ho nazýval hype (pozor, kindlisti čítajúci zo sortimentu Amazonu, vás sa to netýka a spomeňte si na Posvätnú kravu). Málokto si totiž uvedomuje, že tá istá obrazovka s einkom sa tu už predávala roky a bez záťaže proprietárneho stroja Amazonom (nebudeme sa vŕtať v tom, či adekvátny, ok?).
Naopak nemožno Kindlu uprieť pozitívne účinkovanie. Rozhúpal naše krajiny aspoň k povedomiu o eknižkách, ktoré tu mimochodom čítali ľudia ako ja dlhé roky a tak to vytiahli pred oči sveta.
Myslím si totiž, že skúsení čitatelia ebookov nemajú s ničím skutočný problém a naďalej fungujú svojou cestou. Či už si nedávno kúpili Kindle alebo čítajú v starom Palme.
Problém je stále pred zvyškom potenciálnych čitateľov. Preto sa pred nimi vlastne celý tento spor nemá vystavovať. Ani z pozície „dobrej skúsenosti“ Kindlistu a odporúčanie ho kupovať každému koho stretne. Ani vydavateľstvá by nemali nasadzovať riešenia, ktoré svoju perspektívu nemajú istú.
Rozhodne však nikto nebude mať čítačku každého jedného vydavateľstva, ktoré sa rozhodne vydať 20 ebookov ročne. Wooky sa o to snaží, no neponúkol nič iné okrem „pár“ kníh a dve-tri softwarové čítačky. Hardwarovú čítačku pripravujú a tu majú ešte šancu potlačiť Kindle naspäť medzi geekov.
Kľudne sa na mňa naštvite ale nevidím k tomu dôvod :-) Spokojný Kindlista (nikto iný by sa ani nemohol uraziť) predsa vie prečo si to kúpil už teraz.
Prečítajte si rozhovor o Wooky.
Vytvoril sa vám názor? Druhá krava

Môže sa Vám ešte páčiť...