Vedci zasa zistili

Podľa agentúrnej správy, ktorej prepis som si prečítal na SME.sk, sme sa dozvedeli, že na istý pomerne smiešny zárobok je nutné odoslať niekoľko miliónov spamov. Kto by to povedal. Ale OTO nejde :) V prvom rade celkom pochybujem o tom „vedci“. Fakt, že to bol niekto na Kalifronskej univerzite, ešte zďaleka neznamená, že bol vedec.
Padla tam otázka: je čudné, že sa to oplatí. Kvôli 100 dolárom poslať 12 miliónov e-mailov. Tak áno. Je to otázka nákladov. Zombie siete zrejme účtujú za 12 miliónov odoslaných e-mailov rádovo nižšie čiastky. To už mohli vypátrať. Vraj to nie je ťažké zistiť.
Vraj zistili, že platby za propagované produkty prechádzajú tromi bankami: Azerbajdžan, Dánsko a tretia v Karibiku. Hneď aj navrhujú aby ONI (prepytujem, zasa ONI), ehm, teda akési anonymné úrady, by mali zakázať takéto platby. No kde sme to? V prvom rade nezmyselné. Ako chcete preboha živého prichádzajúcu platbu odlíšiť, že toto je taká „spamová“. To nepôjde.

ONI sú takí anonymní adresáti, ktorých použijeme, aby sme nemuseli konkrétne nasypať zodpovednosť. ONI sú aj „vládcovia“, ktorí sú praví vinníci. ONI nemajú sídlo, meno, funkciu, majetok, život. Sú večne živí. Radi na NICH presúvame všetko, s čím si nevieme rady. Ak je niečo spôsobene spoločnosťou ako takou, tak ONI sú vlastne MY. Vlastne aj ten, kto požaduje, aby ONI to zmenili, hovorí o sebe. ONI to však nikdy neurobia.

Takže potom by museli blokovať postupne účty príjemcov. Čo by znamenalo „pokusné“ objednávky u spamerov a likvidovanie účtov jeden za druhým. Lenže aká je legislatíva a aké sú právne možnosti takéto niečo vôbec robiť? Zákony na to predsa neexistujú.
Iba ak by urobili to, čo som pred rokmi tvrdil: spam je teroristický akt a spameri sú teroristi.
Pred rokmi prebehla médiami správa ako sa na čas podarilo v U.S.A. odstaviť jedného providera a viete, čo sa stalo? Celosvetový objem spamu za tých pár dní klesol tak významne, že stálo za to túto metódu uzákoniť a neustále využívať. Nestalo sa tak. Pritom by naozaj nebolo ťažké mať v zákone zodpovednosť internetových uzlov za poskytovanie konektivity spammerom. Ono totiž oni musia odkiaľsi „riadiť“ svoje zombíky.
Takže máte vy nejaký návrh? Len prosím nie „kalifronsko-vedecký“. Prosím, sprostosti o spamfiltroch tu neriešte. Ja riešim príčinu a vaše „superúčinné“ filtre len následky. Pochopenie pointy patrí do výbavy inteligentných ľudí.

Môže sa Vám ešte páčiť...