Česká stávka – štrajk v Bratislave

Celkovo mám pocit, že zámery českých dopravných odborárov nevyšli. Podľa mňa ich predstava bola, že spôsobia spoločenskú kataklyzmu. Konkrétne obrovské zápchy v mestách, chaos, média ich akciu zhmotnia do zúfalosti ľudí, ktorej bude čeliť ich protivník.


Keď som sa dozvedel o tej ich „stávke“, pomyslel som si, len aby sa neukázalo, že tá ich práca je… menej dôležitá ako si myslia oni sami ale vlastne aj celá spoločnosť. Že nakoniec si bez nich vedia ľudia celkom dobre poradiť.
Priebeh samotnej „stávky“ bol nakoniec úplne iný ako som aj ja sám čakal. Tipoval som, že si média radšej „buchnú“ do vlády. Avšak celkovo to bolo hlavne zosmiešňovanie samotných odborárov. Viacmenej oprávnene. Bulvár dokonca začal na nich vyťahovať pikošky (dcéry odborového predáka sa od neho ostro dištancovali a rovno ho označili za kariéristu bažiaceho po vykonaní niečoho veľkého). Odborárski papaláši dokonca neboli schopní golfový turnaj zrušiť a tak sa ocitli na fotkách s úžasnými hosteskami na dokumentovanie kontrastu toho, čo tvrdia a čo skutočne sú.
Ľudia sa so stávkou vyrovnali ďaleko lepšie ako som čakal. Nevytvorili ešte upchatejšie mesto a išli na vec nesmierne premyslene. Až som bol prekvapený. Firmy umožnili vybrať si voľno, presúvali svoje aktivity, do práce si každý zvolil svoj spôsob, ktorý považoval za priechodný aj v nepriaznivej situácii.
V správach sa naozaj ťažko hľadali archetypy ľudí zmätených realitov. Žiadni zúfalci prekvapení stávkou, čakajúci na svoj autobus či vlak. Museli by ich doslova vyrobiť (a že to bulváru nerobí problém).
Pamätáte si na týždňový štrajk MHD v Bratislave? Ja veru áno. Myslel som na to, keď niektorí maľovali katastrofu tohto českého štrajku. My sme vtedy niekoľko dní nemali hromadnú dopravu a pamätám si ako média riešili ako ľudia chodia do práce taxíkmi a či im to niekto „preplatí“.

Môže sa Vám ešte páčiť...