Gastráče

Pôvodne som bol za gastráče. Nijako zvlášť mi nevadili, boli jednoducho uplatniteľné s pravidlami, ktoré neobmedzovali. Lenže posledný čas sa cez parlamentnú šaškarádu v TV dozvedám ako sa snažia gastráčové spoločnosti preniknúť do vzťahov firiem a ich zamestnancov už neprimeraným spôsobom.


Vidím v tom najmä „strach“ zo straty ich biznisu a snaha zakotviť v ďalších oblastiach. Takže nám potom časť výplat dávajú v bezcenných papierikoch, ktoré budú rovnako „výhodné“ ako zľavové systémy.
Myslím si, že infraštruktúra, ktorá by bola gastráčmi zlikvidovaná nie je pre pracovný trh nijako významná. Myslím si, že len pár podnikateľom zanikne jedna z desiatky ich podnikateľských príležitostí, ktoré súčasne prevádzkujú.
Myslím si, že „na obed“ pôjdem vždy a keďže „gastráč“ berú dnes všade, tak sa reštaurácie o stratu výhody nemusia báť. Stále budú musieť robiť „denné menu“. Možno postupne zabudnú na snahu „nacpať sa do hodnoty gastráča“.

Zmenil som názor. Po tom, čo som videl v TV, celú tú šaškáreň okolo zmien, som za ich zrušenie ale bez diskusií. Vlastne…

Nie. Pridám. Som za to, aby v zákone bolo ustanovenie, ktoré by zakazovalo nútiť zamestnancov, aby si príspevok na stravu museli brať kartičkou, gastráčom a aby povinne bola možnosť finančného príspevku. Ak by malo dôjsť k zmenám, musí existovať obdobie po zrušení, kedy bude zamestnávateľ kontrolovaný, či ich uplatnil správne. JE to aj úloha odborov, aby to dôsledne sledovali. Miesto ich blúznenia pred parlamentom.
Nejaké ďalšie informácie: Neberte nám “gastráče“ alebo mýtus obeda zadarmo po slovensky by som nenapísal presne takto. Znie príliš povýšene a mentorsky.

Neverím, že si ľudia nevšimli, že im je časť výplaty strhnutá za podiel na gastráči a koľko prispieva zamestnávateľ. Neverím, že im nedošlo, že by túto sumu mohol zamestnávateľ pridať k výplate. Ale verím, že sa boja, ak by zamestnávateľa nič nedonútilo túto sumu im dať, tak im ju nedá. Ale povinnosť príspevku by v zákone mala zostať.
Isteže, živnostníci namietnu, že oni nič také nemajú. To je tiež zlý argument. Nemožno stierať rozdiely medzi živnostníkmi a zamestnancami. Čo sa iste deje, keď zamestnávatelia majú v „stave“ miesto zamestnancov aj živnostníkov v evidentne zamestnaneckej pozícií :-) čo je choré.
Vyvracanie hladovania zamestnancov je vymyslený argument na vymyslené varovania. Naozaj proti zrušeniu gastráčov takto niekto masovo protestuje? Nezachytil som.
Samozrejme distribúcia gastráčov je náročná logistika. Práve zmeny lobované u firiem gastráčovými firmami majú jeden z argumentov zmeny v distribúcií. Gastráče sú vlastne paralelná mena tohto štátu. Majú svoju nominálnu hodnotu. Lenže tú logistiku si firmy zaplatia.
Nevadili mi a ako inštitút by mi asi ani nevadili. Pokiaľ by nedošlo k hystérií posledných dní a pokiaľ by sa biznis gastráčov obmedzil výhradne na „gastro“. Lenže začína to byť niečo ako „ukrajovanie“ výplaty na účelovo viazané papieriky, kedy celkom významné finančné čiastky sú nezmyselne PREDURČENÉ ku konkrétnemu a povedzme bezcennému využitiu.
Akoby nám miesto bankoviek európskej meny rozdávali… lístky na šaty, na elektroniku, na splátky. A niekto iný by rozhodol v akom pomere sa nám to vyplatí miesto klasických výplat.
V článku, ktorý spomínam je len povrchná argumentácia, ktorú autor odpozoroval z TV a inteligentne rozviedol svoj text. Lenže to ide nad rámec toho, čo je v TV, spomenul to v poslednom odstavci ale práve ten by sa oplatilo rozpísať.
Sústredil by som sa teda skôr na biznis plány gastráčových firiem a odbory by sa vlastne mali zamerať nie na to, aby gastráče zostali, skôr na kontrolu prečo a ako sa okolo nich čokoľvek deje a či to nemá priamy dopad na zamestnancov akoukoľvek formou obmedzovania.

Omnoho zaujímavejšie sa vyjadril Hlina.

Môže sa Vám ešte páčiť...