Jesenná seriálová sezóna

Posledné roky som vzdal „filmy“. Nesledujem, nesnažím sa ani nijako neprefereujem dlhometrážne kinosálové predstavenia. Možno by tento problém stál za úvahu, no fakt je ten, že omnoho väčší dôraz kladiem na seriály. Exotické pre človeka v putách reality slovenských televízií, preto musím podotknúť, že v prvom rade nejde o pozeranie seriálu s TV OKOM v rukách.


* 19. septembra začína siedma séria HIMYM (How I Met Your Mother),
* 21. septembra zasa Modern Family,
* 22. septembra veleúspešný Big Bang Theory a nad očakávanie aj The Office (bude bez hlavného predstaviteľa?),
* 23. septembra kultový Fringe,
* 2. októbra rovnako legendárny Dexter,
* 3. októbra House.
Toto sú veci, ktoré sledujem zo zoznamu v článku na serialzone.cz ale samozrejme môj zoznam seriálov je predsa len dlhší. Nemám však okamžitý prehľad, ktoré mi skončili. Toto si zosumarizujem snáď tak počas neskorej jesene.
Konečne sa tam rozhýbali a termínovník poskytujú ako kalendár do Google. Takže, pokiaľ chcete mať pohodlný a bezprácne aktualizovaný:
* otvorte tento odkaz
* vpravo dole v rohu je tlačítko na pridanie do vášho účtu na Google (presnejšie: týmto sa vám v Google Calendar medzi Other calendars zaradí aj tento)
* potom uvidíte nový kalendár „akoby“ vo svojom kalendári ale je to samostatný list, takže ho viete „skryť“ alebo vypnúť napr. zo synchronizácie s mobilom a podobne.
S takýmto kalendárom máte okamžite po ruke termíny vysielania seriálov. Ja len dúfam, že ho budú skutočne aktualizovať.
Otázku zo začiatku textu zodpoviem:
* nie, nepozerám ich „TV“ štýlom, žiadne sadanie k televízoru presne v čase, kedy napísal programový sprievodca, žiadne „ladenie“ zahraničných staníc. Neviem sa tomuto systému prispôsobiť a keby som musel, tak seriály (akokoľvek dobré) nesledujem,
* takže netrpezlivo a okamžite musíš každý diel vidieť hneď ako je to možné? Nie. Mám snáď tri seriály s približne týždennou periodicitou, ktoré pozerám s najviac viacdenným oneskorením ale čas si určím ja aj keď nejakú vlastnú schému mám,
* zvyšok seriálov je do zásoby, väčšiu časť tak, že som oneskorený o jeden či dva diely (už bol odvysielaný ďalší diel ale ja som ešte nevidel ani predposledný),
* potom je tu nárazovka: seriál nepozerám ale čakám na viacej častí, často vydržím aj niekoľko mesiacov, kým začnem – obvykle je to v čase prestávok tých obľúbenejších,
* posledná skupina sú „celosériovky“, to sú seriály, kde zoberiem hneď celú sezónu a tú v kľude sledujem, keď je príležitosť – tie sú obvykle v období, keď aktuálne seriály skončili svoju časť sezóny.
Kládol som si otázku, či by som prijal, aby naše TV tieto seriály vôbec vysielali. Ako prvá by bola reakcia „jasne, samozrejme“. Teraz mi je skôr jasné, že väčšina z nich nemôže uspieť. (Pozeráte na Markíze Spartaka?). Buď by vznikla čisto seriálová TV, ktorá by sa zamerala len na ich vysielanie, alebo to nemá zmysel. Všetci sme totiž zistili, že taká naša bežná TV seriál kúpi a potom ho vysiela kedy chce. Aj úspešný seriál predčasne zabije presúvaním času vysielania alebo dokonca ukončí ešte pred ukončením jeho sezóny. S týmto vedomím sa nemôžem pripútať k pozeraniu kúpeného seriálu.
Navyše nákupy seriálov do našich TV prichádzajú rok, častokrát ešte viac po prvom odvysielaní. To už má základ fanúšikov pozreté a tí nemajú motiváciu k pozeraniu ani k propagácií medzi ľuďmi. No a nakoniec je tu dabing. Ten seriál diskvalifikuje do sprievodcu pri žehlení – sám to tak robím, že niektoré zaujímavé seriály sledujem znova ale v dabingu. Popritom však žehlím :)

Môže sa Vám ešte páčiť...