Monitor pre deti je lepší ako vaša veľká telka: SAMSUNG SyncMaster TA550

MonitorMimochodom mi doma zablokoval priestor ďalší monitor. Tentoraz nejde o žiadnu vlajkovú loď a doslova je to šedý priemer. Tým by som ho asi ľahko odpísal, no druhý pohľad prezradí o ňom viac.


samsung-syncmaster-ta550-02

Hneď na úvod by som chcel poradiť, ako sa naň pozerať: toto je monitor absolútne ideálny do detskej izby. Nepredpokladám, že by ho chcel ktokoľvek z geekov aj keď niektoré parametre predčia väčšinu televízorov v ich domácnostiach.

Televízory nespomínam nadarmo: tento monitor je „kombinačka“. V skutočnosti je to „krpatá“ telka. A práve táto vlastnosť ho katapultuje deckám do ich izby. Má dospelácke diaľkové, konečne si drobci môžu riadiť tú svoju a neotravovať rodičov.
Predošlý exkluzívnejší monitor som kritizoval za kolmo osadené konektory.

TA550 je síce hrubší, avšak pripája sa k nemu bežná elektrošnúra, zdroj je v monitore. Konektory sú orientované nadol a káble tak „nevisia“ zo zadnej steny.
TV časť začína tradičným anténovým vstupom pre analógový a digitálny signál. Preto je tu aj to diaľkové ovládanie. Konektorová výbava je teda typicky televízna. Pár HDMI konektorov.

Samozrejme pre deti je najvhodnejší univerzálny a lacný monitor pre počítač. Takže obligátny VGA konektor a čo mňa zamrzelo, nenašiel som štandardný DVI. To neznamená, že to nevie. Len musíte mať špeciálny kábel, ktorý zastrčíte do jedného HDMI. Nemusí to vadiť, pokiaľ ste na to pripravení. Samozrejme počítače s HDMI výstupom nepotrebujú nič.
Monitor má PIP (obraz v obraze) – veď hovorím, štandardná telka.

Najzaujímavejšia informácia je však to, že monitor je „LED“. Neverím, že väčšina televízorov rodičov detí má túto technológiu podsvietenia. Deckám teda dáte vec o generáciu lepšiu.

samsung-syncmaster-ta550-01

Monitor dokonca kopíruje obvyklé uhlopriečkové varianty a tak som ja dostal menší 23″ model ale evidentne existuje aj počítačový luxus 27″.

Zaujímavá perlička: tesne pred odovzdaním uvidel monitor známy a prekvapil ma znalosťou sortimentu monitorov, aktívne sa pýtal, čo je to, aký mám názor, celkom ľahko si tipol jeho predpokladanú cenu aj intuitívne odhadol, že existuje väčšia verzia.

Medzi konektormi vaše deti nájdu celkom užitočné USB a okamžite vyskúšajú prehrávanie videa a hudby zo svojich prenosných diskov. Menej užitočný je optický výstup ale ktohovie, koľko potomkov si potrpí na ozvučenie priestoru svojej detskej izby? Vyradili ste niektorý z prístrojov s výstupom na SCART? TA550 nesklame.

Opatrnejší rodičia určite uvítajú montážne diery VESA a monitor zabezpečia proti zhodeniu.

Pokiaľ zostanete pri obligátnej „nohe“, tak podstavec je už typický Samsung s použitím priehľadného plastu a natáčaním uhla monitoru. Okolo osi Z je nutné točiť monitorom aj s podstavcom, čo pri jeho hmotnosti nevadí.

Televízna príprava príde vhod pre vyznavačov herných konzol, takže nemusíte deťom uvoľnovať miesto v izbe. Vysoký pozorovací uhol, „naozajstná čierna“, to všetko sú pozitíva pre univerzálnu obrazovku.

Mňa osobne samozrejme zaujíma aj údaj o spotrebe a proklamovaných 45 Watt pre mnou testovaný model je výborný údaj. Väčší brat spotrebuje 65 W.

Až máte odrazu chuť to potomkom potichu zhabať a namontovať si to v spálni…

Za 250 eúr? Prečo nie.

Miesto záveru

V mojom počítačovom vybavení monitor nevyhovie absenciou štandardného DVI, čo by som riešil „redukčným“ káblom cez HDMI konektor monitora. Zároveň má nadbytočné schopnosti a využitie LEN pre počítač ich premrhá. Naopak by sa dalo uvažovať nad ním pri inštalácií mimo hlavné miestnosti s dôrazom na sledovanie filmov a TV, k čomu je monitor dokonale vybavený. Preto som celý čas zdôrazňoval detské izby. LED technológia je zrejme to najlepšie, čo si môžete momentálne vybrať.

Tento monitor mi láskavo zapožičalo slovenské zastúpenie spoločnosti SAMSUNG, za čo veľmi pekne ďakujem. Musím vyhlásiť, že necítim v tomto ohľade žiadne záväzky, ktoré by ovplyvňovali vyznenie textu tohto článku avšak upozorňujem na subjektívne ladenie mojich recenzií, ktorých sa tradične držím. Preto akékoľvek nepresnosti, neuvedené či chybné údaje, prehnané vyhlásenia alebo zbrklé odsúdenie môže byť súčasťou prijateľnej subjektívnosti a samozrejme akékoľvek poznámky rešpektujúce tento fakt sú vítané.

Môže sa Vám ešte páčiť...