Amazon bude mať tablet

Človek sa chvíľu bráni aby sa nestal púhym copypasterom správ zo svojej čítačky a dával do obsahu aj čosi svoje. Popri stovkách „tabletov“, ktoré sa ich výrobcovia zázračne odvážili produkovať až po Apple (prepáčte, napriek pseudovýnimkám je to už fakt), sú tu firmy, ktorým ospravedlníme snahu dosiahnuť na jablkový koláč. Prvá je SAMSUNG, jediný, skutočný a povšimnutiahodný výrobca, ktorý zvládol poskladať hardware tabletov. O ňom niekedy neskôr. Dnes nám médiami letí Amazon. Hegemonická firma porovnateľná snáď len s Google.


kindle-3-dx
Amazon nepopierateľne posunul inú oblasť trhu. Elektronické čítačky kníh. Neobjavil ich. „Iba“ rozvinul do masovej konzumnej podoby. Dovtedy sa na čítanie ebookov všetci, vrátane mňa, iba tak hrali.
Čo to však chce teraz Amazon dokázať? Vydať tablet? Aký vlastne?
Ja si myslím, že „šuster drž sa svojho kopyta“ a Amazon to určite aj urobí. Niektorí popierajú, že pôjde „len“ o farebný Kindle. Ja však tvrdím, že bude mať nesmierne veľa spoločného s čítaním obsahu.
Čo chýba terajším Kindlom? Mne osobne dosť, aby som ho nevlastnil.
* obmedzenie na púhe čítanie čiernobieleho textu,
* nulové použitie pre čítanie farebného obsahu (magazíny, manuály),
* neschopnosť využívania webu,
* žiadne aplikácie, žiadna zábava, žiadny ďalší biznis.
Práve tieto body sa zrejme posnaží Amazon vyplniť hardwarom z vlastnej dieľne. Obsah preň je však to, čo ma zaujíma ďaleko viac ako samotná placka.
Firma ako Amazon musí uvažovať vo svojom biznise podobne ako Apple. Predám hardware ale to mi zďaleka nesmie stačiť. Musí svoj potenciál využiť a k tomu vyvinúť hardware. Predpokladám teda, že chcú priamo konkurovať trhu farebných magazínov. Urobili by chybu, keby rovno s uvedením nemali čo ponúknuť. Moje odporúčanie: sledujte, čo sa hýbe vo vzťahoch Amazonu s vydavateľmi farebných periodík.
Kapacita pre dáta je 6 gigabajtov. Takže to nebude žiadny multimediálny obsah a pravdepodobné bude úzke naviazanie na internetovú konektivitu. Určite teda mobilné siete a WiFi. Video jedine v streamovanej podobe. Tu je otázne, či nenastúpi opäť regionalizácia distribúcie obsahu.
Myslím si, že v nejakej podobe dostanú priestor aj aplikácie. Má však Amazon vyvinutý svoj operačný systém pre svoj tablet? Ja som nič nepočul. Vy?
Dopidlikať do OS v Kindle solídny webový prehliadač je však uveriteľnejšia teória. Takže ten tam… musí byť a určite použiteľný. Mailovacie digesty českých webov pre Kindle tým získajú takú trpkú príchuť toho, kde už sú – slepá cesta.
Čo určite nebude je elektronický papier. A to ani v akejsi hybridnej forme (drahé riešenie).
Čakáte vôbec na niečo také ako je tablet od Amazonu?
via Computerworld

Môže sa Vám ešte páčiť...