Logitech Harmony Link – luxusné diaľkové ovládanie

Poviem úprimne. Pred pár rokmi som kúpil Logitech Harmony One a dodnes je to snáď najlepšia kúpa. V momente ako sa doma ocitnú dva či tri ovládače, tak je čas uvažovať nad univerzálom. Harmony One však nebol len diaľkáč s prepínačom prístrojov. Zašiel o malý krok ďalej a pospájal zariadenia dokopy podľa aktivít, ktoré s nimi robím. Skvelý nápad, ktorý si obratom pýtal ďalší vývoj. Ten však nenastal.


logitech-harmony-one
Po čase som sa vybavil iPhonom a tabletom. Snáď prvé po sofabrowsingu zistím, že by som ich chcel využiť.
Podotýkam, že z dávnejších čias známe aplikácie, ktoré zobrazia „akože“ tlačitkový diaľkový ovládač sú nepoužiteľné sprostosti. Takto to nefunguje.
V skutočnosti by sa čosi s dotykovou obrazovkou v spojení na multimediálnu zostavu (telka, receiver, prehrávače a pod.) malo zbaviť klasického prevedenia diaľkových ovládačov. Ani Harmony One napriek dotykovej obrazovke nešiel nikam a zobrazí na nej len virtuálne tlačítka.

Nechápete? Skúsim inak: zavrite oči a predstavte si, že na stole máte namaľované obdĺžniky. Skúste ich prstami trafiť. To je identická situácia použitia diaľkového ovládača v reáli.

Máme tam však farebnú obrazovku s dotykovým ovládaním. Prečo nejsť ďalej? Na nej sa môže zobrazovať grafické rozhranie ovládané gestami, plné obrázkov napr. multimediálnej knižnice. Chcem si pustiť nejakú muziku? Načo mám navoliť aktivitu „Hudba“? Siahnem v ovládači na albumy, vyberiem si a pustím. Technika, zariaď to za mňa!
ipad-2-black
To isté samozrejme s TV, videami a pod. Pozriem na TV program (zoznam staníc a čo vysielajú), niečo ma zaujme, ťuknem a technika, zariaď to.
Z vyššie napísaného je jasné ako ma zaujala správa, že Logitech čosi také vyvíja.
Oznámil totiž Harmony Link. Je to základňová stanica (WiFi) s príslušnou iOS aplikáciou, ktoré zmenia iPhone/iPad na diakový ovládač TV. Zmení sa totiž na TV guide (zoznam TV staníc s tým, čo budú vysielať) a priamo z neho pôjde prepínať kanály na TV.
TV Guide aplikácie sú už relatívne obľúbené avšak častokrát sa ich autori obmedzia na „nasimulovanie“ papierových stránok z časopisov.
Logitech šiel o kus ďalej a z drobných tabuľkových stĺpcov prešiel na veľké zobrazenia kariet s využitím posúvania. Karty reprezentujú TV programy (relácie) s logom, obrázkami a popismi. Tlačítkom „Watch Now“ sa prepína kanál na TV.
Harmony Link je krabička, ktorú zapojíte do elektrickej zásuvky. Má v sebe aj IR prijímače na „premostenie“ dosahu pre prípad neviditeľnosti riadeného prístroja. Pretože má v sebe WiFi, tak sa pripojí ako ďalší klient v domácej LAN a preto k iPadu/iPhonu netreba žiadne ďalšie doplnky.
Ohlásená cena je 99 dolárov a predávať sa bude snáď v októbri 2011.
Teraz moje poznámky:
* v ČR a SR nepoužiteľné, evidentne potrebuje zdroj dát (TV stanice) z externého zdroja (zrejme servre Logitechu v spolupráci s tretími spoločnosťami),
* obmedzuje sa to výhradne na TV vysielanie a ovládanie prepínania TV kanálov.
Námet na komplexnejšie zariadenie to je a to je ale aj všetko.

Môže sa Vám ešte páčiť...