Terra Nova: sci-fi seriál

Stálice seriálového sveta pokračujú a netreba ich zvlášť propagovať. V tunajších televíziách zaručene prepadnú a puristi sa síce chvíľu budú vzrušovať nad ich dabingom, no vysielací čas a neistota odvysielania aspoň do konca série zostane.

20111122-202940.jpg

Mám tu však pár noviniek a myslím si, že sa oplatí venovať im článok.

Terra Nova je novinka tejto sezóny. Aktuálne vysielaný, dlhometrážny, klasická „hodinka“. Vzniká vo FoXe a obsadzuje už takmer tradične má obsadenie neznámymi hercami.

Začiatok by ste s povrchnejším hodnotením vzali ako katastrofickú víziu budúcnosti. Začína sa vo veľmi pretechnizovanej budúcnosti roku 2149. Vykreslí víziu pomalého zániku civilizácie z vlastnej viny. To však končí pred koncom. Prvého dielu.

Existuje totiž spôsob rýchleho premiestnenia sa obligátnou „čiernou dierou“ cez zariadenie nazývané portál.

Pekným zvratom – nebude to spoiler, je to napísané v každom popise tohto seriálu – je fakt, že prenos nie je v priestore ale v čase. Vracia totiž do Zeme 85 miliónov rokov dozadu.

20111122-203046.jpg

Svet roku 2149 vysiela v hromadných vlnách „šťastlivcov“ vybraných pre život v kolónií Terra Nova. Nepostrehol som prečo sú na výber také prísne pravidlá, portál zrejme nemá kapacitné obmedzenia, ibažeby energetické, neviem.

Život na Terra Nove je zvláštna zmes „pravekej“ ohradenej osady a technických zázrakov. Má síce neinvazívne operačné zákroky na pacientoch a popritom sa zmohla len na vysokú obrnenú ohradu. Obrazovky s červenými pohybujúcimi sa polohami hľadaných sa vyskytujú snáď v každom seriáli, no nikto mi uspokojivo nevysvetlí na akom technickom zázraku je to založené.

Seriál našťastie ani v ôsmom dieli nestráca na razancií. Možno je to len moja skepsa nad vývojom sci-fi žánru v seriáloch a postupnom predčasnom úmrtí. Sledovanosť sitcomov a iných seriálov je totiž hodnotená len v pre čas ich vysielania. Žiadne reprízy, žiadne on-demand. Toto nehrá rolu. A nadšenci sci-fi sa zrejme nedokážu skoordinovať na pravidelné prepnutie TV stanice v určený čas.

Myslím si, že ani Terra Nova nebude mať priveľa sezón. So šťastím prežije prvú. To však nemusí byť na škodu a nemal by to byť dôvod vynechať ho.

20111122-203155.jpg

Môže sa Vám ešte páčiť...