Bojím sa: vyšiel upgrade WordPress na verziu 3.3

Pred viac ako rokom som nainštaloval WordPress a začal v utajení pracovať na prerode Spravodaja. Rozhodol som sa opustiť cgi-perl, hosting vzdychal od záťaže a Movable Type mi už robilo len problémy. Len vy ste nič netušili, celý spravodaj bol prakticky statickou stránkou. No dobre, mal som tam jednoduchý PHP skript, ktorý statické súbory obaľoval HTML/CSS cestom aby som ním preklenul problematickú zmenu z rokov 2004-2006. Od Rebornu sa musím venovať vývoju WordPressu. Priznám sa, že sa skôr bojím.

Každý upgrade mi naháňa strach. Kde som urobil zásah, ktorý mi zlikviduje upgrade WP, šablóny či modulu? Netuším tak jasne, aby som bezhlavo zaklikol každý sivý krúžok v administrácií.

Viem, že si musím natrénovať plnú zálohu a obnovu. Lenže to je dnes už databáza a súbory v zložke na hostingu. Dokonca nevidím jasne oddelené CMS, šablóny a obsah. Všetko je to v jednom.

Po pár mesiacoch som pochopil, že nemôžem šablónu vziať a editovať ju. Je nejako neviditeľne naviazaná na updatovací systém. Preto som zobral nejakú jednoduchú šablónu a ASI sa mi podarilo ju od toho odrezať. Som si tým istý? Nie. Dokonca som jeden modul upravil pre svoje potreby.

V šablóne používam svoj vlastný jquery, lebo ten, čo je vo WP mi akosi odmietal podporovať kód pre jquery a nič „nebehalo“. Použil som aj svoje vlastné simplepie, lebo som ho len prevzal odladené zo starého Spravodaja.

Vo WordPresse nemám po upgrade možnosť kroku naspäť a to ma brzdí v upgradovaní.

Vyšiel WordPress vo verzií 3.3 s drag&drop uploaderom multimédií, vizuálnym vylepšením administrácie a kvantami ďalších zmien.

Môže sa Vám ešte páčiť...