Kradnem

Rovno to priznám. Z 95 téz ma zaujalo veľa bodov o intranete. Mám totiž v korporácií pocit, že zastávam opozičné postoje k tomu, čo má intranet predstavovať. Také, s ktorými všetci súhlasia a pridajú si ALE.

Nedere mi to srdce, mrzí ma to, to je pravda. No keď si korporácia myslí, že stačí tých dole búchať do hlavy a keď sú ticho, tak aj kladivom, tak pre mňa za mňa nech je intranet postavený na obraz toho hore. Pohľad zdola všetci, vrátane mňa, chápeme ako podkopávanie toho hore. Preto sa to nikdy nezmení, aby ste v priamej konfrontácií presadili „svoje“ (aj keď nie je „moje“, len vyčítané z chýb tých, čo ich pomenovali a poradili vyhnúť sa im).

Dnes teda vykrádam cluetrain manifesto a z neho pár bodov, čo stoja za prečítanie. Nepíšem svoje múdrosti, len opakujem veci, s ktorými súhlasím.

7. Hypertextové odkazy boří hierarchii.

11. Lidé, kteří nakupují na síti, zjistili, že získávají mnohem lepší informace a podporu od sebe navzájem než od prodejců. Tolik se dá říct k firemní rétorice, která zmiňuje jakousi přidanou hodnotu u prodávaných výrobků.

Moje vysvetlenie: hovorte ich rečou, porozumejú vám.

13. To, co se děje mezi spotřebiteli, se také děje mezi zaměstnanci. Jediná věc, která mezi spotřebiteli a zaměstnanci stojí, je metafyzická konstrukce nazývaná „Firma“.

16. Už teď firmy, které komunikují jazykem cirkusáků a jarmarečních vyvolávačů, ve skutečnosti nikoho neoslovují.

17. Firmy, které považují online trhy za to samé prostředí, které byly zvyklé oslovovat televizní reklamou, lžou samy sobě.

26. Oddělení vztahů s veřejností nemají vztah s veřejností. Firmy se svých spotřebitelů hluboce obávají.

41. Firmy vytvářejí mýtus tajemství a bezpečnosti informací, ale ve velké míře přitom jen blafují. Většinou se nechrání ani tak proti svým konkurentům, jako spíš proti svým vlastním zákazníkům a zaměstnancům.

44. Firmy obvykle zavádějí intranety shora dolů, aby šířily personální hierarchii a další firemní informace, které pak pracovníci po zásluze ignorují.

Dôvod, prečo nebude fungovať intranet prikázaný zhora. Prečo na diskusné fórum na intranete nenapíše nikto, keď ho otvorí najvyšší. Ja viem, že jemu je to jedno, hlavne ak jeho slovo tam vždy bude.

45. Intranety se přirozeně snaží vyhýbat nudě. Nejlepší intranety jsou postavené zdola nahoru, zapálenými lidmi, kteří spolupracují na vytvoření něčeho mnohem užitečnějšího: na intranetové firemní konverzaci.

46. Zdravé intranety organizují pracovníky v mnoha významech tohoto slova. Jejich působení je významnější než působení odborových sdružení.

47. I když se toho bojí jak čert kříže, jsou firmy zároveň hluboce odkázány na otevřené intranety, které vytvářejí a sdílejí kritické myšlení. Firmy by měly odolat pokušení tyto síťové konverzace „vylepšovat“ nebo ovládat.

48. Nejsou-li firemní intranety omezeny strachem nebo předpisy, typ konverzace, který je v nich probuzený, zní hodně podobně jako konverzace zákazníků na síti.

64. Chceme mít přístup k vašim firemním informacím, k vašim plánům a strategiím, vašim nejlepším úvahám a ke skutečným znalostem. Nespokojíme se se čtyřbarevnou brožurou nebo s přecpanou stránkou s chromovanou grafikou, která ale postrádá jakoukoli myšlenku.

67. Jako zákazníci i jako zaměstnanci se divíme, proč neposloucháte. Zdá se, že hovoříte jiným jazykem.

68. Ten bující sebestředný žargon, který kolem sebe trousíte – do tisku, na konferencích – co to má společného s námi?

74. Jsme imunní vůči reklamě. Prostě na ni zapomeňte.

75. Jestliže s námi chcete hovořit, něco nám řekněte. Pro změnu zkuste něco zajímavého.

84. Známe pár lidí z vaší firmy. Online jsou dost v pohodě. Máte ještě nějaké takové schované? Mohli by se odhalit a zapojit se do hry?

93. Jsme jak uvnitř firem, tak venku. Hranice, které oddělují naše konverzace, vypadají ještě dnes jako Berlínské zdi, ve skutečnosti to jsou ale jenom nepříjemnosti. Víme, že padají. Z obou stran pracujeme na tom, abychom ty zdi strhnuli.

Kompletný text na http://cluetrain.rovnou.cz/

Môže sa Vám ešte páčiť...