Programy, ktoré by nemali chýbať vo vašom Macu

Živé.sk menuje programy do vášho Windows. V komentároch som našiel podpichnutie a povedzme, že sa pokúsim zostaviť to, čo sa do Macu naozaj oplatí doinštalovať napriek všeobecnému presvedčeniu, že „všetko je v ňom po rozbalení“.

OS X skutočne po rozbalení ponúka samotný systém a hlavne balík iLife. Ten trochu vybočuje s obvyklej výbavy Windows. Programy na hudbu či video naozaj nebývajú súčasťou rebríčkov Windows software.

Antivirus a firewall: pre OS X nemám žiadny tip. Nemám totiž laptop, kam by som ich určite chcel dať – tieto prístroje sa pripájajú do cudzích sietí a možno mi pomôžete vy.

Internetové prehliadače: identická situácia s Windows a okrem Internet Explorer si môžem vybrať svoj obľúbený. Pravoverné ovečky používajú Webkit v Safari, čo je ekvivalent Chrome vo Windows. Nezávislejší je Firefox a ešte viacej odtrhnutá je Opera.

Môj tip: Mozilla Firefox

OpenOffice.org či iWork: nebudem klamať. Doma nič z toho nepoužívam a asi sa tak skoro nestane, že by som musel. Nedávno som si kúpil Keynote (pre Windows je to Powerpoint) ale len ako doplnok pre vyrábanie obrazoviek do iMovie. Keby som si však musel vybrať, siahnem po iWork a zrejme si nainštalujem OpenOffice.org len pre istotu.

Môj tip: iWork stiahnete v Mac App Store

Elektronická pošta: natívny Mail je jednoduchý klient, ktorý stačí na POP3 či IMAP účty avšak osobne uprednostňujem (z praktických dôvodov) webové rozhranie gMail.

Môj tip: gMail

Systémové nástroje: chvíľu som si do Macu pchal nejaké tweakery a iné idiotské veci. Potom som sa ich radšej zbavil lebo ma nezaujímali. Máte nejaký tip? Po kúpe MagicMouse som nainštaloval BetterTouch Tool. Niektorí spomenú Growl. Ja nateraz nič.

Prehrávače multimédií: osobne odporúčam popri iTunes doplniť výbavu o Movist. Sú ľudia, čo povedia VLC a pod. Ja tvrdím, že pohodovejší je Movist. Žiadne kodeky neinštalujte, naozaj netreba (ani pre Movist ani pre VLC).

Môj tip: Movist

Hudba: nehľadajte žiadny mac Winamp. Mám síce v počítači VOX lebo ma spočiatku iritovalo „nemať na hudbu nič“, no nakoniec na rýchle vypočutie mp3 mám stlačenie medzerovníka vo Finderi a na skutočné počúvanie je iTunes.

Prezeranie obrázkov: chvíľu som nad tým špekuloval a nakoniec som zistil, že medzerovník vo Finderi mi nahrádza to, čo som potreboval od ACDSee či XnView. Orezy či otáčanie zasa rieši program iPhoto z iLife.

Môj tip: iPhoto

PDF: netreba nič inštalovať. Program Preview bohate stačí a porovnal by som ho s legendou Foxit Reader pre Windows. Vyskúšajte aj medzerovník vo Finderi.

FTP klient: ako prvý odporúčam CyberDuck. Náročnejší ale rozhodne lepší je Transmit.

Finder: naozajstné nešťastie pre ľudí, ktorí používajú FAR manager. Síce má ovečkári upokojujú a sypú po mne rôzne Finder alternatívy, no málokto to chápe. Našťastie Finder nemá podobné postavenie ako Window Explorer, takže s náhradami špekulujte až keď si budete istí, že Finder nestačí. Nezabudnite na Automator.

Archivátor: skutočná tragédia OS X. Najmä v domovine RARu. Povedal by som, že bez troch archivátorov neprežijete. Na väčšinu asi stačí Unarchiver, no výnimočne musíte použiť alternatívu ako BetterZip, 7zip RAR Expander a iné. Oblasť, kde budete sklamaní nemotornými rozhraniami, nestabilitou a podobne. Zlatý riadkový unrar spúšťaný z FAR manager.

Tým skončila Mac alternatíva podľa článku.


1Password: bohatá správa hesiel a súkromných údajov. V drvivej väčšine prípadov vám to môže nahrádzať ukladanie hesiel vo Firefoxe, no časom prídete na to, že by ste chceli mať niekde uložené (a bezpečne) aj vstupné heslá do počítačov, internetbankingu, čísla platobných kariet, osobné údaje. Pretože som chcel priamo prenášať databázu medzi počítačom, telefónom a tabletom, tak som sa vybavil práve aplikáciami 1Password.

Adium: klient pre ICQ, Facebook chat, gTalk, MSN a kopec ďalších. Niečo ako Miranda či Trillian vo Windows svete. Instant messaging jedine v Adium.

HandBrake: konvertovanie videa zamerané na maximálnu kompatibilitu s OS X a iOS. V tejto oblasti je veľký pretlak rádoby skvelých konvertovačov, no zamerajte sa na Handbrake. Pri hľadaní primitívnejšej konverzie som kúpil iVI, no ten príliš neodporúčam, príliš času neušetrí.

PhoneView: pre vŕtanie sa v obsahu iPhone som kúpil tento program, no zrejme ho ako základnú výbavu Macu nebudete nikdy potrebovať. Na vyťahovanie fotiek, hudby, SMS či MMS sa však hodí práve PhoneView.

Stanza: sa zdá byť akousi nepodarenou čítačkou pre ePub. V skutočnosti je to však primitívne účinný konvertor ebook formátov do formátu epub. Bohužial ju pohltil Amazon a už sa k nej nedopracujete.

TextWrangler: môj „Notepad“ na písanie a kódovanie. Táto oblasť je rovnako rôznorodá ako na Windows, no legendy z Windows nie sú prenášané. Najviac problémov majú fanúškovia vecí ako PSPad, ktorý som však nikdy nepoužíval, takže som chvíľu bádal a zakotvil u TextWrangler.

Použiteľné dodávané aplikácie:

Address Book: naozaj odporúčam začať používať a hlavne pokúsiť sa to prepojiť s kontaktami svojho telefónu (iPhone bez problémov). Ide previazať s kontaktami na gMail a pod. Všimnite si schopnosť pracovať s VIACERÝMI zoznamami adries, čím si prirodzene rozdelíte kontakty na viac „skupín“.

Automator: zložitejšie na prvé, druhé či tretie pozretie. V momente ako pochopíte, čo s tým, tak prestanete potrebovať „utility“, ktoré ste nemohli nájsť. Škoda, že neexistujú priamo v OS X rýchle ukážkové školenia či sprievodcovia, ktorí by ukázali silu tohto nástroja. Považujem ho za hlavnú výhodu OS X.

GarageBand: možno ho vnímate ako vec pre hudobne nadaných, no v skutočnosti poslúži na editáciu zvukových záznamov či absolútne amatérsku kompiláciu hudby či zvukov. Nakoniec zistíte, že sa ním výborne ozvučujú videá vytvorené v iMovie (postsynchróny, dorobenie hlasového komentáru).

iCal: vaše kalendáre. Porovnal by som to k MS Outlook kalendárom, takže rozhodne to nie je primitívna hračka. Určite sa snažte prepojiť ho so svojim smartphonom (iPhone bez problémov) a opäť ako u kontaktov, máte možnosť mať naraz viac tématických kalendárov a tak si udalosti triediť (osobný, firemný kalendár ale aj kalendár filmových premier, menín, narodenín a podobne).

iMovie: skoro každý z nás má fotoaparát či kameru. Tento program je základ. Akoby som postúpil o niekoľko úrovní vyššie. Nie je priestor ho podrobne či stručne popísať. Viac napr. moje články o tvorbe videa.

iPhoto: tento program je opäť prehliadaný pretože sa prezentuje ako organizér fotografií do albumov a zabúda sa na jeho jednoduché editačné schopnosti, ktorými oplývajú veci ako XnView či ACDSee. Pri hľadaní programov na prácu s fotografiami by ste si ho mali všimnúť ako prvý. A až potom skúmať profesionálnejšie Apperture.

iTunes: hlavný multimediálny kanál pre OS X. Použiteľnosť vzrastie u iOS zariadení. Časť Windows používateľov nepovažuje iTunes za zázrak a tak má povesť nemotorného software. Skutočnosť je niekde medzi. Pre OS X je veľká časť výhrad mimo, no nebudem zastierať, že sú veci, ktoré ma iritujú ale triválne používanie je bezproblémové a netreba sa snažiť hľadať náhradu.

Mail: vstavaná aplikácia nie je žiadny TheBat, skôr taký Outlook Express, takže nenáročné použitie zvládne.

Preview: je univerzálny „prehliadač“ obsahu súborov. Máte ho tam a netreba nič hľadať. Popri „medzerovníku“ vo Finderi patrí medzi najoperatívnejšie nástroje OS X.

Môže sa Vám ešte páčiť...