Prvý transformerov Asus

Jeden utajený čerstvo nadobudnutý majiteľ Asus Transformer Prime láskavo dovolil pod svojim bachárskym dozorom ohmatať si toto zariadenie na pár minút. K hodnotnému záveru mám teda naozaj veľmi ďaleko, potreboval by som týždeň na solídne prvé dojmy (nie, naozaj nestačí, že fanúšik Androidu niečo vyhlási), mesiac na konečný verdikt. Deň mi stačí na odhalenie konštrukčných chýb. Ledva hodina, ktorej väčšinu zaberie fotodokumentácia je nanič. Takže moje závery berte orientačne a pokúsim sa označiť to, kde sa môžem mýliť.

ASUS mi nie je sympatický výrobca. Nikdy v minulosti sa ani nepokúsil zmeniť si svoj imidž. Výrobcovia z Dealextreme sú more a ASUS len drží v ruke svoje logo tesne nad ním. Moja nedôvera k ASUSu je podporená celou výrobnou históriou tejto značky. Toľko deklarovanie mojej averzie, ktorú mi nemusíte vyhadzovať pred oči.

Prvých pár sekúnd s tabletom je pozitívny dojem. Zvýšite ho tak, že najprv schováte klávesnicu a až tak sa ním chválite. S klávesnicou je to len trápny laptop.

Samotný tablet od prvého dotyku hovorí, že si dali pri konštrukcií záležať a dizajn je poplatný súčasnému konceptu tabletov. Takže majiteľovi iPad 2 bude hmatom naslepo celý jeho zadok dôverne známy. Ostrejšia (nie, nereže ani viac ani menej ako tá na iPade) hrana okraja. Zakrivenie od tejto hrany by som sa stavil, že je totožné s tou na iPade a prechádza do úplne rovnej plochy. Jediná zmena je (plastová) linka tesne pri ostrej hrane. Povrch je hliník nafarbený natmavo (lak alebo farebná prímes v hliníku?) a je akoby plný čiar po brúsení. Ak si mám pomôcť iPadom, tak ten má povrch akoby opieskovaný.

Display s čiernymi okrajmi je vlepený a má bohužiaľ väčší pomer strán. Na výšku je to taká širšia latka a myslím si, že majiteľ Transformera bude inštinktívne natáčať tablet len do vodorovnej polohy. Vyrovnanejší pomer strán sa mi zdá praktickejší.

Na okrajoch tabletu je veľa rôznych dier. Asi už viete, ktorá je na čo, mne sa to nechce pamätať a opakovať. Dock konektor je v strede širšej zo strán (iPad ho má v strede kratšej strany). Potom je kdesi slot na maličku microSD, ktorá Androidu obvyklým spôsobom pridá priestor na dáta. Dôležitejšie sú dve tlačítka. Power/Sleep, na môj vkus dosť malý a je umiestnený na dlhšej hrane tabletu úplne pri rohu.

Áno, aj tu ma najviac irituje Android. Mojimi očami zmätený systém bez výraznej koncepcie rozhrania, ktorý nedokážem ospravedlniť zrejme úžasnými funkciami. No to som ja, iPadista.

„Zapnutie“ tabletu je Androidské. Takže najprv nahmatať Power/Sleep a potom prehmátnuť niekde v strede pravej polovice obrazovky na odomykací kruh, pričom si treba dať pozor, ktorým smerom odomykať, lebo to určí, čo sa naštartuje. To ma zmiatlo, keď som potiahol doľava (nevnímal som ikonku foťáku) a obrazovka zostala čierna. Hej, otázka zvyku, len z iPadu (sorry fanboji, toto vydržte) to robím stlačením Home a o pár centimetrov vyššie mám Slide to unlock.

Áno, fyzické Home tlačítko mi chýba, resp. otočím to inak. Predošlé OS Android mali vyčlenené „pseudo“ tlačítka, ktoré aspoň mierne svietili. Teraz nie sú žiadne a nahradil ich obrazovku trvale blokujúca lišta (ktorú vľavo obsadzujú ikonky „tlačítok“ a vpravo čas a ešte pár ikoniek). Lišta sa ale rozsvieti až keď sa jej dotknem. Nerozsvieti sa ak je tablet zamknutý (pochopiteľne).

Na podržanie je tablet primeraný. Hmotnosť, tvar a až na mierne väčší pomer strán (verím, že všetci proti mne obhájite hocaj 64:9, takže sa nesnažte) všetko ideálne.

Posledným konektorom, ktorý stojí za pozornosť je dierka na sluchátka.

Zvláštnosťou Transformeru Prime je klávesnica. Ona to nie je len klávesnica. Je totiž dosť ťažká a už to pripomína, že sú v nej ďalšie baterky. Hovoriť, že premení tablet na laptop je hlúposť, lebo Android z neho nezmizne :-)

Zacvaknutie tabletu do nej je neobvykle ťažké, čo si vynútila snaha urobiť to spojenie pevnejšie. Nejde urobiť jednou rukou a nejde urobiť nonšalantne. Radšej si na túto operáciu vyberajte kľudnejšie prostredie a nerobte z toho predstavenie pre užasnuté publikum :-) je to akoby ste pred 500 ľuďmi na pódiu prvýkrát pripájali laptop k neznámej premietačke. Teraz som asi vyprovokoval pár expertov, aby mi poslali videá, kde predvedú svoju vlastnú šikovnosť :-)

Klávesnica, ktorú som mal v ruke mala českú potlač a keď som majiteľom preferovanú (podivnú!!!) klávesnicu prepol na normálnu spisovateľskú, tak už sa štandardným spôsobom dali písať texty so slovenským rozložením kláves s diakritikou plus obligátne mŕtve klávesy (na obvyklom mieste).

Po odpojení klávesnice som však nemal čas a nervy znásilňovať softwarovú klávesnicu, no Androidi určite vedia ako si tam narvať štandardnú klávesnicu pre písanie slovenských textov obvyklým spôsobom (mŕtvymi klávesami: kto nevie, čo to je, tak nemotajte sa mi tu rečami o cirkusáckych spôsoboch písania). Nemám teda dôvod pochybovať, že nejaká existuje.

Opäť idem skuvíňať nad Androidom

Vo zvislej polohe mi však Googlovská klávesnica prišla nejako na výšku mimoriadne natiahnutá. Kľudne by som ju zmenšil na výšku aj o tretinu a funkčnosť by neutrpela. Zbytočne zaberala polovicu plochy obrazovky. Opäť to Androidi riešia náhradou za nejakú inú, viac či menej podarenú. Mňa zaujíma čo najväčšie zachovanie zvyku písať „takmer“ naslepo alebo aspoň mať štandardne rozmiestnené klávesy a štandardný spôsob písania. Google Diktovanie ani „maľovanie slov“ prstom po obrazovke ma nezaujíma (kohokoľvek určite áno, v krčme treba ohromiť).

Fotky ako obvykle pri rýchlejšom ťahaní „nestíhajú“ dobiehať, to je už vlastnosť Androidu ale inak listovanie fotkami nezdržuje. Trochu ma miatlo vyberanie videa (kým som sa k videu dostal a spustil ho, tak som ťapkal na ikonky podobajúce sa PLAY asi tri alebo štyrikrát).

Transformer (aspoň podľa pýchy majiteľa) má zrejme niečo strašného hardwarového v sebe. Štvordierkový procesor a podľa všetkého aj nejakú bomba grafiku. Asi by sa to v niečom malo prejaviť. Asi aj v tom, že v notifikačnom paneli si môže „tuningom“ posadnutý majiteľ prepínať „výkon“ (a spomínať na časy, keď sme na 286kách mali na krabici takéto tlačítko). V tomto verím v kúzlo narábania sýtičom na starých škodovkách oproti trápnemu „motor naskočí dotykom sem“. Podľa mňa o pár mesiacov si budete môcť na Transformera vybrať zo 40tich výkonových ladítkovacích programov a utweakovanie sa môže byť cieľom. (nie v zlom, tiež som roky strávil ohmatávaním a tešením sa len z manipulácie s prístrojmi).

Vzhľadom k tomu, že som mal Transformer Prime ešte kratšie ako keby mi ho podali kdesi v predajni, tak týmto moje krátke dojmy končia.

Mám však pevný dojem: Transformer Prime je tablet, ktorý musí brať Samsung veľmi vážne. Nemusí ho „prebiť“ štyrmi novými modelmi do leta, už teraz má vynikajúce stroje a ja osobne by som šiel taktikou „jedného modelu“ na dlhší čas (kľudne mu potichu meňte črevá) a nechajte ľudí pátrať aké zmeny prináša. Ak ASUS nezakopne, tak so Samsungom máte solídne Android tablety. Zvyšok je už podpora Google a podobné známe aspekty, ktoré laik nemá šancu predvídať.

Otázka nie je, či je lepší ako iPad. Opäť, sú to odlišné svety. Keď sa tohto modelu predá pár miliónov kusov, môžeme sa baviť o tej istej triede a budeme riešiť, či sa z praktických dôvodov nepreorientueme na tabletový Android. No toto sa nestane pretože celkom určite skôr ako ASUS predá významnejšie množstvo, nahradí ho ďalším modelom. A možno preto, že len na ten nový opäť sľúbi cukrovú vatu miesto zmrzliny na chlebe.

Fakt je, že dielensky je prístroj vyrobený naozaj kvalitne a už mu chýba len nejaké pekné rozhranie. Ice Cream to znova nie je :-)

Záver: Android tablet vyberajte zo sortimentu Samsungu a ASUSu. To prvé viem s kľudným svedomím potvrdiť a ASUS bohužiaľ stále nie.

Môže sa Vám ešte páčiť...