Dni RSS sú vraj spočítané

Úvaha o tom, či nekončí RSS. Autor to usudzuje z niektorých skutočností.

Aplikácia Mail na novom Mountain Lione (OS X počítačov Apple) už ukončuje podporu RSS a experti odhadujú, že sa to isté stane aj v Safari. Rovnako Twitter badateľne „zabúda“ na RSS a jeho ikonky postupne miznú z jeho stránok aj keď samotné URL zdrojov ešte fungujú. Aby ste si však našli ten svoj, či niekoho iného, musíte sa orientovať v ID používateľov a nedá sa použiť používateľské meno na Twitteri.

Tip: v kóde HTML stránky svojho profilu to svoje ID nájdete:

[html]<div data-user-id="18518601" data-screen-name="vambenepe">[/html]

Experti predpokladajú, že Twitter chápe RSS ako nekontrolovateľnú formu úniku svojho obsahu.

Firefox sa podľa všetkého tiež pridáva. Pred časom totiž zobrazil ikonku RSS v adresovom riadku ak našiel v kóde stránky URL jej zdroja. Toto však zmizlo niekde medzi verziami 3 a 10.

No a nakoniec sa medzi hrobárov pridáva asi aj Google, ktorý pre popularitu RSS urobil nesmierne veľa. Ak by Google ukončil Google Reader, môžeme to s RSS čítačkami rovno zabaliť. V prehliadači Chrome nie je možné rozpoznať, či webstránka má RSS a musíte do HTML kódu.

Už ani na Facebooku nie je ľahké dopracovať sa k nejakým jeho RSS zdrojom.

Ako článok sarkasticky glosuje: Nakoniec sa veľký hráči zhodli, čo je dobrá správa. No zlou správou je, že len na zabití RSS ako veľmi významnej bašty otvorenosti a prístupnosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...