Hra s podvedomím

Je zaujímavé ako sledovanie web stránok vplýva na to, čo ľudia produkujú.
Taký autor a korektor oficiálneho dokumentu. Chodieva pozerať webové stránky a vníma „zvýraznenie“ slov v texte toho, čo číta. Ono je to v skutočnosti väčšinou odkaz – hyperlink.
On však neskôr tvorí dokument a podvedome cíti, že niečo tomu jeho textu chýba. Zároveň počul ako mu ktosi znalejší písania (moderne copywriter) kdesi popisoval ako má štruktúra textu vplyv na čitateľa. Všetky tieto podvedomé vnemy majú neskôr na neho vplyv a snaží sa vytvárať akúsi ich napodobeninu.
Takže zvýrazňuje názvy firiem v texte, svoje meno a vo vlastnej tvorbe aj časti textu, ktoré významné pre udržanie bdelého stavu čitateľa ani moc dôležité nie sú.
Až do extrému sú potom dovedené CELÉ odstavce „zvýraznené“. Pre samý pocit – toto všetko je dôležité.
Lenže je možné celý odstavec písaný „tučne“ považovať za zvýraznený, keď nie je ako porovnať „netučný“ vzhľad toho istého textu?
Dvomi vetami: kričiaceho v tichom dave počuť. kričiaci dav iba huláka.
Áno, je to detail, ktorý si explicitne neuvedomíte. Celý tento príspevok je tučným písmom.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. OttY píše:

    No, mne ten STRONG na celom článku veru udrel do očí a nebolo mi jasné, že prečo celý. Po prečítaní mi bola jasná pointa. Ja osobne nepreferujem tučné písmo. Snáď len pre zvýraznenie kľúčových slov pre Google :-)

  2. Jaro píše:

    S týmto sa stretávam často. Autori v texte zvýrazňujú slová, ktoré nie sú na pochopenie významu textu dôležité a naopak dôležité slová nechávajú nezvýraznené. Správne oštýlovať text však nie je vždy jednoduché, ja osobne mám s tým často problém a denne sa učím na chybách vlastných alebo iných. Povedal by som, že kvalitne oštýlovaný text vyžaduje odborníka, bežným chybám sa samozrejme dá jednoducho vyhnúť.

  3. Keff píše:

    Take si myslim ze zvyrazneni znamena – tohle slovo je dulezite, urcuje obsah cee vety/odstavce – a pak valim oci kdyz si chci v jinak uchazejicich Lidovych novinach precist z odstavce jen to duleizte. Vyskytuji se tam rubriky kde pomer strong/normal dosahuje misty az 1, grrrr. (Ale aspon umi napsat 101 poslanec misto 101 poslancu, za to aby byl dnes jeden vdecny :))

  4. Vilém Málek píše:

    2 Keff: Nebyl bych si tak, jist, že „101 poslanec“ je něco, zač bychom měli médiím děkovat. Spíš bych řekl, že je to naopak. Jako obvykle. Viz http://interval.cz/clanky/hrichy-pro-sileneho-korektora-clovek-versus-psani-cislovek/ ;-)