Mohol by bežný administrátor serverov zrušiť PC?

Mohol. Nedávno som niečo napísal, oplatí sa to najprv prečítať.

Pomerne dlho pozorujem, čo by mohol ajťák potrebovať od stroja na svojom stole. Zdalo by sa, že Windows Administrátor celkom nevyhnutne potrebuje Windows počítač. Ba dokonca z nejakých dôvodov dokonca s nainštalovaným SERVEROVSKÝM Windows.

S obrovským nástupom virtualizovaných systémov je vlastne základnou potrebou Terminal Services klient, čo je aplikácia, ktorá neexistuje výhradne len pre nejakú zvláštnu edíciu Windows. Nájdete ho prakticky na každej platforme. Dokonca si pamätám ako ma prekvapil TS klient pre omaľovánky nejakého Linuxu. Mal totiž 230 kilobajtov :-)

Na adminovanie linuxových systémov opäť tiež netreba mať na stole linux :-) a postačí SSH klient. Na Windows je podľa mňa aj nelinuxákom výhodné mať putty.

Desktopový Windows teda defakto je len spúšťač rôznych terminálových okien. A ak je toto náplň práce, tak celá nemusí nevyhnutne bežať na počítači s Windows. Dokonca ani nemusí bežať na počítači :-)

Tak až sa dostávam k rôznym „plackám“ – tabletom. Skoro, skoro sú použiteľné. Čo by mohol byť zásadný problém:

  1. terminálový klient Windows možno obsluhovať fyzickou klávesnicou pripojenou k tabletu ale myšku k tomu nepripojím,
  2. jednoúlohový systém, kde je dosť problematické použitie viacerých okien – malá obrazovka je celkom problém,
  3. AirPlay by možno bol liek na nevyhnutnosť veľkej obrazovky ale bez prvej a druhej podmienky asi aj zbytočný.

Tablet teda na rutinnú celodennú prácu asi ešte nie, no pre lietajúceho „admina“ je už teraz skvelá pomôcka. Samozrejme patrí sem aj istá miera paranoje:

  • tablet sa pripája k sieti výhradne vzduchom,
  • zabezpečenie pripojenia chce otvorenú hlavu.

Môže sa Vám ešte páčiť...