Apple TV: biť či nebiť?

Hej, kúpil som si spolu s novým iPadom aj Apple TV. Vlastne neviem prečo, no nejaký ten čas som uvažoval, či mi stojí za to málo, čo ponúka. Príležitosť neplánovaného nákupu spôsobila, že túto krabičku mám doma.

Odpustime si fakt, že je to ovčácky výrobok, za istých ideálnych podmienok je to totiž úplne jedno.

Apple TV je malá krabička pripojená k TV, ktorá sprístupní multimediálny obsah: filmy, seriály, hudba. Je to setobox s „archívom“. Nemá diskový priestor a všetko sa „ťahá“ zo siete.

Bohužiaľ posledná generácia Apple TV nie je jailbreaknuteľná (untethered) a tento problém do veľkej miery limituje jej možnosti v našej krajine a to v podstate jediným bodom: nemožnosť doinštalovať nejaký nezávislý „streamer“ multimédií napr. z domáceho sieťového úložiska.

Apple TV tak naplno využijem pre funkciu AirPlay, čo je skutočne geniálna záležitosť a to hovorím s vedomím existencie uPnP či DLNA, ktoré v skutočnosti skôr nefunguje ako funguje (proklamovaná univerzálnosť je v praxi krutou komédiou).

Potom tu už mám na výber prístup na Youtube, Vimeo, podcastom, cez Home Sharing k iTunes knižnici počítača, čo je jediný možný lokálny zdroj multimédií okrem priameho vstupu k iTunes Store.

Toľko k hlúpostiam okolo Apple TV. Nateraz je to hračka, ktorú uplatníte ak máte doma TV :-) ale samozrejme najmä intenzívnejšie používate iTunes knižnicu v počítači, máte nejaké iOS zariadenia.

Teraz hypotetická situácia:

Predstavte si, že v iTunes je väčšina filmov a seriálov (ok, aspoň tie nové, čo pribúdajú) vybavená titulkami v češtine či slovenčine (prípadne dabing pre detské filmy).

Dovolím si vyhlásiť, že manipulácia so zariadením je na takej úrovni (čiže nie na úrovni ovládania atómovej ponorky, skôr naopak), že sťahovanie filmov „kdekade“ „zadarmo“ „z inetu“ je ďaleko otravnejšie, pomalšie, neistejšie.

Naozaj je to tak, že sa na obrazovke hrabem v dostupných filmoch a ak ho chcem vidieť, ťuk ťuk, zaplatené požičanie (alebo trvalý nákup) a môžem pozerať.

Samozrejme v takom prípade môžem začať špekulovať ako si v Apple TV označovať už pozreté veci (aby ma nimi už iTunes neotravoval) a iné praktické záležitosti.

Presne takto nejako si predstavujem rýchlo a spoľahlivo dostupné filmy „na doma“. Do kina som sa už niekoľko rokov nedostal aj napriek nejakým plánom si overiť ako to v kinách chodí, naďalej držím abstinenciu – pred rokmi som chodieval do kina mimoriadne často.

Doma zasa nemám toľko hodín času riešiť akékoľvek možné formy pozerania filmov. DVD už nemám a kvalita je mizerná. Modrý raj tiež nebudem mať a tam je to pragmatické – žiadne fyzické média, krabičky ani nič také už nikdy nechcem mať. Behať pod telku strkať ich do prehrávača a čakať, kým sa ten preberie z toho šoku, že má čosi robiť, nie vďaka.

Takže zostáva domáce či internetové úložisko a z tých komerčných sa mi najviacej páči systém v Apple TV. Mám ešte možnosť požičiavať vo Fiber TV od Orange ale naposledy som tam nazrel pred pár rokmi a môj problém s ich požičovňou je katastrofické rozhranie, pomalé, nepríjemné a celkovo pre mňa neprehľadný systém nákupov (povestné Orange cenníky).

Zaslúžte sa o to, aby veci z iTunes Store mali titulky a z Apple TV sa môže stať časom príjemné zariadenie pre všetkých mimo geekov zvyknutých na svoje tradičné zdroje. Prial by som si, aby Apple pochopil, že potrebujeme regionálne filtre na vyhľadávanie filmov.

Môže sa Vám ešte páčiť...